Cuprins:
Cine a fost Sfântul Spiridon
Sfântul Spiridon s-a născut în jurul anului 270, în localitatea Skia din insula Cipru, pe timpul Sfântului Împărat Constantin cel Mare, pe al cărui fiu l-a vindecat.
Mai înainte de a fi hirotonit episcop, fiind căsătorit și având o fiică, Spiridon s-a îndeletnicit cu păscutul oilor. Rămânând văduv încă de tânăr, sfântul a continuat să-și crească fiica de unul singur. Mai târziu, fiica sfântului, Irina, va trece și ea la cele veșnice. Fiind plin de dragoste dumnezeiască, sfântul va îmbrățișa o viață ascetică, cheltuindu-și întreaga avere cu îngrijirea bolnavilor și găzduirea străinilor.
El a fost ales episcop al cetăţii Trimitunda, din apropierea oraşului Pafos, şi a participat şi la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, în anul 325, unde s-a dovedit un fervent apărător al dreptei credinţe, împotriva ereticilor lui Arie, care luptau împotriva Sfintei Treimi.
Participând la Sinodul întâi Ecumenic (Niceea), pentru a închide gura ereticilor care luptau împotriva Sfintei Treimi, sfântul a luat în mână o cărămidă, a făcut deasupra ei semnul crucii şi s-a rugat, zicând: „În numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh”. Apoi, strângând-o în mână, cărămida s-a descompus în foc, pământ şi apă. Sfântul a spus că precum într-o cărămidă se află şi foc, şi apă, şi pământ, tot aşa, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt sunt Trei şi Unul în acelaşi timp.
Sfântul a murit în anul 348, la vârsta de 78 de ani, fiind îngropat în Biserica Sfinţii Apostoli din Trimitunda.
În anul 1453, Moaştele Sfântului Spiridon au fost duse în Serbia, iar apoi au fost mutate în insula Corfu din Grecia, unde se află şi astăzi.
Citește și: Acatistul Sfântului Spiridon– cea mai puternică rugăciune de Sf. Spiridon
Sfântul Spiridon își părăsește racla – sfântul călător
Potrivit tradiţiei populare, Sfântul Spiridon se ridică din racla sa pentru a-i ajuta pe oamenii care îl cheamă prin rugăciune, cu credinţă şi dragoste. Pentru că aleargă prin toată lumea să îi ajute pe credincioşii aflaţi la ananghie, Sfântul îşi toceşte periodic încălţămintea, nişte papuci din mătase. Astfel că, preoţii de la catedrala din Corfu îi schimbă anual îmbrăcămintea şi încălţămintea tocită, pe data de 12 decembrie.
Hainele purtate sunt dăruite mănăstirilor ortodoxe din întreaga lume. De aceea, Sfântul Spiridon a fost denumit şi „Sfântul călător”. Se spune că, din când în când, moaştele sale dispar din biserica din Corfu, iar când reapar sunt calde şi prăfuite, iar încălţările sunt tocite sau murdare.
Tradiții de Sfântul Spiridon
- În toate bisericile din ţară, de ziua Sfântului Spiridon se fac slujbe, iar la sfârşitul slujbei se împarte credincioşilor agheazma, care e bună pentru bolile primejdioase.
- Mulţi credincioşi respectă această zi deoarece în popor se crede că Sfântul Spiridon îi îmbogăţeşte pe săraci şi îi vindecă pe bolnavi.
- De asemenea, Sfântul Spiridon este patronul cizmarilor, cojocarilor şi olarilor, care-l cinstesc prin petreceri şi prin voie bună, fără excese bahice.
- Pentru sănătatea întregii familii, pentru câştig şi pentru spor în casă, în ziua praznicului nu se prestează munci în gospodărie: nu se coase, nu se spală rufe şi gospodinele nu fac curăţenie; în mediul rural nu se înjugă vitele, pentru că este rău de pagubă; în această zi şi animalelor de tracţiune li se dă să mănânce fânul din mână.
