Cuprins:
Cauzele incendiilor de vegetație
O serie de surse pot provoca incendii de vegetație, dar oamenii sunt de departe cel mai important factor care contribuie la acestea. Incendiile naturale se produc de obicei în perioadele de secetă, combinate cu fulgere care aprind iarba uscată sau tufișurile, dar acest scenariu reprezintă mai puțin de 10% din toate incendiile de vegetație.
Restul incendiilor de vegetație sun cauzate de o formă de contribuție umană. Mai jos sunt prezentate doar câteva dintre modurile în care oamenii pot provoca incendii devastatoare.
Focuri de tabără
Focurile stinse necorespunzător sau amplasate greșit sunt una dintre principalele cauze ale incendiilor de vegetație. Înainte de a aprinde un foc, asigură-te că verifici sistemul de alertă pentru incendii din zonă pentru a te asigura că condițiile sunt sigure pentru o flacără deschisă. Nu face focuri excesiv de mari, deoarece acestea pot scăpa rapid de sub control (o lățime maximă este de 1,5 m).
Focurile de tabără trebuie să fie înconjurate de pietre sau stânci și să fie amplasate la o distanță de cel puțin 3 m de orice potențial combustibil. Asigură-te că arzi doar lemne de foc și nimic altceva. De asemenea, păstrează o lopată și o rezervă de apă pentru a stinge rapid focul în cazul în care apare o situație neprevăzută. Stinge complet focul și acoperă cu pământ înainte de a părăsi locul.
Arderea deșeurilor de grădină
Arderea deșeurilor de grădină este o practică comună pentru eliminarea resturilor de grădină sau a frunzelor nedorite și este adesea o soluție mai ușoară decât împachetarea și transportarea deșeurilor la groapa de gunoi.
Pericolul arderii deșeurilor de grădină provine din cauza vântului, care poate spulbera cu ușurință deșeurile de grădină arse și cărbunele la mare distanță și poate aprinde cu ușurință vegetația combustibilă.
Cel mai bine este să arzi în loturi mici, deoarece sunt mult mai ușor de controlat dacă se întâmplă ceva. Asigură-te că nu arzi niciodată pe vânt puternic și că nu lăsa grămada nesupravegheată.
Țigări
Pentru a preveni declanșarea de incendii de vegetație cu țigări, aruncă-le întotdeauna în locuri în care nu pot fi o sursă de aprindere. Plasarea unei țigări într-o cană cu apă după utilizare este o modalitate excelentă de a le împiedica să provoace incendii. Scrumierele funcționează bine și ele, dar asigură-te că sunt închise și că mucul încă aprins nu poate sufla spre o potențială sursă de aprindere. Nu arunca niciodată pur și simplu o țigară pe jos sau pe fereastra mașinii.
Vehicule
Indiferent de tipul de vehicule pe care le folosești, este important să fii atent la rolul pe care îl pot juca vehiculele în declanșarea incendiilor de vegetație. Nu parca niciodată niciun tip de vehicul pe vegetația uscată; căldura de la eșapament poate provoca aprinderea acesteia.
Prevenirea incendiilor de vegetație
Folosește doar locații ușor de controlat pentru arderi. Asigură-te că toate focurile de tabără se fac în focare complet înconjurate și limitează dimensiunea tuturor focurilor. Indiferent de modul în care se arde ceva, este important să o faci într-o zonă controlată. Incendiile pot scăpa rapid de sub control, așa că este necesar să se facă într-o zonă care să asigure un anumit grad de izolare, astfel încât să poată fi stins dacă este necesar.
Nu arde nimic neobișnuit sau combustibil. Este obișnuit ca oamenii să arunce gunoaie sau alte lucruri în focurile de tabără, dar aceste materiale străine pot reacționa ocazional violent la foc și pot duce la un incendiu care se răspândește rapid.
