Descoperă semnificația culorilor și ce simbolizează fiecare:
Cuprins:
Despre semnificația culorilor
Chiar și în lumea modernă, unde credințele și superstițile și-au pierdut din putere în mare măsură, în lumina cunoștințelor științifice, multe culori și-au păstrat asocierile antice.
Majoritatea oamenilor știu că miresele poartă adesea alb, că „a vedea roșu în fața ochilor” înseamnă a fi furios și că cineva se poate simți „verde de invidie”. Dar a afla de ce există aceste conotații este nevoie să aruncăm o privire înapoi la credințele și practicile antice.
Semnificația culorilor – Ce simbolizează fiecare culoare
Semnificația culorii roșu
Roșul are o gamă largă de semnificații simbolice prin multe culturi diferite, inclusiv viață, sănătate, vigoare, război, curaj, furie, dragoste și fervoare religioasă. Pasiunea este ceea ce toate au în comun.
În momentele de furie, poftă intensă sau jenă, sângele de un roșu strălucitor iese la suprafața capilarelor pielii ca răspuns la sistemul nervos simpatic care acționează după principiul „luptă sau fugi”. Există multe teorii cu privire la motivul pentru care speciile umane și non-umane au evoluat la această trăsătură fiziologică. Cu toate acestea, multe își concentrează concluziile pe afirmarea dominației sau apariția mai atractivă pentru un potențial partener.
În ceea ce privește dominația, s-a descoperit chiar că culoarea roșie are un impact asupra lumii sportului. Un studiu publicat în revista Nature a constatat că mai multe echipe de fotbal au obținut rezultate mai bune la meciuri purtând predominant tricouri roșii decât în timp ce jucau în alte culori, cum ar fi alb și albastru.
Culorile erau atât de puternice în culturile tradiționale încât se credea că obiectele roșii transmit sănătate doar prin culoarea lor. De exemplu, se credea că majoritatea pietrelor roșii, cum ar fi granate și rubine, au proprietăți de sănătate și de prevenire a bolilor. La Roma, copiii purtau corl roșu ca talisman pentru a-i proteja de boli, iar în China, din motive similare, copiii purtau întotdeauna o bucată de îmbrăcăminte roșie.
Așadar, roșul este intens discutat în ceea ce privește semnificația culorilor.
Semnificația culorii alb
Deși albul este adesea denumit „culoare”, albul este de fapt combinația tuturor lungimilor de undă de culoare care sunt reflectate de un obiect.
De-a lungul istoriei, albul a fost sinonim cu puritatea și virtutea, care se pretează la multe ceremonii religioase. De exemplu, purtarea rochiei albe la o nuntă datează de mai bine de 2.000 de ani, când miresele romane purtau tunici albe pentru a semnala virginitatea unei femei, potrivit Universității din Ohio.
Cu toate acestea, abia când Regina Victoria a mers pe culoar într-o rochie albă din dantelă pentru a se căsători cu Prințul Albert, în 1840, purtarea unei rochii de mireasă albă a devenit atât populară.
În multe culturi asiatice, în special în China, albul nu este în mod tradițional folosit pentru rochiile de mireasă – roșu sau auriu pot fi văzute mai frecvent. Albul este însă purtat în loc de negru la serviciile funerare și este un simbol al doliului.
Descoperă și ce simbolizează ghiocelul.
Semnificația culorii negru
Negru este cea mai închisă culoare, rezultatul absenței sau absorbției complete a luminii vizibile. Negrul este adesea legat de asocieri negative, cum ar fi moartea, frica sau tristețea, potrivit Journal of International Color Association.
Multe culturi antice credeau că negrul este „culoarea misterului și a căilor misterioase, dar și a înțelepciunii lui Dumnezeu”, scria Ellen Conroy în cartea sa „Simbolismul culorilor” (1921). Asta pentru că noaptea, absența luminii, a transcens percepția umană în același mod în care se credea că înțelepciunea lui Dumnezeu este dincolo de înțelegere.
Dintre toate misterele, moartea poate fi cea mai mare. Oamenii antici erau complet „în întuneric” cu privire la ceea ce li s-ar întâmpla după moarte, așa că doliul a fost (și este) reprezentat de culoarea neagră în multe culturi.
De-a lungul istoriei, culoarea neagră a fost, de asemenea, atașată de lucruri înfricoșătoare și misterioase, cum ar fi magia neagră, găurile negre, ciuma neagră și așa mai departe.
Desigur, negrul nu este întotdeauna sinonim cu moartea și disperarea, mai ales în lumea modei. Un studiu publicat în jurnalul Color Research and Application a constatat că negrul este culoarea favorită de purtat în rândul femeilor participante la studiu.
