Sfecla roșie este alimentul cu un conținut bogat de vitamina B, mangan, potasiu, fibre, fier, fosfor, dar și vitamina C. Este una dintre cele mai benefice legume pentru sănătatea ficatului, iar sucul de sfeclă roșie este unul dintre cele mai bogate alimente ca sursă de antioxidanți și nitrați naturali. Așadar, consumul regulat de sfeclă este modalitatea eficientă de a consuma nutrienții și cantitatea de fibre de care organismul tău are nevoie. Sfecla roșie face parte din alimentele alcaline.

Beneficiile consumului de sfeclă

Sfecla roșie – beneficii pentru organism

Consumul de sfeclă roșie păstrează ficatul sănătos

Betaina, substanță din compoziția sfeclei stimulează funcția celulelor hepatice și protejează ficatul împreună cu conductele biliare. Consumul regulat de sfeclă, datorită fibrelor, ajută și la detoxifierea ficatului.

Sfecla îmbunătățește sănătatea mintală

Sfecla conține o cantitate ridicată de triptofan, substanță ce relaxează mintea și crează o stare de bine. Mai mult, betalaina, substanță din compoziția sfeclei, este folosită și în tratamente antidepresive. Consumul zilnic de sfeclă îmbunătățește sănătatea mintală și crește puterea de concentrare.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Previne cancerul

Betacianina, substanța care dă culoarea roșie sfeclei este un puternic antioxidant, care are proprietăți de prevenire a cancerului. În urma unui studiu făcut la Universitatea Howard, cercetătorii au demonstrat faptul că betacianina a încetinit progresia tumorilor în cazul cancerului de prostată și cancerului mamar cu până la 12,5%.

Sfecla roșie crește rezistența la efort

Consumul regulat de suc de sfeclă crește rezistența fizică a organismului cu până la 16%. Tot în urma unui studiu efectuat de către o echipă de cercetători de la Universitatea din Exeter, s-a descoperit faptul că nitratul pe care îl conține sfecla contribuie la reducerea consumului de oxigen, iar în felul acesta, exercițiile fizice devin mult mai ușor de făcut și mai puțin obositoare.

Sucul de sfeclă roșie benefic împotriva hepatitei cronice

Sucul de sfeclă protejează celulele hepatice, ajută la regenerarea lor, dar le și stimulează să funcționeze normal. Consumul de sfeclă previne evoluția hepatitei cronice spre cancer hepatic sau ciroză.

Rădăcină de sfeclă

Sfecla roșie un adjuvant pentru hipertensiunea arterială

Cu ajutorul unui pahar de suc de sfeclă pe zi vei putea trata hipertensiunea arterială, ba chiar tensiunea va scădea cu până la 20% din valoarea sa inițială.

Sfecla combate anemia

Datorită conținutului ridicat de fier, magneziu și vitamina B6, sfecla roșie stimulează procesul de formare a globulelor roșii și astfel ajută la combaterea anemiei. Este recomandată o cură timp de o lună de zile cu 150 de g de sfeclă, o dată la două-trei zile.

Combate constipația

Rădăcina de sfeclă conține fibre și polizaharide, substanțe care ajută la combaterea constipației. Este recomandat un consum zilnic de până la 150 g de sfeclă crudă ori amestecată cu hrean și miere.

Sfecla combate bolile renale

Infecțiile sau calculii renali pot fi combătute cu ajutorul consumului de sfeclă roșie. Un amestec din 100 ml de suc de sfeclă și 400 ml suc de morcovi este un diuretic natural pentru organism. Ajută la eliminarea rapidă a calculilor, dar are și efect relaxant asupra musculaturii.

Sfecla este un remediu și pentru varice

Este recomandat consumul de sfeclă roșie atât de către persoanele care suferă de această boală, dar și în mod preventiv de către persoanele care au predispoziție spre varice.

Beneficiile sucului de sfeclă roșie

  • Contribuie la eliminarea toxinelor din corp;
  • Ajută la vindecarea bolilor de vezică biliară;
  • Ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge;
  • Împiedică formarea cheagurilor de sânge;
  • Menține sănătatea țesutului muscular;
  • Are efecte benefice asupra glandei tiroide datorită conținutului de iod;
  • Previne atacurile de inimă și bolile cardiovasculare.
Suc de sfeclă roșie

Cât de multă sfeclă și suc de sfeclă este indicat să consumi

Pentru îmbunătățirea presiunii sângelui, specialiștii recomandă un consum de 1-2 pahare de suc de sfeclă în fiecare zi.
De asemenea, curele cu sfeclă roșie crudă conțin nu mai mult de 100 – 150 g de sfeclă asociată cu alte alimente sănătoase cum ar fi: miere, hrean, morcov sau frunze de pătrunjel.