Arde numai materiale organice, cum ar fi lemnul, frunzele sau deșeurile din curte. Articolele din carton și hârtie sunt, de obicei, acceptabile pentru a fi arse, dar asigură-te că este sigur înainte de a face acest lucru.
Sfaturi ISU pentru prevenirea incendiilor de pădure
În timpul drumețiilor
- fumatul şi utilizarea focului deschis se permite doar în locuri fără vegetaţie şi în vetre special amenajate;
- vatra trebuie să fie curăţată de iarbă, vreascuri, frunze, etc.;
- se recomandă să se sape o mică groapă în care se va face focul iar în jurul ei se vor aşeza pietre acoperite cu brazde (pietrele pot uneori exploda la temperaturi mari);
- lemnele pregătite pentru foc trebuie să fie la o distanţă de siguranţă de vatra acestuia;
- cortul va fi amplasat cât mai departe de foc;
- păzește focul și nu îl lăsa niciodată nesupravegheat;
- stingerea focului este primul lucru care trebuie făcut înainte de plecare
- nu împrăştia jarul când vrei să stingi focul;
- înainte de plecare, (chiar dacă plouă) verifică focul dacă este stins, inclusiv dacă în jurul vetrei nu a rămas jar.
- se vor respecta distanţele minime de siguranţă la care se poate face focul (50 m faţă de materialele combustibile sau clădiri şi 100 m faţă de liziera pădurii şi depozitele de furaje) ;
- nu lăsa la îndemâna copiilor chibrituri sau alte surse de foc,
- menţine curăţenia în pădure şi nu lăsa hârtii, resturi de mâncare, sticle ori flacoane, deoarece şi ele pot contribui la producerea incendiilor de pădure.
Cum să faci focul, astfel încât să eviți un incendiu de pădure
Focul în formă de stea
Ca să faci acest foc, trebuie să ai câteva bucăți uscate de lemn pe care să le așezi cu un capăt în centrul vetrei focului, iar cu cealaltă parte spre exterior.
Pe măsură ce ia foc, lemnele vor fi împinse spre interior până ard complet. Este o metodă foarte sigură de a face focul.
În groapă
Acest foc este folosit, de regulă, pentru a prepara mâncare. Focul va arde lent și va consuma puțin.
Groapa se sapă în formă de trunchi de con iar lemnele se aşează pe margine, înclinate, unul lângă altul.
Focul haiducesc
Acest foc consumă multe lemne. Acestea se așează în formă de cort indian Pe pământ se pun două bucăţi de lemn mai groase, între care se vor pune aşchiile, hârtia, iar peste ele se vor aşeza bucăţi de lemn mai groase în formă de cruce ce se vor sprijini de cele două lemne de la baza sau de sol.
Focul de tip grătar
Lemnele se aşează sub formă de grătar pe două lemne mult mai groase de esenţă tare aşezate paralel. Se vor face 3 -4 rânduri. Focul se va aprinde cât mai aproape de sol şi cât mai în centru.
Focul pe zăpadă
Din lemne verzi se face o „podea” pentru foc. Este necesar acest lucru pentru ca apa din zăpadă să nu ajungă la foc. Deasupra se aprinde un foc care să emane cât mai puţină căldură.
Ce să faci în caz de incendiu
- Învață să folosești în siguranță un stingător de incendiu.
- Sună imediat la 112 și alertează persoanele din apropiere.
- Dacă trebuie să ieși prin fum, mergi pe jos, pe sub fum până la ieșire.
- Dacă fumul, căldura sau flăcările blochează căile de ieșire, rămâi în încăpere cu ușile închise.
Dacă hainele iau foc
- Oprește-te din ceea ce faci.
- Aruncă-te la pământ și acoperă-ți fața dacă poți.
- Rostogolește-te înainte și înapoi până când flăcările se sting. Alergarea nu va face decât să facă focul să ardă mai repede.
Sursa foto: 123rf.com
Cabane montane la altitudine din România