Seminţele de dovleac (bostan) conţin 36- 52% grăsimi, vitamine şi zinc. Sunt recomandate împotriva constipaţiei şi balonării, sunt diuretice, întăresc inima şi rinichii, scad colesterolul, ajută la creşterea părului şi la eliminarea metalelor grele din organism. Cum se consumă: se pisează un pahar de seminţe într-un vas de lut şi se amestecă apoi cu trei pahare de apă clocotită. Se strecoară, se stoarce terciul şi apoi se bea lichidul obţinut, de trei ori pe zi, câte o jumătate de pahar, înainte de masă.
Cele de floareasoarelui combat sterilitatea
Seminţele de floarea- soarelui conţin o cantitate mare de acid linoleic, care reduce depozitele de colesterol din pereţii arterelor, au vi- tamina E, un antioxidant care previne apariţia bolilor de inimă, şi sunt bogate în complexul de vitamine B, fiind ideale pentru gravide şi copii. Sunt un remediu în combaterea bolilor de rinichi, de fiere şi circulatorii şi se folosesc pentru tratarea sterilităţii şi impotenţei. Cum se consumă: 30-40 g de seminţe crude, zilnic, timp de o lună. Pot fi mâncate ca atare, în salate sau amestecate cu iaurt.
Susanul previne osteoporoza
Seminţele de susan sunt bogate în vitaminele A, B, C şi E, seleniu, magneziu şi fosfor şi conţin multe proteine. Au un conţinut scăzut de colesterol. Sunt laxative, antitumorale şi ajută la detoxifierea ficatului. Conţin mult calciu, fiind bune pentru prevenirea osteoporozei. Cresc fertilitatea şi întăresc sistemul imunitar. Cum se consumă: pentru întărirea oaselor, se fac cure de 1-2 luni pe an, în care se consumă o jumătate de cană de seminţe nedecorticate, crude, zilnic. Pentru întărirea sistemului imunitar, se consumă de trei ori pe zi, cu 10-15 minute înainte de masă, câte 15-20 g de pulbere de susan (obţinută prin pisarea seminţelor) amestecată cu apă.
Cu in se poate trata bronşita
Seminţele de in sunt folosite în tratarea bronşitei, pentru combaterea constipaţiei şi pentru reducerea inflamaţiilor tubului digestiv şi a căilor urinare. Cum se consumă: Un expectorant împotriva bronşitei cronice se obţine din o jumătate de linguriţă de seminţe de in râşnite, care se agită 15 minute în 150 ml de apă. Se strecoară şi se beau două linguri de 3-4 ori pe zi.
Şi pe acestea e bine să le mănânci
-
- Seminţele de pătrunjel sunt indicate în caz de insuficienţă cardiacă.
- Seminţele de muştar sunt bune contra durerilor de dinţi, dacă se mestecă pe partea unde se află dintele bolnav.
- Seminţele de ridiche neagră grăbesc vindecarea rănilor, escarelor şi ulcerului varicos.
- Seminţele de morcov ajută la eliminarea pietrelor localizate la rinichi şi la fiere.
- Seminţele de ardei iute sunt bune contra durerilor în gât. Se consumă amestecate cu apă fiartă şi miere.
- Decoctul din seminţe de gutui se foloseşte extern, sub formă de comprese, în afecţiunile ochilor, în arsuri şi iritaţii ale pielii.