Poţi mânca orice, respectând cele 10 principii de bază:
1. Mănâncă de 4 ori pe zi şi nu sări peste mese.
2. Intervalul minim între mese este de 3 ore (mai mare poate fi, dar nu mai mic). În acest interval se pot bea lichidele premise.
3. Ridică-te de la masă fără să te simţi sătulă. În mod deosebit la masa de prânz şi la cea de seară.
4. Consumă la fiecare mic dejun: o băutură + proteine + lipide + glucide.
5. Uită de pâinea albă şi înlocuieşte-o cu cea integrală, cu tărâţe, sau cu cereale.
6. Mănâncă pâine integrală la fiecare masă. O singură felie e de ajuns.
7. Înlocuieşte zahărul rafinat cu îndulcitori şi limitează drastic consumul alimentelor care conţin zahăr.
8. Elimină combinaţia paste + proteine. Niciodată paste cu peşte, ouă sau carne.
9. Mănâncă gras la gustare (16 -17), căci este momentul din zi când se elimină cel mai bine grăsimile. În schimb, fără fructe acum.
10. Respectă câteva interdicţii ale regimului: fără porc, mezeluri, zahăr rafinat, alcool, fructe cu miez alb, fasole, mazăre, linte şi pâine albă.
Poţi mânca: ciocolată, pâine, paste, brânză. Alimente interzise aproape în orice regim.
De ce aştepţi 3 ore pentru masa următoare? Pentru că dr. Fridman consideră că acest interval corespunde unui ciclu de digestie/eliminare. Dacă întrerupi acest ciclu glandele nu îşi mai fac treaba. Rezultă stocarea. Mâncând 4 mese pe zi cu minimum 3 ore interval între ele şi diminuând cantitativ alimentele poţi pierde 1-1,5 kg pe săptămână, fără să te privezi. Condiţia e să păstrezi această modalitate de a mânca toată viaţa.
Fructe
Culoarea miezului îţi dă verdictul:
DA pentru cele cu miez roşu, galben şi verde: zmeură, căpşuni, cireşe, măceşe, pepene verde, prune, grapefruit, portocale roşii, lămâi, ananas, piersici cu miez galben, kiwi, fistic, avocado, măsline verzi. CU MODERAŢIE: cele cu miez portocaliu: portocale, clementine, mandarine, caise, pepene galben, smochine
LIMITEAZĂ: (nu mai mult de 3 pe săptămână): mere, pere, piersici cu miez alb. EVITĂ: fructe cu miez alb sau translucid: banane, litchis, nuci, alune, migdale, caju, nuci de cocos, stafide, arahide.
Brânzeturi
Poţi mânca aproape orice sortiment, dar în anumite condiţii:
brânzeturi proaspete (max. 35% grăsime), lapte mai slab, brânză albă (20% grăsime), iaurturi dietetice, smântână degresată
brânză de capră, mozzarela, feta.Consumă cu moderaţie: caşcaval, şvaiţer. Limitează: camembert, rocquefort (30 g pe zi).
Evită: să consumi la aceeaşi masă categoriile cu moderaţie + limitează.
Paste făinoase
DA, dar numai naturale (adică fără ou, arome,etc). Le poţi mânca al dente (fierte foarte puţin, pentru a nu distruge fibrele proteinelor). Le poţi combina cu: unt, caşcaval, ulei de măsline, sos tomat, smântână slabă, cu condiţia de a mânca porţii mici. Nu le combina cu carne, peşte sau ouă.
Pâine integrală
DA, la fiecare masă. Dar nu mai mult de o felie. Pentru că pâinea integrală conţine fibre care facilitează tranzitul intestinal şi împiedică stocarea. Dar şi pentru conţinutul în tărâţe, pe care intestinul le digeră mai greu. Astfel ele rămân mai mult în tubul digestiv, devenind un aliment cu indice glicemic lent. Zahărul din pâine este absorbit pe măsură ce se eliberează. Rezultatul: nu se stochează.
Legume
TOATE, mai puţin 3: mazărea, fasolea uscată şi lintea. Ele se umflă în stomac şi fermentează. Această fermentare determină apariţia gazelor intestinale, dar şi formarea alcoolului, care se transformă în grăsime.
Carne şi peşte
Şi aici avem undă verde şi interdicţii. Poţi consuma orice carne de pasăre: pui, curcan, găină, gâscă, raţă, etc. Vită, miel, iepure, viţel. Peşte cu carne albă sau roz, fructe de mare, crustacee (melci, stridii, scoici, creveţi etc.)
Duşmani: carnea de porc, berbec şi cal. Dar o felie de jambon (fără şorici), din când în când, se poate, sau un ciolan. Peştele gras: hering, sardine, anghilă, scrumbie.
Ce poţi bea
APA, minimum 1,5 l pe zi. Preferabil cea plată sau gazeificată natural. Mai poţi bea suc natural de fructe, dar diluat pe jumătate. Aici nu sunt restricţii: de banane, de struguri, de mere, etc.
NU băuturilor tip soda: nici chiar light.
BĂUTURI ALCOOLICE: vin (roşu, alb, roze) şi şampanie nu sunt excluse. Dar, maximum un pahar la o masă sau două în mod excepţional.
INTERZISE: berea, martini, porto, alcoolul alb, lichiorul.