- Tot în această zi familia în care există o femeie însărcinată trebuie să se roage sfântului să alunge boala ca atunci când îi va veni sorocul să nască aceasta să nu aducă pe lume copii cu două capete sau alte malformații. Sf Spiridon este considerat unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul creștin ortodox al lunii decembrie.
- În această zi este dezlegare la ulei.
Cele mai multe minuni de vindecare se petrec în bisericile şi în spitalele care poartă hramul Sfântului Spiridon.
În ziua praznicului, bătrânii le amintesc tinerilor cât de importantă este această sărbătoare pentru fiecare credincios; ei se roagă şi-i cer Sfântului ca din gospodăria respectivă Sfântul Spiridon să alunge boala şi să nu se nască monştri: copii cu malformaţii, vite cu două capete etc.
Rugăciune de Sfântul Spiridon
„Apărătorului credinței să-i aducem din inimă mărturisiri mulțumitoare. Toți care prin ale lui înțelepte învățături ne-am luminat cu credința și să-i cântăm. Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare făcător de minuni! Vrednicule păstor al Bisericii, Sfinte Ierarh Spiridon, deşi nu avem nici vrednicie şi nici pricepere pentru a ne ruga ţie cu potrivite cuvinte. Totuşi venim la tine, sfinte, şi mărturisindu-ne multele păcate săvârşite, ne rugăm ţie cu smerenie.
Întinde mâna ta cea dreaptă, cu care de-a lungul vieţii ai săvârşit atâtea minuni, şi binecuvântează-ne pe noi toţi, cei care venim la tine cu credinţă! Nădejde a celor care şi-au pierdut nădejdea, mângâiere a celor necăjiţi, te rugăm fii mijlocitor pentru sufletele noastre cele împovărate de multe ispite şi, cu obişnuita ta bunătate şi iubire de oameni, roagă-te către Ziditorul tuturor să ne dăruiască vindecare de feluritele boli ale sufletului.
Sfinte Spiridon, roagă-te pentru noi!
Învredniceşte-ne şi pe noi, nevrednicii, ca prin mijlocirea ta să ne împărtăşim de bunătăţile sufleteşti şi trupeşti făgăduite adevăraţilor credincioşi. Dăruieşte-ne, sfinte, ajutorul tău cu care, biruind otrăvitoarele gânduri care se luptă cu noi neîncetat, să dobândim cele de folos pentru viaţa aceasta şi, mai ales, pentru cea viitoare. Bucură-te, cel ce ești cu îngerii slujitor! Bucură-te, că ești și cu oamenii cu trupul petrecător! Bucură-te, al cărui trup astăzi săvârșește minuni! Bucură-te, că încălțările tale slujesc drept dovadă. Amin!”.
Canon de rugăciune către Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei
Troparul Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, glasul 1:
Soborului celui dintâi te-ai arătat apărător şi de minuni făcător, de Dumnezeu purtătorule Sfinte Spiridon, părintele nostru. Pentru aceasta cu femeia cea moartă în groapă tu ai vorbit şi şarpele în aur l-ai prefăcut. Şi când ai cântat sfintele rugăciuni, îngeri ai avut împreună cu tine slujind, preasfinţite. Slavă Celui Ce te-a preamărit pe tine; Slavă Celui Ce te-a încununat; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.
Cântarea 1, glasul al 2-lea. Irmos: Întru adânc a aşternut
Stih: Sfinte Părinte Spiridon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
În pământul celor blânzi ajungând, părinte, ca un blând şi milostiv şi curat făcându-te, îmblânzeşte furtuna stârnită asupra inimii mele; ca întru Dumnezeiască linişte fiind, să te laud pe tine.
Stih: Sfinte Părinte Spiridon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu lucrări Dumnezeieşti curăţindu-ţi sufletul, părinte, cu chip Dumnezeiesc te-ai făcut, Sfinte Spiridon şi te-ai îmbogăţit cu Lumina Cea Preastrălucitoare a Dumnezeiescului Duh. Pentru aceasta luminezi pe cei ce cu toată curăţia te fericesc pe tine.
