Dacă privim cu atenție harta lumii observăm că granițele marii majorităţi a țărilor se limitează la un singur continent. Există însă și state care fac excepție de la această regulă și se întind pe două continente, așa cum este cazul Turciei. În același timp, sunt și țări care dețin mici teritorii cu o importanță istorică și culturală semnificativă, care sunt situate pe alte continente, categorie în care regăsim Marea Britanie, Franța și Portugalia. Dar și acestea sunt cazuri foarte rare. Există însă o țară care are un statut cu totul aparte, deoarece teritoriul său se întinde pe trei continente. Care este această țară vei afla citind acest articol.

Ce este un continent

Continentele sunt considerate cele mai mari subdiviziuni ale suprafeței uscatului de pe Pământ. Termenul de continent se referă la o întindere vastă de pământ, care este delimitată de o frontieră naturală, cum ar fi oceanele, mările sau lanțurile montane. Acestea cuprind chiar și insule ori arhipelaguri vecine și formează învelișul uscatului într-o proporție de 29% din suprafața totală a Pământului. Restul de 71% reprezintă apă.

În general există cinci criterii principale care definesc un continent, și anume:

Metoda lui Marian Vanghelie de a lungi un proces până la prescripție: cere dosare penale pentru 9 magistrați care l-au judecat
Recomandări
Metoda lui Marian Vanghelie de a lungi un proces până la prescripție: cere dosare penale pentru 9 magistrați care l-au judecat
  1. întindere geografică – un continent este o masă mare de pământ care ocupă o anumită zonă geografică distinctă și separată de alte mase de pământ prin caracteristici naturale precum oceane sau mări.
  2. relief și structură – continentele sunt caracterizate de un relief variat, inclusiv lanțuri montane și câmpii.
  3. compoziție geologică – continentele sunt alcătuite din roci ignee, metamorfice și sedimentare și prezintă structuri geologice specifice, cum ar fi scuturile și zonele de rift.
  4. caracteristici biogeografice – fiecare continent are ecosisteme și specii unice, care sunt adaptate la condițiile climatice și geografice specifice, potrivit iTurist.ro.
  5. criterii culturale și istorice – continentele sunt definite în sens cultural și istoric, având în vedere diferențele de ordin cultural, lingvistic și istoric care există între popoarele care trăiesc pe acestea.

Care sunt cele șapte continente

Pe glob există în prezent șapte continente, și anume Asia, Africa, America de Nord, America de Sud, Antarctida, Europa și Australia, ca să le enumerăm în ordinea mărimii. Atenție! A nu se confunda Antarctida cu Antartica, aceasta din urmă fiind regiunea polară din sudul Pământului, care cuprinde continentul Antarctida și porțiunile sudice din oceanele limitrofe.

Vlad Pascu a pierdut un proces cu Penitenciarul Poarta Albă. „Era un aparat de tuns, nu o mitralieră”, a răbufnit avocatul
Recomandări
Vlad Pascu a pierdut un proces cu Penitenciarul Poarta Albă. „Era un aparat de tuns, nu o mitralieră”, a răbufnit avocatul

Una dintre cele mai cunoscute interpretări este aceea că Europa și Asia sunt despărțite de Munții Ural și formează împreună un singur continent, care poartă denumirea de Eurasia. De asemenea, America de Nord și America de Sud pot fi grupate la rându-le și pot forma împreună continentul America. Există, de asemenea, și grupul format din continentele Africa, Europa și Asia, care este cunoscut ca „Lumea Veche” și denumit Afro-Eurasia. Rusia trece peste granița dintre Europa și Asia și nu recunoaște o limită formală între acestea. Există, însă, un hotar politic care trece prin partea estică a Munților Ural și pe granița Kazahstanului.

Distribuirea continentelor pe glob

Continentele sunt cele mai întinse suprafețe de uscat de pe planeta Pământ, inclusiv insulele aferente lor. Granița unui continent poate fi extinsă până la limita platformei continentale, care poate fi situată și la sute de kilometri în largul oceanului. Interiorul fiecărui continent conține o zonă de roci vechi, care datează din perioada Precambrian și care este cunoscută sub numele de „scut”. Aceste scuturi reprezintă nucleele stabile și de bază ale continentelor și sunt compuse în principal din roci magmatice și metamorfice. Aceste regiuni sunt stabile din punct de vedere geologic și fără altitudini importante.

