Cum are de suferit corpul femeilor şi ce măsuri trebuie să luăm pentru a nu ajunge să ne confruntăm cu boli articulare grave ne-a spus dr. Tarek Nazer, medic specialist ortopedie şi traumatologie, specialist în chirurgia artroscopică minim invazivă.

Exerciţiile fizice cu greutăţi mari pot cauza leziuni osoase

Moderaţia este cuvântul cheie, iar când ne gândim la sănătatea oaselor, trebuie să funcţionăm după acest criteriu. Specialiştii susţin că sistemului osos trebuie să îi acordăm atenţie aşa cum o facem cu părul sau cu unghiile noastre.

Femeile cu vârsta cuprinsă între 20 şi 40 ani trebuie să urmărească anumite recomandări, deoarece se află în perioada în care trebuie să aibă o alimentaţie bogată în calciu. Este cunoscut faptul că acest obicei asigură oase mai sănătoase, dar nu trebuie exagerat cu vitaminele.

“Nu sunt de neglijat nici exerciiţile fizice, care întăresc densitatea osoasă, dar acestea nu trebuie făcute cu greutăţi mari, deoarece pot duce la leziuni osoase şi la suprasolicitare”, ne-a explicat specialistul.

Supraponderalii, predispuşi la afecţiuni osoase

Greutatea corporală trebuie să fie menţinută la un IMC (n.r. – indicele de masă corporală – indicator oficial de calculare a greutății corporale ideale, pentru o înăltime dată) în limite normale. Fiecare kilogram în plus suprasolicită oasele şi cartilajele, ceea ce, în timp, duce la distrugerea lor rapidă.

Modificările hormonale acţionează direct pe oase. Astfel, perioadele de menstruaţie îndelungate şi pierderea de sânge mai mare reduc densitatea osoasă.

“Trebuie păstrat un echilibru între cantitatea de progesteron şi estrogen. Acest lucru este important, pentru că progesteronul are rol important în susţinerea masei musculare şi la arderea grăsimilor, iar estrogenul încetineşte tendinţa de scădere a masei osoase”, a adăugat medical ortoped.

La menopauză creşte riscul de fracturi

Femeile între 40 şi 60 ani trebuie să fie mult mai atente la modificările de ordin hormonal. La aceste vârste balanţă hormonala începe să îşi piardă din echilibru şi să favorizeze apariţia menopauzei. Acum oasele îşi pierd calciu şi devin mai fragile crescând riscul de osteoporoză şi de fracturi.

“În această perioadă este recomandat un control periodic la medicul specialist şi analize anuale de calciu şi hormonale. Suplimentele bogate în calciu şi vitamine sunt necesare la aproximativ 50% din femeile aflate la această vârstă”, a completat dr. Tarek Nazer.

După vârsta de 60 ani, femeile sunt predispuse la apariţia artrozei, unde un rol foarte important joacă istoricul familial şi predispoziţia genetică.

Prezentarea la medicul ortoped pentru orice disconfort articular înseamnă un diagnostic precoce, ceea ce duce la un tratament uşor şi şanse crescute de vindecare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News