Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Despre dovleac
Pe numele ei științific curcubita maxima, dovleacul este o plantă cu tulpină agățătoare și flexibilă. Are frunze în formă de inimă, iar florile sunt galbene. Dovleacul poate fi oval sau rotund, verde sau portocaliu, iar miezul este dulce.
În interior are semințe ovale de culoare albă, care conțin un miez comestibil. Aceste semințe de dovleac sunt foarte benefice pentru sănătate, dacă sunt consumate cu moderație, la fel ca și semințele de chia, semințele de in sau cele de cânepă.
Mărimea unui dovleac variază între 25 și 40 de centimetri diametru, însă există și alte varietăți cu fructul mai deschis, în timp ce versiunile de iarnă sunt mai seci și mai dulci.
Dovleacul vine din America de Sud, unde crește sălbatic. A fost introdus în Europa la finalul secolului XVI, iar în zilele noastre se cultivă pe suprafețe mari în regiuni temperate din toată lumea.
Utilizări
Atât fructul în sine, cât și florile și semințele de dovleac sunt comestibile. În timp ce fructul este folosit la preparate dulci sau servit ca atare, florile se consumă pane, iar semințele pot fi mâncate ca atare, ori folosite în diverse preparate, de la produse de panificație, dulciuri, salate sau feluri de mâncare în sine.
Semințele sunt bogate în zinc și este recomandat să se consume zilnic.
Poți folosi dovleacul pentru a face piure, îl poți curăța de interior și poți să folosești coaja pe post de decorațiune sau corp de iluminat sau poți servi florile ca o gustare crocantă și gustoasă.
De asemenea, dovleacul este folosit și în diverse băuturi specifice toamnei, cum ar fi cafeaua cu lapte și aromă de dovleac sau ciocolata caldă cu aromă de dovleac. Se poate folosi și în cocktailuri, dar se folosește și în dulciuri precum brioșe, checuri, plăcinte, tarte, clătite sau preparate sărate, precum ravioli cu dovleac sau supă cremă de dovleac, ori ca garnitură pentru o friptură.
Semințe de dovleac – proprietăți
Spre deosebire de semințele albe și dure dintr-un dovleac, majoritatea semințelor de dovleac cumpărate la supermarket nu au coajă. Aceste semințe fără coajă sunt verzi, plate și ovale.
28 de grame de semințe de dovleac fără coajă au aproximativ 151 de calorii, în principal din grăsimi și proteine.
Vitamine și alți compuși
În plus, o porție de 28 de grame conține:
- Fibră: 1,7 grame
- Carbohidrati: 5 grame
- Proteine: 7 grame
- Grăsime: 13 grame (dintre care 6 sunt omega-6)
- Vitamina K: 18% din necesarul zilnic
- Fosfor: 33% din necesarul zilnic
- Mangan: 42% din necesarul zilnic
- Magneziu: 37% din necesarul zilnic
- Fier: 23% din necesarul zilnic
- Zinc: 14% din necesarul zilnic
- Cupru: 19% din necesarul zilnic
De asemenea, semințele de dovleac conțin o mulțime de antioxidanți și o cantitate decentă de acizi grași polinesaturați, potasiu, vitamina B2 (riboflavină) și folat.
Semințele de dovleac și uleiul de semințe vin de asemenea cu mulți alți nutrienți și compuși ai plantelor care s-au dovedit a oferi beneficii pentru sănătate.
Semințele de dovleac sunt bogate în antioxidanți, fier, zinc, magneziu și mulți alți nutrienți. 28 de grame conțin aproximativ 151 de calorii.
Bogate în antioxidanți
Semințele de dovleac conțin antioxidanți precum carotenoizi și vitamina E.
Antioxidanții pot reduce inflamația și vă pot proteja celulele de radicalii liberi dăunători. De aceea, consumul de alimente bogate în antioxidanți poate ajuta la protejarea împotriva multor boli.
Se crede că nivelurile ridicate de antioxidanți din semințele de dovleac sunt parțial responsabile de efectele lor pozitive asupra sănătății.
Într-un studiu, uleiul de semințe de dovleac a redus inflamația la șobolani cu artrită fără efecte secundare, în timp ce animalele cărora li s-a administrat un medicament antiinflamator au prezentat efecte adverse.
Beneficiile consumului de semințe de dovleac
Risc redus de anumite tipuri de cancer
Dietele bogate în semințe de dovleac au fost asociate cu un risc redus de cancer de stomac, sân, plămâni, prostată și colon.
Un studiu observațional amplu a constatat că consumul lor a fost asociat cu un risc redus de cancer de sân la femeile aflate în postmenopauză.