Cum să evităm capcanele imobiliare la achiziția unei locuințe. Arhitect Radu Negoiță: „Apartamente la 35.000 de euro sunt posibile doar dacă le faci de 10-15 mp bucata” I Interviu
Recomandări
Cum să evităm capcanele imobiliare la achiziția unei locuințe. Arhitect Radu Negoiță: „Apartamente la 35.000 de euro sunt posibile doar dacă le faci de 10-15 mp bucata” I Interviu

Continentele nu sunt distribuite în mod egal pe suprafața globului. Dacă este desenată o hartă a emisferei centrată în nord-vestul Europei se poate vedea că cea mai mare parte a suprafeței de terestre a lumii se află în emisfera respectivă. Totodată, mai mult de două treimi din suprafața terestră a Pământului se află la nord de Ecuator și toate continentele, cu excepția Antarcticii, au formă de pană, fiind mai late în nord decât în ​​sud, aflăm de pe enciclopedia online Britannica.

Împreună, continentele însumează aproximativ 148 de milioane km2: Asia – 44.493.000 km² (29,6 % din masa totală de uscat de pe Pământ), Africa – 30.293.000 km² (20,2 %), America de Nord – 25.349.000 km² (16,1 %), America de Sud – 17.611.000 km² (12,1 %), Antarctida – 14.107.637 km², Europa – 10.245.000 km² (6,8 %) și Australia – 9.600.000 km².

Ce țară se întinde pe trei continente

Țara cu cea mai mare întindere din lume este Rusia. Atât de întinsă este această țară, încât pe teritoriul ei există nu mai puțin de unsprezece fusuri orare. Cu o suprafață de 17.098.242 km², Rusia ocupă 11% din suprafața terestră totală de pe Terra. Spre exemplu, este de 25 de ori mai mare decât Franța, de 47 de ori mai mare comparativ cu Germania și de aproape două ori mai mare decât Statele Unite ale Americii, notează Nations Online. Cu toate acestea, aproximativ 60% din teritoriul Rusiei nu este locuit, iar mari părți sunt nelocuibile din cauza permafrostului. Este vorba despre solul care rămâne înghețat pe tot parcursul anului.

Singura țară care se întinde pe trei continente - Imagine cu insulele Diomede din Strâmtoarea Bering.
Insulele Diomede

Dimensiunile îi permit Rusiei să atingă Europa, Orientul Mijlociu, China și Pacificul, ceea ce înseamnă că se întinde pe două continente. Însă, puțină lume știe că Rusia deține un teritoriu și pe continentul american prin intermediul insulelor Diomede. Este vorba despre două insule situate în strâmtoarea Bering, care se află la aproximativ 4 kilometri distanță una de cealaltă. Cele două petice de pământ sunt despărțite de granița ruso-americană, care coincide cu linia internațională de modificare a datei. Granița dintre Rusia și SUA a fost stabilită în 1867, după ce SUA a cumpărat Alaska de la ruşi, afacere care a inclus una dintre insule. Cea mai mare dintre insule aparține Rusiei și se numește în mod sugestiv Marele Diomede (n.n. – în rusă, Ratmonov). La est se regăsește cealaltă insulă, Micul Diomede, care aparține de Alaska (SUA).

Singura țară care se întinde pe trei continente - Imagine cu harta strâmtorii Bering, care desparte SUA de Rusia.
Strâmtoarea Bering

Ce trebuie să mai știm despre Rusia

Denumirea oficială a țării este Federația Rusă (n.n. – Росси́йская Федера́ция). Rusia (n.n. – în limba rusă Росси́я). Se învecinează cu 14 țări, și anume Azerbaidjan, Belarus, China, Estonia, Finlanda, Georgia, Kazahstan, Coreea de Nord, Letonia, Lituania, Mongolia, Norvegia, Polonia și Ucraina. De asemenea, are granițe maritime cu Japonia, Suedia, Turcia și SUA și se mai învecinează cu Oceanul Arctic la nord, cu Marea Bering și cu Marea Ohotsk la est.

