Descoperă rețeta de șnițel vienez și lucruri interesante despre acest preparat:

Șnițel vienez – scurt istoric

Este destul de dificil de identificat exact unde își are originile șnițelul vienez. Deși acum este un produs tradițional Viena, Austria și se bucură de un mare succes în Germania și Ungaria, se pare că aceștia nu au fost neapărat cei care au venit cu conceptul încă de la început.

Dacă mergeți în Italia, veți găsi ceva uimitor de similar servit în partea de nord a țării. La Milano, au „Cotoletta alla Milanese” – la fel ca și Wiener Schnitzel. Diferența este că gătesc carnea de vițel cu os.

Italia susține că a creat renumitul șnițel vienez chiar înaintea Austriei. Într-adevăr, există documente care au fost găsite în arhivele Sfântului Ambrozie, Milano, care fac referire la un nume latin „lumbolo cum panitio”. Acest lucru se traduce prin „cotlete mici cu pesmet”. Sună îngrozitor de asemănător cu Cotoletta alla Milanese, nu? Italienii cred că da. Aceste documente sunt datate în anul 1148 d.Hr., așa că a existat în mod clar această rețetă de mult timp.

Cotoletta alla Milanese, preparat foarte asemănător cu șnițelul vienez

Mai mult, există istorici care susțin că vechii romani au venit cu acest fel de mâncare. Descoperirile istorice au arătat că își frăgeau carnea bătând-o, și o rulau în pesmet și o prăjeau. S-au găsit toate acestea scrise în celebra carte de bucate a lui Apicius, datată în secolul I. Desigur, romanii au adus acest fel de mâncare la nord în țările germanice în timpul numeroaselor lor campanii de război. Între timp, datele istorice confirmă că în timpul Evului Mediu, vițelul a devenit o alegere cu adevărat populară în nordul Italiei și în zona care este acum Austria.

Șnițel vienez

Șnițelul vienez – marcă înregistrată

Această ultimă informație contrazice în mod direct ceea ce a fost de mult acceptat drept povestea adevărată a modului în care renumitul șnițel vienez a apărut în Austria.

Povestea spunea că un general italian pe nume Joseph Radetzky raporta împăratului Austriei (Franz Joseph I), comentând situația politică și militară din Lombardia de la acea vreme. El a menționat o friptură de vițel foarte gustoasă. Acest lucru a stârnit interesul lui Franz Joseph și i-a cerut personal lui Radetzky să aducă rețeta înapoi cu el.

Totuși, șnițelul vienez este o marcă înregistrată în Austria. Ideea de a marca numele „Wiener Schnitzel” și de a-l atribui Vienei a luat naștere dintr-o mișcare de la începutul secolului al XX-lea care urmărea să îmbunătățească brandingul și recunoașterea bucătăriei vieneze. Folosind numele „Wiener Schnitzel” și protejându-l, ei au reușit să diferențieze felul de mâncare de alte cărnuri pane și de toate celelalte moduri de a găti șnițelele care au fost găsite în întreaga lume.

Rețeta de șnițel vienez – cum se prepară în Austria

Snițel vienez – rețetă

Șnițelul vienez se prepară din felii de carne de vițel de aproximativ 4 mm grosime și ușor pisate, ușor sărate și tăvălite în făină, ouă bătute și pesmet. Pesmetul nu trebuie presat pe carne, pentru ca acesta să rămână uscat.

În cele din urmă, șnițelul este prăjit într-o cantitate generoasă de untură sau unt limpezit la o temperatură de 160–170 °C (320–340 °F) până când devine galben auriu.

Șnițelul trebuie să înoate în grăsime, altfel nu se va găti uniform: grăsimea se răcește prea mult și pătrunde în pesmet, umezindu-le.

Șnițelul vienez este servit în mod tradițional în Austria cu salată verde, unt cu un sos de vinaigretă îndulcită, opțional cu arpagic sau ceapă tocată, salată de cartofi sau salată de castraveți cu cartofi și pătrunjel.

În vremurile anterioare, garnitura de bază consta din capere și hamsii, în zilele noastre o felie de lămâie și pătrunjelul sunt cel mai frecvent întâlnite.

Alte tipuri de șnițel și cu ce sunt diferite

O variantă populară asemănătoare cu renumitul șnițel vienez este făcută cu carne de porc în loc de vițel, deoarece carnea de porc este mai ieftină decât cea de vițel. Pentru a evita confuzia, legea austriacă cere ca Wiener Schnitzel să fie făcut din carne de vițel.

Un șnițel din carne de porc poate fi numit Wiener Schnitzel vom Schwein („Snițel vienez din carne de porc”) sau Schnitzel Wiener Art -„Șnițel în stil vienez” .

Mâncărurile similare cu șnițelul vienez includ Surschnitzel din curcan sau pui pane. Mâncărurile preparate în mod similar includ cotoletta alla milanese, șnițel cordon bleu umplut cu șuncă și brânză și Pariser Schnitzel.

Varianta americană de șnițel cu pui se spune adesea că este strâns legată de șnițelul Wiener, fiind rezultatul adaptării rețetei de către imigranții germani sau austrieci în Texas Hill Country la ingredientele disponibile local.

Tonkatsu este un cotlet de porc prăjit similar din bucătăria japoneză, mai gros însă decât în Europa.

Tonkatsu – șnițel japonez

În Argentina și Uruguay, un fel de mâncare similar este milanesa. Se servește adesea cu cartofi prăjiți sau piure de cartofi.

În Israel, șnițelul este popular, introdus pentru prima dată de evreii europeni care au emigrat în Israel în deceniile de mijloc ale secolului XX. Din cauza penuriei de alimente la acea vreme și a costului ridicat al cărnii de vițel, precum și din cauza legilor kashrut care interzic consumul de carne de porc, versiunea locală a fost făcută din piept de pui, care era mai puțin costisitor. Până astăzi, șnițelul israelian este făcut din pui.

Legile Kashrut interzic, de asemenea, folosirea laptelui, a untului sau a produselor lactate similare împreună cu carne, așa că șnițelul este preparat cu ulei de gătit. Șnițelul a devenit atât de popular încât este descris în mod regulat drept una dintre „mâncărurile naționale” ale Israelului.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News