La ce preparate culinare se poate folosi sfecla roșie:

  • Hummus din sfeclă;
  • Supă cremă de sfeclă roșie;
  • Sfeclă roșie murată;
  • Borș de sfeclă;
  • Salată de sfeclă cu hrean;
  • Salată de sfeclă cu pește;
  • Risotto cu sfeclă;
  • Sfeclă roșie a la grec;
  • Prăjitură din sfeclă;

Top 3 rețete simple pe bază de sfeclă roșie

Rețetă supă de sfeclă

Ingrediente pentru supă de sfeclă:

  • 2 sfecle fierte;
  • 1 căţel usturoi;
  • 4 linguri smântână;
  • 2 linguri suc de lămâie;
  • coriandru sau pătrunjel;
  • sare;
  • piper.
Supă de sfeclă roșie

Mod de preparare:

Se taie sfecla şi se mixează cu smântâna. Se adaugă usturoiul şi sucul de lămâie, sare şi piper. Se adaugă puţin coriandru sau pătrunjel tocat şi se dă la rece pentru 90 de minute. Restul de verdeaţă se foloseşte în momentul servirii. Supa de sfeclă roșie se servește caldă.

Sursă rețetă: Retete.unica.ro

Rețetă hummus cu sfeclă roșie

Ingrediente pentru hummus cu sfeclă:

  • 2 bucăți de sfeclă medii;
  • 400 g năut fiert;
  • 1/2 linguriță sare;
  • 3 linguri tahini;
  • 2 căței de usturoi;
  • 2 linguri zeamă de lămâie;
  • 2 linguri apă;
  • 2 linguri ulei de măsline;
  • 2 linguri rozmarin sau chimion (opțional).
Hummus cu sfeclă și brânză feta

Mod de preparare:

Spală sfecla bine și pune-o la copt, acoperită cu hârtie de copt sau folie de aluminiu, timp de 45 de minute. Dacă atunci când o înțepi cu o scobitoare aceasta intră ușor, înseamnă că e gata. Scoate din cuptor și lasă la răcit 5-10 minute.
În timp ce aceasta se răcește, prepară hummusul. Combină toate ingredientele într-un blender (în afară de uleiul de măsline, pe care îl adaugi abia la final, treptat).
Când s-a răcit sfecla, curăț-o, taie-o bucăți mici și paseaz-o într-un blender, până e moale de tot. Adaug-o peste hummusul făcut mai devreme și ai pregătit cel mai gustos hummus cu sfeclă roșie!

Sursă rețetă: Retete.unica.ro

Rețetă salată de sfeclă roșie cu pește

Ingrediente pentru salată de sfeclă:

  • 1 sfeclă roşie mare sau 2 mai mici;
  • 6 castraveciori acri;
  • 1 ceapă roşie;
  • 400 g peşte marinat;
  • 3 cartofi;
  • sare;
  • piper;
  • 2 linguri ulei;
  • oţet de mere sau aromati.

Mod de preparare:

Se spală sfecla şi se pune la fiert sau la cuptor. Salata va fi delicioasă şi cu sfeclă fiartă şi cu sfeclă coaptă. Dacă pui sfecla roșie la fiert, atunci adaugă și o linguriţă de sare în apă. Sarea o ajută să fiarbă mai repede. La fel se procedează şi cu cartofii. Se spală bine şi se pun la fiert în apă cu sare şi se acoperă cu un capac. Dacă nu ai un peşte marinat, atunci poți să folosești în rețetă un peşte congelat, să-l dezgheți şi să-l prăjești ori să îl pregătești la cuptor.
După ce s-au fiert cartofii şi sfecla, se lasă puţin să se răcească, se curăţă şi se taie cubuleţe. Se pun într-un bol şi se amestecă cu peştele, cu ceapa tăiată solzişori şi castraveţii tăiaţi rondele. Salata de sfeclă cu pește se condimentează cu sare şi piper, se acreşte după gust cu oţet de mere.

Sursă rețetă: Retete.unica.ro

Sursă foto: 123rf.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News