Stih: Sfinte Părinte Spiridon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
De la turme, ca pe un alt David, luându-te Ziditorul, păstor mai presus de toţi te-a pus pe tine turmei celei cuvântătoare, strălucind cu nevinovăţia şi cu nerăutatea înfrumuseţându-te, cuvioase părinte.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Preasfântă Fecioară, Curată, te rog, luminează-mi şi sfinţeşte-mi cugetul şi sufletul, risipind norii nepriceperii mele şi din întunericul păcatului scoţându-mă; ca după datorie să te fericesc.
Cântarea a 3-a. Irmos: Pe piatra credinţei
Stih: Sfinte Părinte Spiridon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Luminându-ţi mintea cu nepătimirea şi înfrumuseţând-o cu Dumnezeiasca smerenie, ai primit darurile Duhului, ca să alungi duhurile şi să dezlegi bolile celor ce cu credinţă te cinstesc pe tine preasfinţite.
Stih: Sfinte Părinte Spiridon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Pe începătorul răutăţii, şarpele, omorându-l, ai călcat în picioare năravul iubirii de argint şi miluind pe cel lipsit, ierarhe, ai prefăcut cu sfinţite rugăciuni şarpele în podoabă de aur, părinte cuvioase.
Stih: Sfinte Părinte Spiridon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Suitu-te-ai în muntele nepătimirii, intrat-ai în norul adâncii cugetări a celorDumnezeieşti şi pe lespedea inimii tale ai primit Legea cea mântuitoare, ca un preasfinţit şi ca un slujitor de aproape al Stăpânului tău.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Vindecă rănile sufletului meu, luminează-mi mintea cea întunecată de nepăsare, Dumnezeiască Mireasă, ca să cânt: nu este nimeni fără de prihană ca tine, cea cu desăvârşire fără de prihană şi afară de tine nu este nimeni curat, Stăpână.
Cântarea a 4-a. Irmos: Venit-ai din Fecioară
Stih: Sfinte Părinte Spiridon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Aprinzându-te de cărbunii Preacinstitului Duh, ai ars materia patimilor cea lesne arzătoare, fericite; şi cu strălucirile cele de foc ale faptelor tale celor bune, Sfinte Spiridon, lumea ai luminat.
Stih: Sfinte Părinte Spiridon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Femeia cea moartă întrebată fiind, cuvânt ţi-a dat ţie, părinte şi cu poruncile tale s-au oprit curgerile râurilor. Că te-ai arătat făcător de minuni, fericite, har Dumnezeiesc primind.
Stih: Sfinte Părinte Spiridon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Omorându-ţi îmboldirile trupului, de Dumnezeu insuflate, morţi ai sculat cu grăirea ta cea de viaţă făcătoare. Pentru aceasta te rog, părinte, înviază şi sufletul meu cel omorât.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Proorocii au vestit de mai înainte adâncul Tainei tale, cel necuprins cu mintea, că numai tu Însăţi ai născut, Preacurată, pe Cel cu neputinţă de înţeles, Care S-a Întrupat, pentru milostivirea cea nespusă.
Cântarea a 5-a. Irmos: Luminarea celor ce zăceau
Stih: Sfinte Părinte Spiridon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Râul darurilor celor ce sunt întru tine adapă toată inima, cuvioase, dăruieşte tuturor sănătate din destul şi pe toţi îi deşteaptă spre Slava lui Dumnezeu, Cel Ce te-a preamărit pe tine şi te-a cinstit cu tot felul de faceri de minuni.
Stih: Sfinte Părinte Spiridon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Pe tine, fericite, împăratul pământesc te-a cunoscut lămurit slugă dreaptă a Împăratului Ceresc şi plin de Dumnezeiescul har, când ai venit la dânsul tu, marele doctor, arătat de Dumnezeu.