Deși este cea mai întinsă țară din lume, Rusia are o populație de 146,8 milioane de locuitori, fiind de abia a noua națiune în topul mondial. La un calcul simplu rezultă o densitate foarte scăzută a populației, de 8,5 locuitori/km², valoare care este mult mai mică decât, spre exemplu, cea a Germaniei (226 persoane/km²). Capitala și cel mai mare oraș al țării este Moscova, nucleul puterii politice și centrul culturii și comerțului al Rusiei. Al doilea oraș ca mărime este Sankt Petersburg, fosta capitală a Imperiului Țarist și un important port la Marea Baltică.

Singura țară care se întinde pe trei continente - Imagine cu harta Rusiei.
Rusia

Diviziunile administrative ale țării includ 21 de republici autonome, 46 de regiuni, 6 teritorii (krai), 10 regiuni autonome (okrug) și o regiune autonomă (oblast). Rusia este despărţită de doar câţiva kilometri de America de Nord, mai exact de statul Alaska, prin strâmtoarea Bering, în timp ce de Japonia este despărțită prin strâmtoarea Sahalin. De la vest la est, Rusia are o lungime de aproximativ 10.000 de kilometri, iar de la nord la sud sunt circa 4.000 de kilometri.

Curiozități despre Rusia

  1. În Rusia există cel mai mare râu din Europa, Volga. Acesta se întinde pe o lungime de 3.530 de kilometri și traversează mai multe orașe importante, inclusiv Moscova.
  2. Limba rusă folosește un alfabet diferit față de cele utilizate în majoritatea limbilor europene, și anume alfabetul chirilic, informează site-ul Tsar-Events.com. Chiar și așa, multe cuvinte din vocabularul acestei limbi au pătruns în vocabularul internațional, așa cum este cazul cuvintelor „vodka”, „sputnik” sau „perestroika”.
  3. Iarna, temperaturile în Siberia pot ajunge la – 60˚Celsius, iar în unele regiuni stratul de zăpadă depășește 2 metri. De aceea, Rusia a dezvoltat tehnologii avansate pentru combaterea gerului năpraznic (îmbrăcăminte specială, sisteme de încălzire sofisticate).
  4. Unul din patru bărbaţi ruși moare înainte de a împlini 55 de ani, speranţa de viaţă a unui bărbat în Rusia fiind de 64 de ani. Ruşii care sunt cei mai expuşi riscului de a muri înainte de această vârstă sunt cei care beau trei sau mai multe sticle de vodkă pe săptămână.
  5. Numărul femeilor din Rusia îl depășește pe cel al bărbaților cu vreo 10,5 milioane. Deși numărul femeilor este foarte ridicat, populația țării este în continuă scădere. Se estimează că populația Rusiei scade zilnic cu circa 700 de persoane, ceea ce ar face ca până în 2050 să ajungă la 126 de milioane de locuitori.
  6. Calea ferată Trans-Siberiană este cea mai lungă din lume. Aceasta traversează opt zone temporale și are o lungime totală de circa 9.290 de kilometri.
  7. Multe orașe au avut alte denumiri în epoca comunistă. Spre exemplu, St. Petersburg s-a numit Petrograd din 1914 până în 1924, iar din 1924 până în 1991 s-a numit Leningrad.
  8. Biserica Ortodoxă Rusă folosește și azi calendarul iulian, astfel că pe 7 ianuarie este sărbătorit Crăciunul, cu 13 zile după țările din vest.
  9. Rasputin este unul dintre cele mai cunoscute personaje din cultura rusă. Misticismul lui a născut numeroase povești, legende, cărți și filme. Rasputin a fost o persoană foarte influentă, iar carisma lui l-a adus aproape de familia regală, în special de țarină.
  10. În Rusia există peste 160 de grupuri etnice, fiecare cu cultura și tradițiile sale. Cele mai mari grupuri etnice sunt rușii, tătarii, ucrainenii, baschirii și ceangăii.

Vezi şi care sunt mările și oceanele lumii!

