Fierberea – Prin această metodă, alimente relativ tari (cartofi, cereale, paste, legume uscate, ouă, carne, legume) se fierb într- un lichid care clocoteşte – supă, apă, zeamă. Pentru a păstra vitaminele şi sărurile minerale, adaugă alimentele după ce clocoteşte apa şi fierbe-le apoi până sunt gata.
Poşarea – Înseamnă să fierbi un aliment în apă sau supă cu puţin timp înainte de a atinge punctul de fierbere. Deci nu trebuie să clocotească lichidul când pui alimentele. Este potrivit pentru paste umplute, găluşte, peşte, pui, ouă româneşti.
Opărirea – Legumele se cufundă pentru câteva secunde în apă clocotită fără sare, apoi se răcoresc în apă cu gheaţă pentru a întrerupe rapid procesul de fierbere. Această metodă e folosită pentru a păstra culoarea vie a legumelor, cum ar fi mazărea sau broccoli, ori pentru a înmuia foile de viţă-de-vie, pentru decojirea roşiilor etc.
Sotarea – Se foloseşte pentru legume şi ciuperci. Le fierbi puţin în unt sau ulei, la foc mic, cu capac, cu lichid foarte puţin sau deloc dacă sunt bogate în apă. În grăsimea în care le vei sota pune puţină ceapă sau usturoi.
Frigerea – Poate fi în tigaie, la cuptor, la wok.

  • În tigaie se prăjesc bucăţi de peşte sau de carne întregi ori bucăţele în ulei sau unt foarte fierbinte, până sunt gata.
  • La cuptor se pot face peştele întreg, bucăţile mari de carne de porc, vită, pasăre. Din când în când le poţi stropi cu sosul în care se frig. Friptura din bucată mare de carne e bine să o prăjeşti mai întâi în tigaie, ca să facă o crustă.
  • La wok se frig legumele sau carnea tăiate bucăţele, prin mişcare continuă. Uleiul trebuie să fie deja încins, iar bucăţele trebuie continuu amestecate cu două spatule sau mişcate cu tigaia. Se începe cu legumele care necesită timp mai îndelungat de pregătire.

Frigerea pe grătar – Constă în prăjirea pe un grătar cu gaz, cu cărbuni sau electric a cărnii, a peştelui sau a legumelor. Se pot frige şi la rotisor, pe o tijă care se roteşte. Bucăţile mai mici de carne, peşte sau legume se pot face şi într- o tigaie tip grătar, pe aragaz. Ca să fie mai fragedă şi mai gustoasă, carnea e bine să o marinezi înainte. Carnea trebuie scoasă din frigider cu 30 de minute sau o oră înainte de a o frige.
Prăjirea – Este metoda prin care alimentul este cufundat într-o baie de ulei foarte încins. Acesta poate fi dat prin făină, ou, pesmet etc. Temperatura de prăjire depinde de natura alimentului şi poate fi cuprinsă între 160 şi 180 de grade. Nu lăsa alimentele să se ardă. Carbonizarea determină apariţia acrilamidei, un compus cancerigen. Nu încălzi uleiul mai mult de 175 de grade.
Coacerea – Prăjituri, pâine, produse de patiserie, sufleuri se gătesc prin coacere la cuptor, la diverse temperaturi, indicate în fiecare reţetă. Prăjiturile şi checurile se lasă 10 minute în formă, după ce se scot din cuptor. Produsele de patiserie se lasă 5 minute şi apoi se scot din forme. Nu e bine să le ţii mai mult, fiindcă se formează apa de condensare care înmoaie prăjitura, care se lipeşte apoi de formă.

Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
 

Urmărește-ne pe Google News