Smochinul este unul dintre cei mai vechi arbori cunoscuți, el apărând în numeroase scrieri istorice și religioase. Astfel, beneficiile smochinelor sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Despre smochin și smochine
Smochinul, a cărui denumire științifică este Ficus carica, e un arbore sdin familia Moraceae, una din numeroasele specii ale genului Ficus. Smochinul este originar din Asia sud-occidentală și crește ca arbore sălbatic în zona Mării Mediterane.
Copacul de smochin crește până la înălțimi de 7-10 metri, uneori chiar mai mare. Frunzele sunt căzătoare, de 12–25 cm lungime și 10–18 cm lățime, foarte lobulate, formate din 3–5 lobi, scoarța este netedă și de culoare gri.
Smochinul produce fructe de formă conică -smochine. De asemenea, arborele produce un un suc lăptos care este, de fapt, un latex iritant. Arborii de smochini sunt reflorescenți, produc două recolte anual, una în primăvară și alta la sfârșitul verii.
Smochinele sunt clasificate după varietăți și anotimpuri:
- smochine albe,
- smochine regină,
- smochine negre
- smochine primăvară.
Plantarea smochinului
Plantarea smochinului se face la noi în țară primăvara, timpuriu. În livadă, smochini se plantează la distanțe de 4 metri între rânduri și 3-4 metri între plante. Smochinul este originar din zona mediteraneană, deci are nevoie de cel puțin 8 ore/zi de lumină pentru a rodi abundent. Astfel, pentru plantarea smochinului alege un teren adăpostit, cu climat blând. De asemenea, smochinii sunt fragili la vânturile puternice, de aceea, se recomandă fixarea unei ancore în pământ pentru susținere.
Smochinul preferă solurile calcaroase, tocmai de aceea se recomandă adăugarea în groapa de plantare a câtorva pietre mari și bolovani.
Când sunt plantați drajoni sau butași de smochin este indicată realizarea unei tăieri de 1/3 din vârful plantei. Astfel, se stimulează ramificarea smochinului de la punctul de altoire și apariția mai multor lăstari de sezon. La un an de la plantare se selectează 3-6 ramuri principale iar restul se suprimă de la bază.
Smochine uscate sau proaspete – diferențe nutriționale
Smochinele proaspete sunt, adesea, preferate în detrimentul celor uscate, deoarece au mai puţine calorii. 100 de grame de smochine uscate au 249 de calorii, 3.3 grame de proteine, 69 de grame de carbohidraţi şi 5.6 grame de fibre. Pe de altă parte, 100 de grame de smochine proaspete conţin 80 de calorii, 1.3 grame de proteine, 20 de grame de carbohidraţi şi 2.9 grame de fibre.
Potrivit studiilor efectuate de USDA National Nutrient Database, smochinele au următoarele valori nutriționale:
- Carbohidrați, total 19.88g
- Fibre alimentare, total 2.9g
- Calciu, Ca 35mg
- Fier, Fe 0.37mg
- Magnesiu, Mg 17mg
- Fosfor, P 14mg
- Potasiu, K 232mg
- Sodiu, Na 1mg
- Zinc, Zn 0.15mg
- Cupru, Cu 0.07mg
- Mangan, Mn 0.128mg
- Seleniu, Se 0.2 ug
- Vitamina C, acid ascorbic total 2mg
- Vitamina B-1, tiamină 0.06mg
- Vitamina B-2, riboflavină 0.05mg
- Vitamina B-3, niacină 0.4mg
- Acid pantotenic 0.3mg
- Vitamina B-6 0.113mg
- Folat, total 6 μg 2%
- Colină, total 4.7mg
- Vitamina A, IU 142
- Vitamina E, alfa-tocophero l0.11mg
- Vitamina K (phylloquinone) 4.7μg
Beneficiile smochinelor
Smochinele au numeroase beneficii pentru sănătate, mai ales consumate proaspete. Studiile arată că aceste fructe pot regla nivelul insulinei, ajută la reglarea tensiunii arteriale, la digestie și mențin sănătatea pielii.
Reglarea digestiei
Smochinele conțin fibre, care pot contribui la promovarea sănătății digestive prin reducerea constipației și prin faptul că servesc ca sursă de hrană pentru bacteriile sănătoase care populează intestinul.
Un studiu efectuat pe persoane cu sindrom de colon iritabil cu constipație a constatat că cei care au consumat aproximativ 4 smochine uscate de două ori pe zi au prezentat o reducere semnificativă a simptomelor – inclusiv durere, balonare și constipație – comparativ cu un grup de control.
Smochinele la diabetici – reglează zahărului din sânge
Studiile arată că substanţele prezente smochine și în frunzele de smochin pot regla nivelul zahărului din sânge.
În urma unor studii s-a constatat că ceaiul din frunze de smochin consumat împreună cu micul dejun poate scădea nevoia de insulină. În luna în care subiecții au băut ceai din frunze de smochin, dozele de insulină ale participanților la studiu au scăzut cu aproximativ 12%.
Totuși, este important de menționat că smochinele uscate au un nivel foarte ridicat de zahăr și nu sunt recomandate diabeticilor.
