Cuprins:
Persoanele cele mai expuse riscului sunt cele de sex masculin sau supraponderale, însă sforăitul este o problemă care apare la ambele sexe. Sforăitul se poate grava odată cu înaintarea în vârstă și duce la o calitate scăzută a somnului persoanei respective, dar și a partenerului.
De ce sforăim
În timp ce dormi, mușchii gâtului se relaxează, limba cade înapoi,iar gâtul devine îngust și „floppy.” Pe măsură ce respiri, pereții gâtului încep să vibreze – în general, atunci când inspiri, dar, de asemenea, într-o măsură mai mică, și atunci când expirați. Aceste vibrații conduc la sunetul caracteristic sforăitului.
Cu cât căile respiratorii devin mai înguste, cu atât și vibrații sunt mai mari și implicit și sforăitul. Uneori pereții gâtului cedează complet, astfel încât căile respiratorii sunt complet astupate, creând o afecțiune numită apnee (oprirea respirației).
Factori care influențează sforăitul:
- obstrucția nazală dată de o deviatie de sept, de o rinit[ cronic[ hipertrofic[ sau de o rinită alergică
- amigdale hipertrofiate care obstrucționează calea aerului
- limba mare și baza limbii îngroșată
- apnee în timpul somnului
- fumat
- obezitate
Simptomele sforăitului
- zgomote în timpul somnului
- somnolenţă excesivă pe parcursul zilei
- dificultăţi de concentrare
- dureri în gât
- somn agitat
- sufocare sau gâfâit în timpul somnului
- hipertensiune
- dureri în piept apărute noapte
Trebuie să te prezinți de urgență la medic dacă sforăitul este atât de zgomotos încât îți afectează calitatea somnului sau cea a partenerului ori dacă apare sufocarea în timpul somnului.
Cum scapi de sforăit
O soluție împotriva sforăitului o reprezintă intervenția chirurgicală, pentru corectarea obstrucției care cauzează sforăitul. Operația, însă, va fi decisă numai în urma unui control la medic, singurul care poate stabili localizarea problemei și care poate decide dacă se impune sau nu intervenția chirurgicală.
Remediile cele mai simple împotriva sforăitului presupun schimbarea stilului de viață și tratamentele naturiste pe care le poți încerca acasă.
Tratament naturist împotriva sforăitului
- infuzie din busuioc, fructe de măceş, coji de portocală uscate- în părţi egale; se pune 1 linguriţă de amestec la 250 ml de apă clocotită; se infuzează 10 minute, se bea 1 cană seara, pe perioadă îndelungată
- infuzie din măghiran, salvie şi hamei- în părţi egale; se pune 1 linguriţă de amestec la 250 ml de apă clocotită; se infuzează 8-10 minute, se bea 1 cană seara, pe perioadă îndelungată
- tinctură de pedicuță: câte 20 de picături diluate în apă, seara, pe perioadă îndelungată
Cum îți poți schimba stilul de viață pentru a scăpa de sforăit
- renunță la fumat
- înainte de culcare, nu bea și nu lua sedative
- schimbă poziția corpului în timpul somnului, dormi pe o parte sau pe burtă, nu pe spate
- nu te culca obosit; oboseala favorizează apariția sforăitului
- ai grijă la alimentație; dacă ești o persoană supraponderală, urmează o dietă pentru a pierde din greutate
Surse: libertateapentrufemei.ro, sfatulmedicului.ro, csid.ro
Foto: Shutterstock
- Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.