Semnificația culorii violet
Violetul simbolizează regalitatea, nobilimea și imperialismul. În multe societăți europene, simbolismul a fost chiar stabilit prin lege: de la Roma antică până în Anglia elisabetană, „legile somptuare” interziceau oricui, cu excepția membrilor apropiați ai familiei regale, să poarte culoarea violet.
Statutul de elită a culorii mov provine din raritatea și costul colorantului folosit inițial pentru producerea acesteia. Comercianții de țesături au obținut „violet de Tir”, așa cum se numea vopseaua, dintr-o molușcă mică care a fost găsită doar într-o regiune a Mării Mediterane, lângă Tir, un oraș comercial fenician situat în Libanul modern.
Au fost necesare peste 9.000 de moluște pentru a crea doar un gram de violet tirian și, deoarece numai conducătorii bogați își puteau permite să cumpere și să poarte țesături vopsite cu culoarea mov, a devenit asociat cu clasele imperiale din Roma, Egipt și Persia.
Semnificația culorii albastru
Albastrul este culoarea unui cer calm și senin, iar reflectarea calmă duce la adevăr. Astăzi, totuși, albastrul transmite în principal tristețe și disperare. Conotația se poate referi la lacrimi și ploaie, deoarece apa era de obicei reprezentată în mintea oamenilor ca fiind albastră.
Cu toate acestea, cercetările au arătat că culoarea albastră are multe efecte pozitive asupra oamenilor. De exemplu, cercetările care explorează criminalitatea atât pe străzile din Glasgow, Scoția, cât și din Nara, Japonia, au descoperit că nivelul criminalității a scăzut în zonele în care au fost instalate lumini albastre, potrivit Psychology Today.
Semnificația culorii verde
Din motive evidente, culoarea verde reprezintă natura și mediul, iar mai abstract, simbolizează înțelepciunea. Această din urmă asociere are rădăcini străvechi.
Egiptenii credeau că un zeu pe nume Thoth conducea sufletele morților către „un deal verde al vieții veșnice și al înțelepciunii eterne”.
În astrologie, „verde se spune uneori că ar fi culoarea planetei Mercur, care este planeta care guvernează mintea și conferă cunoștințe pentru succesul material, dar și cunoștințe inspiraționale și înțelepciunea cerească.
Pe lângă asocierea sa cu înțelepciunea, există un revers al culorii verde. „Verdele în sensul său degradat ne dă „gelozia monstrului cu ochi verzi”, care este opusul direct al înțelepciunii cerești, scria Ellen Conroy în cartea sa „Simbolismul culorilor”
Culoarea verde a fost, de asemenea, ferm atribuită mediului – în special atunci când este folosită pentru a ilustra produse sau campanii care susțin sănătatea planetei.
Potrivit BBC, cuvântul „verde” provine din cuvântul proto-indo-european (popor antic care a trăit în jurul mileniului al IV-lea î.Hr.). Cuvântul „ghre”, înseamnă „crește”. Este corect să presupunem că conexiunea verdelui cu natura constă în abundența ei. Majoritatea plantelor produc în mod natural pigmenți de culoare verde numiți clorofilă, care sunt locurile de conversie a dioxidului de carbon atmosferic în oxigen respirabil, cunoscut sub numele de fotosinteză.
Semmnificația culorii galben
Nu este de mirare că galbenul simbolizează fericirea, căldura și soarele în majoritatea culturilor; acestea sunt caracteristicile soarelui galben și efectele acestuia.
În culturile antice în care un zeu sau zei erau asociați cu soarele, cum ar fi Egiptul și China, galbenul era cea mai înaltă și mai nobilă dintre culori și, prin urmare, culoarea figurilor religioase și a regilor (despre care se credea că sunt descendenți ai zeilor).
Alături de căldură și fericire, galbenul reprezintă și lașitatea și înșelăciunea. Îl recunoaștem foarte des pe înșelăcătorul Iuda în imaginile antice din faptul că i se dau haine galbene murdare.
Semmnificația culorii portocaliu
În mod similar cu roșul, portocaliul are o serie de semnificații și conotații simbolice – de exemplu – în multe culturi occidentale portocaliul este adesea folosit pentru distracție, forță, curaj și creativitate, potrivit Huffington Post.
În istoria recentă, totuși, portocaliul a ajuns să desemneze un avertisment și este folosit pentru îmbrăcăminte de mare vizibilitate (cum ar fi costumele spațiale) și echipamente de siguranță (cum ar fi conurile de trafic). Această asociere este una practică: portocaliul contrastează cel mai puternic cu culoarea albastră și, prin urmare, este foarte vizibil pe un cer senin.
Așadar, semnificația culorilor a fost dezbătută îndelung de-a lungul istoriei și ce simbolizează fiecare culoare este de interes și astăzi.