Peste 42 de milioane de adulți suferă de singurătate cronică numai în America. Plecând de la această statistică tulburătoare, oamenii de știință de la Brigham Young University au făcut un studiu pentru a vedea care sunt efectele lipsei interacțiunii.
Dacă o cercetare anterioară stabilise că singurătatea e mai periculoasă pentru sănătate decât obezitatea (crește riscul de moarte prematură cu 50%, în vreme ce obezitatea, cu doar 30%), noul studiu a arătat că izolarea creează probleme atât la nivel fizic, cât și psihic. Evaluând starea generală de sănătate a unei persoane singure, specialiștii au concluzionat că este mai proastă decât cea a uneia care fumează 15 țigări pe zi!
Singurătatea e mai nocivă pentru sănătate decât 15 țigări pe zi. Peste 3 milioane de oameni au participat la studiu
Oamenii de știință au comparat datele a peste 3 milioane de oameni în cadrul acestui studiu și au atras atenția, la final, că se impun măsuri, fiindcă e un fenomen care, exact ca obezitatea, se întinde ca o epidemie. Printre aceste măsuri ar fi înființarea de centre unde vârstnicii să se poată întâlni pentru a socializa (bătrânii sunt cea mai vulnerabilă categorie) și încurajarea tuturor categoriilor de vârstă să socializeze.
Beneficiile socializării sunt clare, conform dr. Nasreen Khatri, psiholog clinician și gerontolog la Rotman Institute at Baycrest Health Sciences din Toronto: scade nivelul de cortizol, numit și hormonul stresului, sedentarismul și alimentația haotică sunt înlocuite cu obișnuința de a face mișcare și de a mânca sănătos, iar per total, scade riscul de moarte prematură cu 50%.
Cercetătorii au menționat că și un animal de companie poate fi benefic, mai ales în cazul persoanelor imobilizate sau cu mobilitate redusă.