Siropul de păpădie este un lichid destul de vâscos, dulce, de culoare galben transparent, motiv pentru care i se mai spune și ”miere falsă” sau ”miere de păpădie”.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Informații despre păpădie

Păpădia, ce are denumirea științifică de Taraxacum officinale, este o plantă erbacee din familia compozitelor, cu frunze lungi, crestate și cu flori galbene grupate în capitule.

Păpădia mai este numită și buhă, bășina porcului, cicoare, crestățea, lăptucă, lilicea, mâță, papalungă, floarea-broaștei, floarea-găinii, floarea-mălaiului, floarea-sorului, floarea-turcului, flori-galbene.

Păpădia este găsită pretutindeni, unde se află vegetație, de la câmpie până în zona subalpină, prin locuri necultivate și pe marginile drumurilor.

Păpădia reprezintă o plantă medicinală apreciată pentru proprietățile ei terapeutice. De la păpădie se folosesc atât florile, cât și frunzele și chiar rădăcina.

Cum se culege păpădia

Cum se culege păpădia

Cele mai bune frunze și flori de păpădie sunt cele tinere. Acestea se culeg fie primăvara, imediat cum a apărut planta, fie toamna târziu, atunci când apar frunze noi.

Florile de păpădie se rup cu mâna, dar se aleg în special florile intens colorate. Se culeg frunzele de păpădie, în special cele late, care se taie cu ajutorul unui cuțit exact de sub mijlocul rozetei. Rădăcina de păpădiese recoltează fie cu mâna, fie cu ajutorul unei lopeți. Cel mai indicat este ca recoltarea să se facă după ploaie, atunci când pământul este moale.

Sirop de păpădie – beneficii și proprietăți

Frunzele și florile de păpădie au în compoziţie şi flavonoide, săruri de potasiu şi cumarine. În scop terapeutic, de la păpădie se folosesc frunzele, dar și florile care conţin vitaminele A, B, C, D şi H, luteina, betacaroten.

Sirop de păpădie – beneficii

Reglează tensiunea arterială și are rol hepatoprotector

Păpădiile conţin foarte mult potasiu, iar acesta ajută la reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, datorită efectului detoxifiant, preparatele cu păpădie favorizează secrețiile biliare și hepatice și ajută la îmbunătățirea funcției ficatului, precum și în cazul ficatului afectat de consumul de alcoo, potrivit unui studiu.

Stimulează sistemul imunitar

Mai multe studii au arătat proprietățile antimicrobiene și antivirale ale păpădiei, astfel că planta poate contribui la capacitatea organismului de a lupta contra infecțiilor. Specialiștii spun încă că este nevoie de mai multe studii pentru a stabili concret cum poate fi utilizată această plantă din punc de vedere medicinal.

Bogat în antioxidanți

Păpădia este plină de antioxidanți puternici, ceea ce poate explica de ce această plantă are aplicații atât de largi pentru sănătate. Lucru valabil și în cazul minunatului sirop de păpădie.

Antioxidanții sunt molecule care ajută la neutralizarea sau prevenirea efectelor negative ale radicalilor liberi în corp. Radicalii liberi sunt un produs al metabolismului normal, dar pot fi foarte distructivi. Prezența a prea mulți radicali liberi contribuie la dezvoltarea bolilor și la îmbătrânirea accelerată. Prin urmare, antioxidanții sunt esențiali pentru a vă menține corpul sănătos.

Potrivit studiilor, păpădia conține niveluri ridicate de beta-caroten antioxidant, despre care se știe că oferă o protecție puternică împotriva deteriorării celulare și a stresului oxidativ.

Rol antiiinflamator

Păpădia poate fi eficientă în reducerea inflamației cauzate de boli datorită prezenței diferiților compuși bioactivi, cum ar fi polifenoli din plantă.

Inflamația este unul dintre răspunsurile naturale ale corpuluila leziuni sau boli. În timp, inflamația excesivă poate duce la deteriorarea permanentă a țesuturilor.

Unele studii au relevat markeri de inflamație reduși semnificativ în celulele tratate cu compuși de păpădie

Un studiu efectuat la șoareci cu boli pulmonare inflamatorii induse artificial a arătat o reducere semnificativă a inflamației pulmonare la acele animale care au primit păpădie.

Contraindicații

Curele cu păpădie pentru pacienții cu afecțiuni biliare trebuie începute doar la recomandarea medicului specialist.

Pentru că are un efect diuretic, persoanele care urmează un tratament medicamentos nu trebuie să utilizeze concomitent și preparate terapeutice cu păpădie.

Sucul care se găseşte în tulpina păpădiei poate provoca alergii persoanelor sensibile. De asemenea, cei care au probleme de retenţie de apă trebuie să consulte un medic înainte de a utiliza aceasta plantă, pentru a verifica nivelul de potasiu.

Sirop de păpădie – rețetă

Reteta sirop de păpădie

Ingrediente:

  • 500 g flori de păpădie
  • 500 ml de apă
  • 100 de g zahăr brut

Mod de preparare:

Siropul de păpădie se obține prin fierberea la foc mic a 500 de grame de flori de păpădie, cu 500 ml de apă și 100 de grame de zahăr. Preparatul se ține pe foc până când capătă o consistență ușor vâscoasă, după care siropul se lasă la răcit pentru 24 de ore. După ce s-a răcit, se filtrează și se pune în sticle curate sau borcane sterilizate.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News