Cantitatea de proteine indicată: 200-300 g/zi

După vârsta de 25 de ani, masa musculară începe să scadă şi e favorizată depunerea grăsimii. Iar dacă continuăm să consumăm cantitatea de carbohidraţi (mai ales dulciuri şi făinoase) pe care o avem de obicei în alimentaţie, atunci ne vom îngrăşa. Proteinele au din nou o importanţă semnificativă, fiind recomandat consumul lor, însă cum deocamdată, în urma studiilor realizate, nu a fost stabilită o pondere maximă permisă, nutriţionistul recomandă în dietă „un maximum de 30% proteine, 55-60% carbohidraţi şi 5-10% lipide. Este ideal să avem o dietă care să conţină 25% proteine. De exemplu, poţi mânca două porţii de friptură (câte una la o masă principală) de 100-150 g de carne de pui, de vită, de peşte, chiar şi de porc sau echivalentul în ouă. Proteinele din vegetale, cele din boabe de migdale, de năut, sunt şi ele foarte importante, la fel ca şi brânza. Fiecare îşi poate alcătui masa în funcţie de preferinţe”, detaliază dr. Casimiro.

Cel mai bun lapte

Laptele din comerţ, atât cel de vacă, cât şi cel de soia, conţine proteine, dar medicul are o altă opţiune. Din punctul său de vedere „cel mai bun lapte este cel obţinut din orez şi din migdale. Nu au întocmai acelaşi gust şi aceeaşi consistenţă, dar reprezintă cele mai bune opţiuni din punctul meu de vedere”, consideră acesta.

Desert fara kilograme în plus

Pare foarte greu de crezut, dar exista o cale prin care sa ne bucuram de gustul desertului preferat fara sa ne îngrasam. Din ce spune Miguel Casimiro, „îngheţata este ideal sa fi e consumata dupa ce de punem efortfizic. Si prajiturile sau alte dulciuri pot fi mâncate fara sa ne îngrasam, daca menţinem un echilibru între ceea ce mâncam si miscarea pe care o facem zilnic”.

Meniul potrivit, echivalentul unei vieţi lungi

Majoritatea nutriţioniştilor recomandă să avem cel puţin 5 mese principale pe zi. Este aceasta o regulă fixă a alimentaţiei sănătoase? Specialistul portughez spune: „Nu contează neapărat câte mese avem, cât contează ce alimente conţin. De asemenea, din studiile realizate până în prezent, s-a constatat că dietele hipocalorice te ajută să trăieşti mai mult. Asta se întâmplă în Japonia, în China şi în alte ţări unde oamenii au meniuri cu un conţinut caloric scăzut, dar şi mulţi antioxidanţi”. Printre produsele cu un conţinut mare de antioxidanţi se numără: cerealele integrale, ardeiul gras, broccoli, roşiile, spanacul, citricele, fructele de pădure, goji, nucile, dar şi cafeaua sau ceaiul. Dr. Miguel Casimiro Medic specialist în nutriţie sportivă, consultant al atleţilor de talie olimpică.

 
 

Urmărește-ne pe Google News