1. O stare inexplicabilă de slăbiciune musculară. Aceasta poate fi semnul că arterele s-au îngustat, iar circulația sangvină este deficitară.
  2. Stări repetate de amețeală. Pot fi tot un efect al circulației proaste. Dacă amețeala se combină cu starea de slăbiciune, trebuie să mergi urgent la doctor.
  3. Transpirație rece. Poate apărea tot ca urmare a îngustării arterelor.
  4. Starea constantă de oboseală, care nu trece indiferent cât de mult te-ai odihni, poate fi tot un semn că fluxul sangvin e gâtuit. Senzația de extenuare e dată de faptul că inima lucrează “din greu” pentru a pompa sângele necesar funcționării organismului.
  5. Durerile în piept sau de-a lungul brațelor, de umeri sau de spate – și acestea pot anunța un infarct. Durerile în piept sau senzația de gheară în piept sunt însă cele mai clare semnale ale unui atac de cord.
  6. Senzația că nu ai aer, că te sufoci. Este urmarea faptului că inima nu mai trimite suficient sânge către plămâni, iar aceștia, fără “combustibilul” necesar, nu mai funcționează în parametri optimi.
  7. Indigestia, arsurile, durerile abdominale și greața pot fi și ele semne ale apropierii unui infarct.
  8. Simptome specifice răcelii și gripei au fost acuzate de multe persoane înaintea unui atac de cord.

Bolile cardiovasculare și atacurile de cord reprezintă principala cauză a mortalității, la nivel mondial. Sute de mii de oameni suferă infarcte în fiecare an, iar mulți dintre aceștia nu pot fi salvați.

Și în România, afecțiunile inimii omoară cei mai mulți oameni – mai mulți chiar decât cancerele. Conform celei mai recente statistici, un român se stinge la fiecare 30 de minute ca urmare a unui infarct.

Principala cauză a infarctului miocardic este ateroscleroza, care înseamnă depunerea de grăsime pe pereții arterelor; aceste depozite duc, în timp, la îngustarea arterelor și reducerea semnificativă a fluxului sangvin. Ateroscleroza apare ca urmare a hipertensiunii, a unui nivel ridicat al colesterolului, a obezității sau a fumatului. Mai e favorizată de diabet și de obezitate, dar și de factori genetici.

Recent, cercetătorii de la Universitatea din Montreal au ajuns la concluzia că riscul de infarct crește și în timpul vizionării evenimentelor sportive!

Citește și: VIDEO/ Cozi la pâine ca pe vremea lui Ceaușescu. Pensionarii vin de la 4 dimineața ca să prindă bon de ordine

Urmărește-ne pe Google News