Stih: Sfinte Părinte Spiridon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Urmat-ai, părinte, obiceiului lui Avraam cel iubitor de străini, deschizând tuturor intrările casei tale, făcându-te tuturor toate şi purtând grijă de cei din primejdii, Sfinte Spiridon, Fericite.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Prunc Tânăr ai născut nouă, Fecioară, pe Cel mai înainte de veci Născut din Tatăl Cel fără început; pe Care roagă-L, ca pe Fiul şi Dumnezeul tău, să Se milostivească de cei ce din suflet te vestesc pe tine, Preacurată, Născătoare de Dumnezeu.
Cântarea a 6-a
Stih: Sfinte Părinte Spiridon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Ca nişte tină a fost socotit aurul de tine, cel ce cu nepătimirea ai strălucit mai mult decât aurul şi te-ai îmbogăţit, cuvioase, cu darurile cele cu totul de aur ale Duhului.
Stih: Sfinte Părinte Spiridon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu suflet curat slujind Stăpânului tău, cuvioase, te-ai bucurat de mulţimea Oştilor îngereşti, care slujeau împreună cu tine, preasfinţite, cu glasuri nemaiauzite.
Stih: Sfinte Părinte Spiridon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Viaţa ta cea preamărită, preaînţelepte, te-a făcut în lume mărit, părinte. Pentru aceasta bucurându-ne, săvârşim Dumnezeiasca ta pomenire şi te lăudăm.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Mai Desfătat decât cerurile a fost pântecele tău, Ceea ce nu ştii de bărbat, încăpând pe Dumnezeu Cel Neîncăput Preacurată Fecioară, cu totul Lăudată.
CONDAC, glasul al 2-lea. Podobie: Cele de sus căutând
De dragostea lui Hristos fiind rănit, preasfinţite, mintea înălţându-ţi-se de lumina vie a Duhului, ai dobândit încercarea cea lucrătoare, prin adânca-ţi cugetare la cele înalte, insuflate de Dumnezeu şi jertfelnic Dumnezeiesc făcându-te, cere pentru toţi Dumnezeiasca iertare.
Cântarea a 7-a. Irmos: Porunca cea potrivnică
Stih: Sfinte Părinte Spiridon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Neprefăcătoria lui Moise, blândeţea lui David şi neprihănirea lui Iov, cel din Avsitida, câştigându-ţi, ai ajuns locaş Duhului, preasfinţite, cântând: Cel Ce eşti Binecuvântat şi Preaslăvit!
Stih: Sfinte Părinte Spiridon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Rouă din cer a picat pe capul tău, în vremea secerişului, prevestind prin semne viitorul; că Dumnezeu a preamărit, precum a zis Dumnezeiasca ta pomenire, sfinţind pe credincioşi, prin mijlocirea ta.
Stih: Sfinte Părinte Spiridon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Dumnezeu te-a preamărit, fericite, că soborul părinţilor a ţinut seamă de cuvintele tale, pe care cu credinţă le-ai adus; iar acestea au arătat în chip vădit nebun pe Arie şi au nimicit împotrivirea lui.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Ca o Viţă ai odrăslit cu cuvânt de negrăit, Fecioară, Strugurele Cel Nelucrat, Care izvorând vin, veseleşte pe oameni şi ridică toată tulburarea celor cumplite.
Cântarea a 8-a. Irmos: Cuptorul cel cu foc
Stih: Sfinte Părinte Spiridon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Stins-ai cuptorul patimilor cu ploile cele îndestulătoare şi Dumnezeieşti ale Dumnezeiescului Duh şi ai izvorât rouă care alină arşiţa neputinţelor, tuturor celor ce aleargă la tine totdeauna cu credinţă, Părinte Fericite Spiridon, Prealăudate.
Stih: Sfinte Părinte Spiridon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Fără de răutate, drept, blând, milostiv şi răbdător, primitor, plin de dragoste de străini, ierarh preasfinţit şi cu evlavioasă înţelepciune împodobit ai fost, cuvioase. Pentru aceasta cu credinţă te cinstim.
Stih: Sfinte Părinte Spiridon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Pe femeia cea moartă de demult, întrebând-o, părinte, cuvânt ţi-a dat ca şi cum ar fi fost vie. O, minune uimitoare! O, har pe care l-ai dobândit, cu viaţă îngerească fiind împodobit, vrednicule de laudă.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Vindecă patimile inimii mele cu milostivirea ta, Prealăudată; împacă mintea mea, sufletul meu luminează-l şi îndreptează-mă bine a umbla pe cărări mântuitoare, ca pururea să te măresc pe tine.
Cântarea a 9-a. Irmos: Fiul Părintelui
Stih: Sfinte Părinte Spiridon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Lămurit ai propovăduit pe Fiul Părintelui, Cel fără de început, Cel de o Fiinţă cu Tatăl şi împreună Veşnic, deosebindu-te în mijlocul de Dumnezeu purtătorilor Părinţi şi astupând gurile celor fărădelege, ierarhe preafericite.
Stih: Sfinte Părinte Spiridon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Soare prealuminos, podoaba părinţilor, lauda preoţilor şi împreună locuitorule cu îngerii, cu rugăciunile tale învredniceşte de Lumina Cea Neînserată pe cei ce săvârşesc acum cu bucurie pomenirea ta cea de lumină purtătoare.
Stih: Sfinte Părinte Spiridon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Dumnezeieştile Locaşuri, Cetatea cea Cerească şi adunarea cea veselă a celor ce prăznuiesc, au primit cu glas de bucurie sfinţitul tău suflet, cel cu fapte bune împodobit, preafericite.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Marea Taină a naşterii tale celei mai presus de minte, de Dumnezeu Dăruită, uimeşte pe îngeri, mângâie adunarea cuvioşilor, veseleşte pe Sfinţii Părinţi, care Dumnezeieşte te laudă pe tine, Nădejdea sufletelor noastre.
SEDELNA, glasul al 8-lea. Podobie: Fiului, Celui mai înainte
De la staulul oilor fiind ales a fi ispravnic al Bisericii lui Hristos, cu iarba dreptei credinţe ai hrănit-o pe ea şi cu cuvintele tale, alungând lupii mincinoasei credinţe, ai câştigat, Sfinte Spiridon, strălucirea de păstor aşezat de Dumnezeu. Pentru aceasta, ai întărit, cu înţelepciunea Duhului, credinţa în mijlocul purtătorilor de Dumnezeu părinţi. Ierarhe fericite, roagă pe Hristos Dumnezeu, să dăruiască iertare de greşeli, celor ce cu dragoste prăznuiesc sfântă pomenirea ta.
SEDELNA, glasul al 8-lea. Podobie: Fiului, Celui mai înainte
A lui Avraam iubire de străini având şi nerăutatea lui Iacob, nevinovăţia lui Iov, bunătatea lui Moise şi blândeţea lui David, vas al Duhului cu totul luminat, după vrednicie te-ai arătat, Sfinte Spiridon. Pentru aceasta ca şi Ilie ai trimis pământului ploaie şi curgerile râurilor cu darul, ca Elisei, le-ai oprit, ierarhe. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu să dăruiască iertare de greşeli, celor ce cu dragoste prăznuiesc sfântă pomenirea ta.
SEDELNA Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, glasul al 8-lea. Podobie: Fiului, Celui mai înainte
Ceea ce eşti Mireasă cu totul fără prihană a Făcătorului, ca o Maică a Mântuitorului, care nu ştii de bărbat şi Locaş al Mângâietorului cu totul fără prihană, pe mine cel ce sunt locaş necurat, plin de fărădelege, care întru cunoştinţă demonilor batjocură m-am făcut, grăbeşte de mă scapă de lucrarea lor cea rea, făcându-mă locaş luminat prin fapte bune, Ceea Ce eşti, Curată, de Lumină Primitoare. Alungă-mi negura patimilor şi de Împărtăşirea cea de sus mă învredniceşte şi de Lumina Cea Neînserată, cu rugăciunile tale. (sursă: doxologia.ro)
Vezi ce sărbători religioase mai sunt în luna decembrie în calendar ortodox 2024