Indiferent cât de ocupaţi sunteţi în timpul zilei şi câte probleme aveţi de rezolvat, nu neglijaţi sub nici o formă somnul. Este singurul moment în care muşchii se relaxează, celule se refac, creierul se oxigenează, scrie prokid.ro. Este adevărat că puteţi dormi şi 4-5 ore pe noapte, dar după câteva săptămâni, cu siguranţă veţi claca. Mai bine vă odihniţi cum trebuie şi începeţi ziua cu forţe proaspete, decât să staţi treaz mai mult timp şi apoi să nu puteţi lucra la randament maxim.
Este foarte important să realizaţi că somnul înseamnă o treime din timpul unei zile. De aceea, trebuie să acordaţi semnificatia cuvenită acestui lucru. Nu epuizaţi organismul, lăsaţi-l să-şi urmeze ciclurile lui normale. Tenul unei femei de 60 de ani care a respectat mereu orele de somn va fi mai strălucitor decât al uneia care a avut un program dezordonat de odihnă şi relaxare.
Persoanele matinale se trezesc devreme şi în prima parte a zilei rezolvă aproape tot ce îşi propun pentru întreaga zi. Nu va transformaţi în sclavii moţăielii. Cui ii foloseşte? Nici nu adormiţi, nici nu sunteţi treaz. Această stare de ambiguitate nu face altceva decât să vă ţină corpul încordat, aproape stresat de ideea că vi se inchid ochii.
Creaţi-vă în dormitor o atmosferă propice relaxării. Îndepărtaţi televizorul şi calculatorul din preajma. Nu uitaţi nici de somnul de după-amiază. Dacă programul v-o permite, profitaţi de o oră de odihnă.
Ceasul deşteptător nu trebuie să lipsească din dormitor. Fie că este sub formă unui radio-casetofon cu ceas încorporat, fie că este de sine stătător, fie că apelaţi la soneria telefonului mobil. Când achiziţionaţi un ceas deşteptător ţineţi cont şi de zgomotul pe care îl produce, astfel încât să nu aibă o sonerie deranjantă.