Cercetătorii de la World Cancer Research Fund, din Marea Britanie, au ajuns la concluzia că şunca, slănina şi salamul cresc riscul de apariţie a cancerului intestinal cu 20%, şi de aceea îi îndeamnă pe părinţii din toată lumea să le elimine din alimentaţia copiilor. În acelaşi timp, carnea procesată contribuie şi la dezvoltarea altor tipuri de cancer precum cel pulmonar, stomacal, esofagian sau de prostată.
Salamul are acelaşi efect
Avertizarea lansată de cercetători e valabilă şi pentru celelalte tipuri de carne procesată prin afumare ori prin adăugarea de sare sau de aditivi, dar nu pentru carnea friptă sau prăjită. Pentru a nu afecta sănătatea, consumul ar trebui limitat la 70 de grame pe săptămână, adică echivalentul a trei felii de şuncă.
Alternativele considerate sănătoase sunt sendvişurile cu peşte, cu brânză degresată, cu humus (pastă de năut amestecat cu susan, usturoi, ulei de măsline, suc de lămâie şi sare) sau cu carne slabă şi neprocesată, cum este cea de pui.