Preparare: Se curăţă sfecla de coajă, prazul de mustăţi şi usturoiul de foiţe. Se taie toate cubuleţe. Se fierbe apa cu concentratul de pasăre şi cele două foi de dafin. Se adaugă legumele tăiate şi se lasă să fiarbă la foc mic, 20 de minute. Se scot foile de dafin. Într-un castron, se amestecă muştarul cu sarea, piperul şi oţetul, apoi se adaugă supa de sfeclă. Ceapa se taie mărunt, se stropeşte cu sucul de lămâie şi se presară peste supă. Se adaugă smântână.
Salată cu oţet
Ingrediente: 1 kg de sfeclă roşie, ulei, oţet, sare.
Preparare: Sfecla se curăţă de rădăcini şi de pământ, se spală, apoi se pune la fiert în apă cu sare. În timpul fierberii, se încearcă sfecla cu furculiţa pentru a afla dacă sfecla e gata. Dacă furculiţa va intra până la capăt în sfeclă, înseamnă că e fiartă. Se curăţă de coajă, apoi se taie cubuleţe. Se adaugă oţet, după care sare şi ulei.
Chifteluţe cu sfeclă
Ingrediente: 500 g de cartofi, trei ouă, două gălbenuşuri, 40 g de unt, cinci linguri de făină, trei linguri de pesmet, o sfeclă roşie, doi căţei de usturoi, ulei, sare, piper.
Preparare: Se curăţă sfecla roşie, se taie felii şi se freacă cu puţin usturoi zdrobit. Se aşază pe o folie de aluminiu şi se stropeşte cu ulei. Se strânge bine folia şi se dă la cuptor timp de 50 de minute. Cartofii se curăţă şi se pun la fiert în apă cu sare, apoi se zdrobesc cu furculiţa. Se adaugă ouăle, cele două gălbenuşuri, untul, două linguri cu făină, sare şi piper după gust. Se formează chifteluţele şi se trec prin restul de ou bătut şi prin pesmet. Se rumenesc în baie de ulei şi se servesc cu sfecla coaptă.
Cartofi cu ciuperci
Ingrediente: cinci cartofi, 300 g de ciuperci proaspete, două sfecle roşii, două cepe, 50 g de mujdei de usturoi, câteva frunze de pătrunjel, ulei, sare.
Preparare: Se curăţă ciupercile proaspete, se trec sub un jet rece şi se pun la fiert în apă cu sare. Apoi se călesc în ulei cu ceapa tocată mărunt. Cartofii se curăţă de coajă, se taie felii şi se prăjesc. Separat, se fierbe sfecla cu tot cu coajă şi, după ce s-a înmuiat, se curăţă şi se taie în jumătăţi. Se aşază într-un platou cartofii prăjiţi, ciupercile călite şi sfecla tăiată în jumătăţi. Deasupra se adaugă mujdeiul de usturoi şi câteva frunze de pătrunjel.
Cu nuci şi mozarella
Ingrediente: patru sfecle roşii, o ceapă verde, câteva frunzuliţe de spanac, 250 g mozzarella, 30 g de nucă, un căţel de usturoi, 8-10 seminţe de coriandru, trei linguri oţet de vin roşu, cinci linguri de ulei de măsline, sare.
Preparare: Sfeclele se învelesc în folie de aluminiu, se aşază pe tavă şi se coc în cuptor 50 de minute. Imediat ce sunt gata se taie cubuleţe. În- tr-un platou, pe un pat de frunze de spanac se aşază cubuleţele de sfeclă, apoi se pune mozzarela, ceapa mărunţită şi nucile măcinate. Pentru sos se amestecă oţetul de vin cu coriandru, usturoiul zdrobit, sarea, apoi se adaugă uleiul de măsline.
Suc cu lămâie
Ingrediente: 300 g de sfeclă roşie, o linguriţă de suc de lămâie şi câteva boabe de chimen.
Preparare: Se spală sfecla, se curăţă, se dă pe răzătoare şi se lasă până când începe să se scurgă zeama. Se stoarce apoi cu mâinile, după care se strecoară prin tifon. Se serveşte cu o linguriţă de suc de lămâie şi câteva seminţe de chimen şi cu gheaţă.
Foto simbol. Shutterstock
Pont
Cura cu suc de sfeclă roşie îmbunătăţeşte circulaţia
sanguină şi întăreşte sistemul imunitar.