Alte studii sugerează că lignanii din semințele de dovleac pot juca un rol cheie în prevenirea și tratarea cancerului de sân.
Alte studii pe eprubete au descoperit că un supliment care conține semințe de dovleac avea potențialul de a încetini creșterea celulelor canceroase de prostată.
Îmbunătățește sănătatea prostatei și a vezicii urinare
Semințele de dovleac pot ajuta la ameliorarea simptomelor hiperplaziei benigne de prostată (BPH), o afecțiune în care glanda prostatică se mărește, provocând probleme cu urinarea.
Mai multe studii efectuate la oameni au descoperit că consumul acestor semințe a redus simptomele asociate cu BPH.
Într-un studiu de un an efectuat la peste 1.400 de bărbați cu HPB, consumul de semințe de dovleac a redus simptomele și a îmbunătățit calitatea vieții.
Cercetări suplimentare sugerează că introducerea semințelor de dovleac sau a produselor ca suplimente în dietă poate ajuta la tratarea simptomelor unei vezici hiperactive.
Un studiu efectuat pe 45 de bărbați și femei cu vezici hiperactive a constatat că 10 grame de extract de semințe de dovleac îmbunătățesc zilnic funcția urinară.
Sunt bogate în magneziu
Semințele de dovleac sunt una dintre cele mai bune surse naturale de magneziu – un mineral care lipsește adesea în dietele multor populații occidentale.
Magneziul este necesar pentru mai mult de 600 de reacții chimice din corpul dumneavoastră. De exemplu, nivelurile adecvate de magneziu sunt importante pentru:
- Controlul tensiunii arteriale
- Reducerea riscului de boli de inimă
- Formarea și menținerea oaselor sănătoase
- Reglarea nivelului de zahăr din sânge
Semințele de dovleac sunt bogate în magneziu. Nivelurile sănătoase de magneziu sunt importante pentru tensiunea arterială, nivelul zahărului din sânge, precum și pentru sănătatea inimii și a oaselor.
Poate îmbunătăți sănătatea inimii
Semințele de dovleac sunt o sursă bună de antioxidanți, magneziu, zinc și acizi grași – toate acestea vă pot ajuta să vă mențineți inima sănătoasă.
Studiile la animale au arătat, de asemenea, că uleiul din semințe de dovleac poate reduce tensiunea arterială ridicată și nivelurile ridicate de colesterol – doi factori de risc importanți pentru bolile de inimă.
Un studiu de 12 săptămâni efectuat pe 35 de femei aflate în postmenopauză a constatat că suplimentele cu ulei de semințe de dovleac au redus tensiunea arterială diastolică (numărul inferior al unei citiri) cu 7% și au crescut nivelul de colesterol HDL „bun” cu 16%.
Cum să folosești semințele de dovleac
Se utilizează ca o crustă pentru carne sau pește. Semințele de dovleac zdrobite pot fi o crustă crocantă și aromată pentru orice, de la pești albi până la cotlete de miel.
Garnitură pentru supă. Prăjește o mana de semințe pentru a presăra peste supa preferata inainte de servire.
Ca gustare. Prăjește miez de semințe de dovleac și presară sare peste ele. Sunt o gustare excelentă, cât timp vă limitați la 30 de grame.
În fursecuri.Amestecă-le în aluatul tău preferat pentru biscuiți, fie că sunt cu ciocolată sau stafide ori cu ovăz.
Faceți unt din semințe de dovleac. Lasă deoparte untul de arahide și încearcă untul de semințe de dovleac.
Adaugă-le la granola. Adăugă câteva semințe de dovleac în amestecul de granola data viitoare când faci mai multă.
Sos pesto. Pune-le într-un robot de bucătărie cu ierburi proaspete și usturoi și ai obținut pesto.
Pune-le în guacamole. Se amestecă câteva semințe prăjite în rețeta preferată de guacamole pentru textură.
Se adaugă în aluatul de pâine. Frământă-le în aluat de pâine sau focaccia înainte de coacere.
Salate. Prăjite, sunt o garnitură crocantă perfectă atât pentru salate de legume, cât și pentru altfel de salate.
La prăjituri. Măcinați semințele într-un robot de bucătărie și folosiți-le într-un tort de morcov.
Ornează pastele sau risotto-ul. La fel ca pesmetul prăjit, semințele de dovleac prăjite adaugă o textură crocantă la paste și risotto.
Se presară pe terciul de ovăz. După ce e gata terciul de ovăz, presară câteva semințe de dovleac pe deasupra.
Află cum să faci cele mai bune rețete cu dovleac
Sursa foto: 123rf.com.
Daniel9090 • 09.12.2023, 21:00
Semințe hrănitoare, pline nutrienți, gust versatil, salate, gustări sănătoase