Cuprins:
Cum se face șerbet
Șerbetul poate fi făcut cu suc de fructe, piure de fructe sau ambele. Cantitatea de produse lactate din șerbet este scăzută în comparație cu alte deserturi congelate. În timp ce înghețata conține cel puțin 10% grăsime (adesea chiar și 20%), șerbetul conține doar 1 până la 2% grăsime.
Aromele comune de șerbet includ portocale, zmeură, lămâie și lime. Există, de asemenea, o variantă numită șerbet curcubeu, care este făcut prin combinarea straturilor de șerbet de zmeură, lime și portocale.
Dacă faci șerbet de portocale, poți folosi suc de portocale, combinând sucul, zahărul și laptele într-un aparat de înghețată.
Coaja de portocală, sucul de lămâie și extractul de vanilie ar face, de asemenea, un șerbet simplu de citrice.
Pentru alte arome, poți folosi mai degrabă un piure de fructe decât un suc. De exemplu, pentru a face șerbet de zmeură, poți face piure de zmeură congelată și apoi să îl strecori printr-o sită pentru a îndepărta semințele.
Apoi combină piureul, laptele, zahărul și sucul de lămâie și procesează în aparatul de înghețată. Poți folosi lapte integral sau lapte cu procent scăzut de grăsime. Pentru un șerbet mai cremos, poți adăuga un strop de smântână.
Cum faci șerbet în blender
Dacă nu ai un aparat de înghețată, poți folosi un blender cu putere mare.
O rețetă simplă de vară pentru șerbet cu piersici poate fi făcută rapid în blender. Începe cu aproximativ o jumătate de kilogram de piersici feliate congelate (înmoaie-le la temperatura camerei timp de aproximativ 20 de minute), o cană de lapte, aproximativ 1/4 cană de miere și aproximativ 1/2 linguriță de extract de vanilie. Pune ingredientele în blender timp de 30-60 de secunde și servește imediat.
Mierea este folosită în această rețetă deoarece este lichidă și se va încorpora ușor în șerbet, dar poți folosi zahăr granulat în schimb – aproximativ 6 linguri de zahăr este echivalentul a 1/4 de cană de miere.
Șerbet și sorbet
Șerbetul nu trebuie confundat cu sorbetul (chiar dacă cuvintele sunt ușor similare). Sorbetul este făcut din suc de fructe congelate, fără piure de fructe, împreună cu un fel de îndulcitor, dar nu se utilizează lapte, smântână sau alte produse lactate la fabricarea sorbetului.
Cum îl depozitezi
Șerbetul trebuie păstrat întotdeauna în congelator într-un recipient sigilat. Cu aproximativ 10 minute înainte de servire, scoate șerbetul din congelator și lasă-l să se înmoaie puțin.
Acest lucru va asigura o consistență perfectă. Apoi, pur și simplu scoate șerbetul așa cum ai face cu înghețata sau alte deserturi congelate.
Există mai multe modalități de a servi șerbet într-o zi fierbinte de vară. Fructat, cremos și ușor, șerbetul este asemănător cu înghețata tradițională, dar conține mult mai puține lactate, făcându-l mai ușor și aromele mai pronunțate.
Cele mai multe șerbeturi vin în arome fructate, deși există și câteva opțiuni fără fructe, inclusiv vanilie și ciocolată.
În loc să servești șerbet într-un castron obișnuit, fii creativ cu prezentarea. O idee este să-l servești în coajă de citrice precum portocalele.
Taie portocala în jumătate și scoate pulpa, dar păstreaz-o pentru a o mânca mai târziu. Jumătățile de coajă de portocală ar trebui să arate ca niște boluri mici. Pune șerbet în jumătățile de portocale și păstrează-le la congelator pe o foaie de copt până când ești gata de servire.
Același lucru il poti face si cu coaja de lămâie și lime. O idee creativă este să umpli jumătățile de lime cu șerbet roz de orice aromă, apoi să acoperi cu câteva bucățele de ciocolată, astfel încât acestea să arate ca pepenele. Pentru o prezentare sofisticată, servește cupe perfect rotunde de șerbet în pahare de martini sau alte vase fine.
Cu ce să mănânci șerbetul
Cocktailuri
Transformă șerbetul într-o băutură distractivă pentru petrecere. Fă băuturi și cocktailuri cu diferite combinații de șerbet aromat, sifon și sucuri.
Băuturile pe bază de șerbet includ de obicei sifon sau apă tonică cu ghimbir, șerbet de orice aromă și un suc de fructe sau un concentrat.
Pentru a face un cocktail de bază cu șerbet din lime, de exemplu, combină șerbetul de lime cu apă tonică cu ghimbir și concentrat de limetă.
Pentru fiecare litru de șerbet, folosește un litru de bere cu ghimbir și puțină zeamă de lămâie.
Adaugă fructe proaspete în cocktailul cu șerbet pentru a-l face mai interesant și mai plăcut din punct de vedere estetic. Pentru o petrecere pentru adulți, poți pune puțină vodcă, rom sau whiskey.
Desert
Fă o ruladă cu șerbet în mijloc. Toarnă jumătate din aluatul de ruladă pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și coace conform instrucțiunilor.
Se lasă să se răcească puțin, apoi se desfac marginile și se răstoarnă prăjitura pe un prosop mare de bucătărie pe care ai pus zahăr pudră.
Desprinde hârtia de copt de pe prăjitură, apoi rulează cu grijă prăjitura caldă cu prosopul, de la un capăt la altul și răcește complet.
Desfă tortul și întinde peste tot șerbet. Rulează înapoi cu grijă și pune rulada învelită în folie în congelator până se solidifică. De asemenea, poți face sandvișuri cu șerbet punând șerbet ușor moale între bucăți subțiri de foi de prăjituri. Congelează sandvișurile învelite în folie înainte de a le servi.
Prăjituri cu șerbet
Poți face un mic tort din șerbet și pandișpan. Tapetează un bol metalic cu folie de plastic și pune bucăți de pandișpan subțiri, apoi întinde un strat gros de șerbet moale pe tot interiorul vasului, până la margini. Bagă-l în congelator timp de 30 de minute până la o oră, apoi adaugă un alt strat cu o altă aromă de șerbet și congelează din nou.
Repetă cu încă unul sau două straturi și congelează până se întărește complet. Servește răsturnând bolul pe o farfurie.
Poți face, de asemenea, o prăjitură cu șerbet care include tort gata făcut. Folosind o formă de chec, pune straturi de șerbet și felii de tort în formă, terminând cu un strat de tort. Congelează și apoi scoate din tavă și pune glazură de ciocolată. Congelează din nou până când glazura este solidă.
Orez cu lapte. Gata în 20 de minute
Sursa foto: 123rf.com