Pentru că în sezonul rece nu avem întotdeauna la îndemână legume proaspete, acum este momentul perfect să pregătim cele mai bune rețete de murături și conserve pentru iarnă. Gospodinele știu deja că murăturile sunt pline de vitamine, minerale și probiotice naturale pentru organism, așa că toamna este sezonul dedicat pregătirii lor. Printre cele mai bune rețete de dulceață sau compoturi, sfecla roșie la borcan este una dintre rețetele des pregătite.

Rețete de sfeclă roșie la borcan

Ingrediente

  • 1 kg sfeclă roșie;
  • 800 ml de apă;
  • 80 ml oțet;
  • 2 linguri de zahăr;
  • O lingură de sare;
  • 10 gr semințe de chimen;
  • Câteva fâșii de rădăcină de hrean, după gust.

Mod de preparare

Sfecla roșie se spală și se pune într-un vas încăpător la fiert. Când furculița poate intra ușor în sfeclă, înseamnă că este bine fiartă și poate fi luată de pe foc. Se lasă să se răcească, după care se taie în felii sau cubulețe, după preferințe.

Într-o cratiță se amestecă apa, sarea, zahărul și chimenul și se lasă la fiert pentru 10 minute la foc mic. În acest timp, chimenul își eliberează aroma. Când ai stins focul, adaugă și oțetul.

Sfecla roșie se adaugă în borcane curate și sterilizate, în fiecare borcan se adaugă câteva 2 fâșii de hrean, iar deasupra se toarnă lichidul fierbinte.

Borcanele se agită puțin și dacă mai este nevoie, se mai completează cu saramură. Se închid ermetic cu capace și toate borcanele se învelesc într-o pătură groasă și se lasă să se răcească până a doua zi. A doua zi, borcanele cu sfeclă roșie se pun în cămară sau într-un loc răcoros și întunecat.

Descoperă și care sunt cele mai bune rețete cu salată de sfeclă roșie

Rețetă de sfeclă roșie conservată în oțet

Rețetă de sfeclă roșie conservată în oțet

Ingrediente

  • 1 kg sfeclă roșie;
  • 1 L oțet;
  • 2-3 bucăți de hrean;
  • 125 de gr de zahăr;
  • Câteva boabe de piper;
  • Sare mare.

Mod de preparare

Sfecla se spală și se pune într-o oală mare cu apă. Se pune la fiert pentru aproximativ 35 de minute, până când devine moale. Se scoate din apă, se lasă să se răcească, după care se curăță de coajă și se taie felii sau cuburi. Hreanul se taie în fâșii subțiri.

Într-o cratiță mare se pune oțetul, zahărul, sarea și boabele de piper și se lasă totul la foc până când amestecul ajunge în punctul de fierbere. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească pentru 2 ore.

Sfecla roșie și hreanul se pune în borcane curate și sterilizate, iar amestecul de oțet cu zahăr se mai încălzește puțin, după care se toarnă în borcane. Sfecla roșie se poate păstra într-un loc răcoros și poate fi consumată la 2 săptămâni de la preparare ori poate fi păstrată chiar și 6 luni.

Știi cum se fac cei mai buni gogoșari în oțet?

Rețeta de sfeclă roșie coaptă la borcan

Ingrediente

  • 1200 g sfeclă roșie
  • 800 ml apă
  • rădăcină de hrean
  • 120 ml otet simplu 9°
  • 15 g sare
  • 30 g zahăr
  • 15 g chimen seminte

Mod de preparare

Sfecla roșie se spală și se pune într-o tavă, pe care o acoperim cu o folie de aluminiu și o punem în cuptorul încins. Se lasă la copt timp de o oră, la 200 de grade Celsius. Timpul de coacere depinde de dimensiunile și de soiul sfeclei, dar pentru a verifica dacă este gata, sfecla se înțeapă cu o furculiță.

După ce a fost lăsată la răcit, sfecla se curăță și se taie cubulețe sau se poate da pe răzătoare, cum vă este mai ușor.

Într-o cratăcioară se pune apa, împreună cu chimenul, sarea și zahărul și se lasă la fiert timp de 10 minute.  După cele 10 minute se stinge focul si se adaugă oțetul. Sfecla se așează în borcanele sterilizate, iar la fiecare borcan se adaugă două fâșii de hrean. Se toarnă zeama fierbinte în borcane, după care se pun capacele și se acoperă bine cu prosoape cât mai groase.

Borcane trebuiesc lăsate nemișcate, la răcit până a doua zi.

Sfeclă roșie la murat

Sfeclă roșie la murat

Ingrediente

  • 1 kg sfeclă;
  • 1 L oțet de vin;
  • 1 L apă;
  • 1 lingură sare;
  • 1 lingură zahăr;
  • 2-3 bucăți hrean;
  • 1 lingură boabe de piper.

Mod de preparare

Curăță sfecla, freac-o cu puțină sare și înfășoară în folie de aluminiu, apoi da-o la cuptor pentru cca 30 minute, la 200 grade. Când poți pătrunde sfeclă cu furculița, scoate-o din folie și las-o să se răcească complet.

Taie sfeclă cubulețe și pune-o în borcane sterilizate, printre care adaugă și fâșiile de hrean, tăiate pe lungime. Între timp, pregătește amestecul și pune la fiert 1 L de apă cu 1 L de oțet, cu piperul, sarea și zahărul.

Știi ce combinații delicioase de tocană de legume poți încerca?

Toarnă amestecul fierbinte peste sfeclă în borcanele așezate pe o tavă metalică și pune capacul imediat după. Întoarce borcanele cu gura în jos și lasă-le să se răcească până a doua zi, înainte de a le muta în cămara, pentru iarnă.

Te învățăm și cele mai gustoase rețete de ardei copți

Borcane de murături – sfeclă roșie

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmărește-ne pe Google News