Nicolai Tand: sarmale cu cârnați ca la Maramu – reteța de la bunica

Această rețetă de sarmale cu cârnați am învățat-o de la bunica, iar eu, la rândul meu, le-am arătat-o oamenilor faini care au venit la primul meu curs de gătit”, a dezvăluit cheful de la Antena Stars pe blogul său culinar, nicolaitand.ro.

De ce avem nevoie: 1 kg carne tocată de porc și de vită, 5 cepe, 200 g orez, bulion de casă, boia picantă, cimbru, cârnați, sare și piper.

Cum le pregătești: călești bine ceapa. Noi, la Maramu, folosim cât mai multă ceapă! Apoi, adaugi orezul și un pic de boia picantă. Amestecă des, ca să nu se prindă de oală, și ai grijă să iei compoziția și de pe margine. Pune și puțin cimbru, din acela cumpărat din piață. După ce s-au călit bine ceapa și orezul, stinge focul și adaugă carnea și bulionul. Amestecă bine, cu simț de răspundere!

Sarmalele lui Nicolai sunt vecine bune cu cârnații de casă

Amu, te apuci de învârtit sarmalele. Pui în oală o sarma și un cârnat. Dar mai întâi, faci un pat din varză tocată, pui cimbru și apoi așezi cu grijă fiecare sarma. Mai pui și bulion. Cam o oră și jumătate trebuie să stea la fiert și gata!

Horia Vîrlan: sarmale din bătrâni

Adevărat preparat de sărbătoare, sarmalele din bătrâni vă aduc în casă toate aromele demult uitate! Puteți adăuga încă puțină varză tocată, dacă doriți, nu va afecta deloc gustul final al preparatului”, spune bucătarul-vedetă de la Prima TV.

Ingrediente: 250 g fleică de porc, 100 g pulpă de vită, 100 g costiță afumată fără os, 100 g ciuperci spălate și curățate, o varză murată de aproximativ 1 kg, o ceapă mică (curățată), un pahar de roșii în bulion, o linguriță de pastă de roșii, un pahar de vin alb sec, o felie mică de pâine fără coajă, două linguri de ulei de floarea-soarelui, o linguriță de mărar tocat, 3 crenguțe de cimbru, o jumătate de linguriță de boia dulce, 5-6 boabe de piper negru, o linguriță de sare.

Mod de preparare:

Spălați carnea, apoi ștergeți-o cu o cârpă curată și uscată, după care tăiați-o bucăți. Tocați mărunt ceapa. Tăiați ciupercile lamele. Încingeți uleiul într-o tigaie și căliți ușor ceapa, apoi treceți-o prin mașina de tocat cu sită medie, împreună cu bucățile de carne și felia de pâine ce a fost înmuiată în prealabil în apă și apoi stoarsă. Amestecați totul într-un castron mare, adăugați pasta de roșii, puțină sare și mărarul tocat și omogenizați.

În timp ce tocătura se odihnește, încingeți cuptorul la 170 de grade Celsius. Tăiați costița felii subțiri. Desărați varza, eliminând cotorul, apoi tăiați-o în două și desfaceți-o foaie cu foaie. Alegeți atâtea foi câte sarmale vă vor ieși (aproximativ 16 foi mici), iar restul verzei tocați-o mărunt.

Așezați câte puțină umplutură pe marginea fiecărei foi, apoi împăturiți-o jumătate de tură. Trageți marginile exterioare peste sarma, apoi continuați împăturirea.

Așezați 2-3 felii de costiță într-o cratiță cu fundul gros sau pe fundul unui tuci, apoi o mână de varză tocată și un fir de cimbru. Așezați fiecare sarma cu marginile în jos, până formați un strat. Puneți deasupra restul de costiță și cimbru, boabele de piper, jumătate din cantitatea de ciuperci și jumătate din varza tocată rămasă.

Continuați cu sarmalele. Ultimul strat trebuie să fie de ciuperci și varză tocată. Turnați apă cât să acopere trei sferturi din sarmale și acoperiți vasul cu un capac. Dați sarmalele la cuptor, la foc domol, pentru două ore, apoi turnați vinul și așezați deasupra sarmalelor roșiile sfărâmate cu furculița. Băgați cratița din nou la cuptor pentru 30-35 de minute, dar fără capac, ca să se rumenească sarmalele.

Serviți-le cu mămăliguță, ardei iute și smântână.

Nu rata o rețetă de sarmalute traditionale!


VIDEO EXCLUSIV. Nicolai Tand și-a pus poartă tradițională la casa din Maramureș. Câteva luni au lucrat sculptorii la ea!

Horia Vîrlan ne dezvăluie secretul celor mai bune murături și dulcețuri. Ce trucuri folosește celebrul bucătar

Urmărește-ne pe Google News