Sexul oral a depăşit în ultimii ani fumatul în clasamentul celor mai periculoşi factori de risc asociaţi cu declanşarea cancerului orofaringian, mai ales în cazul tinerilor americani, potrivit unui studiu care nu explică pe deplin cauzele acestui fenomen. Punctul comun constă în prezenţa la nivelul tumorilor canceroase a unor papiloma virusuri (HPV), responsabile de cel mai frecvent întâlnite infecţii transmisibile pe cale sexuală şi care sunt, totodată, principala cauză a apariţiei cancerului de col uterin.

Persoanele infectate cu aceste virusuri, în special cu tulpina HPV-16, „se confruntă cu un risc de cancer orofaringian de 32 de ori mai mare decât restul populaţiei, acest risc fiind considerabil mai mare faţă de cel asociat cu fumatul, care este doar de trei ori mai mare”, a declarat Maura Gillison, medic la Universitatea din Ohio, cu ocazia conferinţei anuale organizate în această săptămână la Washington de Asociaţia americană pentru promovarea ştiinţei (AAAS).

Medicul american, care studiază această temă de peste 15 ani, a declarat cu această ocazie că persoanele care întreţin raporturi bucogenitale cu mai mult de şase parteneri pe parcursul vieţii se confruntă cu un risc de cancer orofaringian de peste opt ori mai mare comparativ cu restul populaţiei. În plus, progresia cea mai rapidă a fost înregistrată în rândul bărbaţilor albi, a precizat Maura Gillison, adăugând că acest fenomen „rămâne însă inexplicabil”.

În total, cancerele cavităţii bucale şi ale gâtului au crescut cu 225% din 1974 până în 2007, cele mai multe dintre aceste cazuri fiind înregistrate la pacienţi care au recunoscut că au întreţinut raporturi bucogenitale. Medicul american a precizat, totodată, că această concluzie a fost obţinută în urma unor studii observaţionale şi că ele trebuie să fie confirmate prin alte cercetări statistice viitoare.

„Nu putem să demonstrăm cu certitudine că anumite comportamente sexuale sunt asociate cu un risc superior de a fi infectat cu papiloma virus. Nu dispunem încă de date suficiente pentru a determina dacă detectarea acestui virus poate fi utilizată pentru diagnosticarea cancerului orofaringian”, a adăugat Maura Gillison.

Medicii recomandă vaccinarea

Ca măsură de prevenţie, medicii americani recomandă vaccinarea, inclusiv pentru bărbaţi, care protejează contra a patru tulpini de papiloma virus, vinovate de apariţia a 70% din totalul cazurilor de cancer de col uterin şi de negi genitali.

 
 

Urmărește-ne pe Google News