Reglează tensiunea arterială
Studiile arată că smochinele pot îmbunătăți valorile tensiunii arteriale și ale nivelul de grăsime din sânge, ceea ce poate spori sănătatea vasculară și poate reduce riscul de boli de inimă. Studiile efectuate au arătat, de asemenea, îmbunătățiri ale nivelului colesterolului total, al colesterolului HDL (bun)
Beneficii pentru piele
Smochinele sunt des utilizate pentru proprietăţile lor benefice asupra afecţiunilor pielii. Smochinele proaspte pot fi folosite şi pentru prepararea unor măşti faciale. Zdrobiţi cu furculiţa miezul smochinelor. Adăugaţi o linguriţă cu iaurt și aplicaţi amestecul pe faţă, prin mişcări circulare. Lăsaţi să acţioneze 10-15 minute, apoi îndepărtaţi cu apă călduţă.
Rețete cu smochine
Smochinele au un conținut scăzut de calorii, reprezintă o gustare excelentă și sunt un plus binevenit în salate sau deserturi. De asemenea, se poate face dulceață de smochine sau conserve cu smochine proaspete.
Dulceață de smochine
- 3 kg de smochine;
- 1,5 kg de zahăr;
- 3 lămâi
Mod de preparare dulceață de smochine
Se spală smochinele, se curăță de codițe și se taie în bucățele mici. Se pun într-un vas, se adaugă zahărul peste el, sucul de lămâie și se lasă până a doua zi, timp în care se amestecă de câteva ori pentru a ajuta la dizolvarea zahărului, dar și pentru a extrage cât mai mult suc din fructe.
A doua zi se strecoară sucul de fructe, iar acesta se pune la fiert până când dă în clocot, după care se adaugă și fructele strecurate. Se lasă totul la fiert pentru aproximativ jumătate de oră, după care sucul se separă din nou de fructe și se mai lasă la fiert până când cantitatea de suc se reduce la jumătate. Se adaugă din nou smochinele în suc și se mai lasă la fiert pentru aproximativ 20 de minute.
Pentru a verifica dacă dulceața de smochine este gata, poți lua o lingură din sirop, îl pui pe o farfurie, iar dacă este o compoziție legată înseamnă că este gata.
Salată cu smochine
Ingrediente:
100 de grame rucola
4 smochine
100 de grame de brânză de capră
O lingură de ulei de măsline
O lingură de oţet balsamic
O linguriţă de muştar Dijon
1-2 linguriţe de seminţe de pin
Mod de preparare:
Se spală rucola.Se taie fiecare smochină în felii și se adaugă pe ele brânza de capră. Amestecă uleiul, oţetul şi muştarul. În funcţie de preferinţe, poţi adăuga şi un strop de sare. Amestecă frunzele de ruccola, apoi împarte cantitatea pe două farfurii, cât să faci un pat pentru smochine. Stropeşte cu puţin sos şi aşază smochinele. la final, presară câteva seminţe de pin
Tartă cu smochine
Ingrediente:
- 250 de g mascarpone
- 4 ouă
- 150 g zahăr pudră
- 1 linguriță coajă de portocală
- esență de vanilie
- 6-7 smochine
- 1 lingură de zahăr
- 6 linguri de apă
- 1 lingurițăde sare
- 250 g făină
Mod de preparare
Se amestecă făina cu sarea, zahărul și untul. Apoi se adaugă, pițin câte puțin, apa. Aluatul bagă în frigider pentru cel puțin o oră
Se pun ouăle într-un bol. Se adaugă zahărul pudră și brânză mascarpone și se amesteca până la omogenizare cu mixerul, timp de 4-5 minute. Se adaugă extractul de vanilie, coaja rasă de portocală și fulgii de cocos și se amestecă până se obține o cremă.
Se taie smochinele, fiecare în mai multe felii. Punem aluatul din frigider într-o tavă de tartă . Se toarnă crema peste aluat și se nivelează ușor. Deasupra se aranjează feliile de smochine. Apoi se bagă la cuptorul încălzit la 180 de grade, pentru aproximativ 50 de minut sau până când tarta este rumenită pe margini.
Curiozități despre smochine
- Smochinul a fost printre primele plante cultivate de om. Nouă smochini fosilizați, datați în jurul anilor 9400-9200 înainte de Hristos.
- În cartea Genezei, după căderea în păcat, Adam și Eva își acoperă goliciunea cu frunze de smochin.
- Buddha a atins iluminarea sub copacul Bodhi, un bătrân smochin sfânt (Ficus religiosa).
- Smochinul indian, Ficus bengalensis, este arborele național al Indiei.
- În Roma antică, smochinul era considerat un arbore sfânt pentru că, în mitul fundației, Romulus și Remus au fost alăptați de lupoaică sub un smochin.
Daniel9090 • 15.12.2023, 16:13
Ele pot fi integrate în diverse rețete sau consumate ca gustare sănătoasă, aducând numeroase beneficii pentru sănătate
Daniel9090 • 15.12.2023, 16:13
Smochinele sunt nu doar gustoase, ci și o sursă excelentă de nutrienți și antioxidanți