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (9)

Stoiae   •   01.02.2024, 13:21

Păcat ca au un asa conducător!

hurricane   •   31.01.2024, 10:46

da rusia pe 3 continente, ..........

TZTZ   •   30.01.2024, 23:09

Dezinformare...Rusia nu face parte din Europa...Chiar si ei zic ca nu sunt europeni...si nici nu sunt...sunt numai un trib de mongoli crestinat...prost P.S. Chiar nu va mai chinuit sa scrieti articole copy paste cu Rusia. In afara de voi nimeni nu mai este interesat de Rusia...

Vezi toate comentariile (9)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Masoneria - reţeaua de păpuşari care fac bani din afaceri cu statul. Loja obscură unde se întâlneau politicieni și afaceriști
Știrileprotv.ro
Masoneria - reţeaua de păpuşari care fac bani din afaceri cu statul. Loja obscură unde se întâlneau politicieni și afaceriști
Wow! Daniela Iliescu, fără lenjerie intimă la nunta lui Iancu Sterp cu Denisa Coțolan, după marele scandalul cu mama Geta! Asta nu e tot: dantelă neagră, decolteu adânc și...
Viva.ro
Wow! Daniela Iliescu, fără lenjerie intimă la nunta lui Iancu Sterp cu Denisa Coțolan, după marele scandalul cu mama Geta! Asta nu e tot: dantelă neagră, decolteu adânc și...
Iancu Sterp, nuntă bogată, chiar de ziua lui, pe muzica de la Survivor. Mama Geta, soacra mare, a plâns în hohote. Imagini virale de la nunta din Hunedoara
Libertateapentrufemei.ro
Iancu Sterp, nuntă bogată, chiar de ziua lui, pe muzica de la Survivor. Mama Geta, soacra mare, a plâns în hohote. Imagini virale de la nunta din Hunedoara
Orașul subteran descoperit în nordul României. Catacombele pot deveni un obiectiv turistic important în Europa: ”Sunt incredibile”
FANATIK.RO
Orașul subteran descoperit în nordul României. Catacombele pot deveni un obiectiv turistic important în Europa: ”Sunt incredibile”
Elisabeta Lipă, laudată de copii ca pe vremea Elenei Ceaușescu, într-un video viral: „Căci pe lângă demnitatea / De-a purta pe umeri țara / Zâmbetul vă e ca floarea / Ce-nflorește primăvara”
GSP.RO
Elisabeta Lipă, laudată de copii ca pe vremea Elenei Ceaușescu, într-un video viral: „Căci pe lângă demnitatea / De-a purta pe umeri țara / Zâmbetul vă e ca floarea / Ce-nflorește primăvara”
Cele 2 alimente care cresc riscul de cancer. Sunt în topul preferințelor românilor
FANATIK.RO
Cele 2 alimente care cresc riscul de cancer. Sunt în topul preferințelor românilor
Cum arată, la aproape 60 de ani, Fernando Colunga, actorul din telenovela 'Esmeralda'. Celebrul Jose Armando e adeptul operațiilor estetice / Foto
Unica.ro
Cum arată, la aproape 60 de ani, Fernando Colunga, actorul din telenovela 'Esmeralda'. Celebrul Jose Armando e adeptul operațiilor estetice / Foto
Burse mai mari pentru studenți. Ce valoare vor avea
Financiarul.ro
Burse mai mari pentru studenți. Ce valoare vor avea
"Copilule, suntem lângă tine. Să nu-ţi fie frică!" Scene dramatice după un accident de groază în Mehedinţi. Fiul şi-a văzut tatăl vitreg dându-şi ultima suflare
Observatornews.ro
"Copilule, suntem lângă tine. Să nu-ţi fie frică!" Scene dramatice după un accident de groază în Mehedinţi. Fiul şi-a văzut tatăl vitreg dându-şi ultima suflare
Horoscop 28 octombrie 2024. Leii este posibil să aibă parte de discuții în contradictoriu și chiar dispute aprinse cu cei din anturajul apropiat
HOROSCOP
Horoscop 28 octombrie 2024. Leii este posibil să aibă parte de discuții în contradictoriu și chiar dispute aprinse cu cei din anturajul apropiat

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI