E posibil să depășești această cantitate, chiar dacă nu obișnuiești să consumi zilnic dulciuri și nici nu bei sucuri în mod constant, fiindcă zahărul se ascunde în mult mai multe preparate decât am bănui. Și pentru că e complicat să urmărești mereu etichetele alimentelor pe care le cumperi, iar cât zahăr au mâncărurile gata preparate pe care le comanzi este imposibil să afli, te sfătuim să fii atent la semnalele pe care ți le trimite corpul când nivelul de zahăr din sânge e crescut. Așa, poți să iei măsuri de timp și să previi o mulțime de boli, cum ar fi cancerul – recent, oamenii de știință au descoperit că zahărul crește agresivitatea celulelor canceroase.

1. Pofta constantă de dulce. Zahărul are același efect ca drogurile: te face dependent. Cu cât mănânci mai mult, cu atât vrei să mănânci și mai mult și simți mereu poftă de ceva dulce. Dacă ai ajuns în acest stadiu, se impun măsuri extreme. Altfel, riscurile pentru sănătate sunt foarte mari.

2. Ți se pare că nimic nu e suficient de dulce. E un semn că ai consumat zahăr în exces, iar papilele gustative au dezvoltat toleranță la el.

3. Ești apatic, obosit, lipsit de energie. Dacă această stare nu e rezultatul vreunei afecțiuni, sunt mari șanse să fie efectul consumului de zahăr. Nivelul de energie crește brusc după ce mănânci ceva dulce, apoi, la scurt timp, scade la fel de brusc și te lasă ca stors.

4. Iritabilitatea. Creșterea bruscă a nivelului de zahăr în sânge, ca urmare a ingerării zahărului, și apoi scăderea la fel de bruscă poate duce la modificări aparent inexplicabile ale dispoziției, de la un minut la altul.

5. Nu te poți concentra. Este cel mai des întâlnit efect al supradozei de zahăr.

6. Acneea și rozaceea pot fi semne ale unui consum exagerat de zahăr. Dacă faci tratament pentru vreuna din aceste afecțiuni dermatologice și constați că nu are efect, e cazul să-și revizuiești obiceiurile alimentare…

7. Creșterea în greutate. Zahărul vine la pachet cu multe calorii, nu e un secret pentru nimeni…

8. Apariția sau înmulțirea cariilor. Zahărul ingerat declanșează în cavitatea bucală o reacție în lanț care duce la distrugerea smalțului dentar.


VIDEO/ Secretele mâncărurilor tradiționale albaneze. Despre burek și burani cu Poli Alban!

 
 

Urmărește-ne pe Google News