Despre cânepă

Cânepa se cultivă în regiuni din India, Iran, Africa de Nord și America. Florile și mugurii conțin o substanță chimică tetra-hydro-cannabinol și prescurtată THC. Fumați, mugurii de cânepă dau senzații de euforie.

Cânepa este o plantă originară din India, cu tulpina dreaptă, înaltă de un metru sau mai mult. Când ajunge la maturitate, ea este lemnificată. Are frunzele mari, împărțite în foliole lanceolate, iar florile sunt de culoare galben-verzui și sunt grupate în inflorescențe.

Cânepa este rezistentă la secetă și înflorește în lunile iulie și august. Ușor de cultivată, cânepa crește rapid și îmbunătățește structura solului, producând cantități mari de oxigen. 

Despre semințele de cânepă

Semințele de cânepă se încadrează în categorie oleaginoaselor și pot fi consumate ca atare. Au gust asemănător cu semințele de floarea soarelui sau cele de pin.

Găsești în comerț semințe de cânepă decorticate sau nedecorticate, însă cele fără înveliș sunt mai ușor de digerat. 

Trebuie specificat faptul că deși provin dintr-o plantă care face parte din genul canabis, semințele de in au mai puțin de 0,5% THC.

În plus, consumul de semințe de cânepă este extrem de benefic, pentru că au un conținut ridicat de proteine, cu 25% mai mult decât semințe de in, semințe de chia sau quinoa

Ele conțin toți cei 21 de aminoacizi cunoscuți, printre care și cei esențiali: leucina, lizina, metionina, fenilanină, triptofan, valina sau treonina. 

Compuși din semințele de cânepă

Semințele de cânepă conțin peste 30% grăsimi. Sunt extrem de bogate în doi acizi grași esențiali, acidul linoleic, omega-6,  și acidul alfa-linolenic

Beneficiile consumului de semințe de cânepă

De asemenea, conțin acid gamma-linolenic, care a fost legat de mai multe beneficii pentru sănătate.

Acestea sunt o sursă excelentă de proteine, deoarece peste 25% din caloriile lor totale provin din proteine ​​de înaltă calitate.

Adică cu mult mai mult decât alimentele similare, cum ar fi semințele de chia și semințele de in, ale căror calorii sunt 16-18% proteine.

Ele sunt, de asemenea, o sursă excelentă de vitamină E și minerale, cum ar fi fosfor, potasiu, sodiu, magneziu, sulf, calciu, fier și zinc.

Pot fi consumate crude, fierte sau prăjite. Uleiul din ele este, de asemenea, foarte sănătos și a fost folosit ca aliment și medicament în China de cel puțin 3.000 de ani. 

Beneficiile consumului de semințe de cânepă

Poate reduce riscul de boli de inimă

Conțin cantități mari de aminoacizi arginină, care produce oxid nitric în corp. Oxidul nitric este o moleculă de gaz care face vasele de sânge să se dilate și să se relaxeze, ducând la scăderea tensiunii arteriale și la un risc redus de boli de inimă.

Într-un studiu amplu efectuat la peste 13.000 de persoane, aportul crescut de arginină a corespuns cu scăderea nivelului de proteină C reactivă (CRP), un marker al inflamației. Nivelurile ridicate de CRP sunt legate de bolile de inimă.

Acidul gamma-linolenic găsit în semințele de cânepă a fost, de asemenea, legat de inflamația redusă, care poate reduce riscul de boli, cum ar fi bolile de inimă.

În plus, studiile pe animale au arătat că semințele sau uleiul de semințe de cânepă pot reduce tensiunea arterială, pot reduce riscul formării cheagurilor de sânge și pot ajuta inima să se refacă după un atac de cord. 

Pot ajuta în vindecarea unor boli ale pielii

Acizii grași pot afecta răspunsurile imune din corp. Studiile sugerează că sistemul imunitar depinde de echilibrul acizilor grași omega-6 și omega-3.

Acest superaliment este o sursă bună de acizi grași polinesaturați și esențiali. Semințele de cânepă fac parte din alimentele bogate în omega-3, care este considerat în intervalul optim.

Studiile au arătat că administrarea de ulei persoanelor cu eczeme poate îmbunătăți nivelul sangvin al acizilor grași esențiali.

Semințe de cânepă

De asemenea, uleiul poate ameliora pielea uscată, poate îmbunătăți mâncărimea și reduce nevoia de medicamente pentru piele.

Cum să le folosești în bucătărie

Când se iau în considerare rezultatele studiilor, este important să reții că cercetătorii folosesc adesea extract de semințe de cânepă, mai degrabă decât semințe de cânepă întregi.

Se pot achiziționa semințe decojite, măcinate sau decorticate. Pentru a îndepărta acasă cojile dure ale semințelor, poți folosi un mojar sau un robot de bucătărie.

Semințele întregi acționează ca un agent de încărcare și, de asemenea, adaugă fibre în dietă, ceea ce poate ajuta digestia.

Cum să le folosești în bucătărie

Încorporează semințele de cânepă în dietă prin:

  • Punându-le în cereale sau iaurt
  • Adăugându-le la smoothie-uri cu fructe sau legume de sezon
  • Prepararea laptelui de cânepă acasă folosind semințe întregi
  • Presărându-le într-o salată
  • În budincă din semințe de chia
  • În produse de panificație precum covrigi sau chifle
  • Alături de terci de ovăz
  • În deserturi precum orez cu lapte
  • Uleiul poate fi folosit în salate, pentru gătirea legumelor sau pe pește
  • În tocănițe și mâncăruri
  • Deasupra deserturilor pe bază de fructe
  • Alături de bulgur, quinoa sau alte cereale ca garnitură
  • Ca pudră în shake-uri
  • Alături de musli cu lapte
  • Deasupra orezului fiert ca garnitură

Riscuri

Acest superaliment nu va produce un efect de euforie.  Cu toate acestea, sportivii și alte persoane care sunt supuse testelor de droguri ar trebui să fie conștiente de faptul că consumul de produse de cânepă poate duce, în unele cazuri, la eșecul testelor de urină.

Nivelul de THC în orice produs pe bază de cânepă depinde de furnizori și de procesul de fabricație.

Producția de semințe de cânepă este strict reglementată pentru a preveni contaminarea încrucișată cu THC din planta de canabis.

De exemplu, Statele Unite interzic oamenilor să cultive semințe de cânepă cu concentrații de THC mai mari de 0,3%. De asemenea, guvernul SUA reglementează cu strictețe importul de semințe de cânepă și produse pe bază de cânepă.

Află despre beneficiile ceaiului de chimen și cum se prepară

Sursa foto: 123rf.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News