Boabele de soia au un conținut ridicat de fibre, proteine, vitamine, dar și minerale și antioxidanți. Planta este o sursă importantă de proteină în regimul alimentar, așa că descoperă de ce este recomandat să consumi regulat și ce beneficii și proprietăți are planta.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Ce este soia
Soia își are originile în China și Japonia și, alături de orez, orz, mei sau grâu, este una dintre cele mai hrănitoare plante. Este o erbacee anuală, aparține familiei leguminoaselor, boabele cresc în păstaie, iar întreaga plantă poate avea o înălțime medie, cu frunze colorate de un verde intens și flori mici, albe ori violet.
Chiar dacă boabele cresc în păstăi, planta se deosebește de mazăre, fasole sau linte, deoarece are un conținut foarte bogat în grăsimi bune și proteine și, de asemenea, conține puține glucide și este o sursă importantă de lecitină.
Culturile au provenit inițial din estul Chinei, dar s-au răspândit repede la nivelul întregii lumi, deoarece valorile nutriționale ale boabelor sunt ridicate, iar planta se dezvoltă aproape în orice condiții și nu este deloc pretențioasă.
Tipuri de soia
- Verde – are boabe ce se aseamănă cu lintea, dar care au un conținut mai redus de proteine. Boabele se consumă fierte, iar germenii de soia sunt folosiți în prepararea salatelor.
- Roșie – poate fi consumată gătită, dar și germinată.
- Galbenă – este cea mai răspândită și populară variantă de soia, iar din ea sunt obținute alimente precum: lapte, tofu și deserturi.
Cum se găsește soia
- Sub formă de boabe – forma naturală a plantei, unde boabele nu trec prin niciun mecanism de procesare, iar produsul nu este modificat genetic.
- Făină de soia – se obține prin măcinarea boabelor și are o capacitate de absorbție mai mare a apei, spre deosebire de făina obținută din cereale clasice. Făina de soia nu conține gluten și poate fi folosită cu alte tipuri de făină, precum făina de grâu, și utilizată pentru rețete de pâine sau produse de patiserie.
- Tofu – este brânza vegetală ce este obținută din laptele de soia.
- Lapte și lapte praf – este un tip de lapte hrănitor, dar care are mai puțin calciu în compoziție, spre deosebire de laptele de vacă.
- Ulei– boabele de soia au în compoziție ulei în proporție de 19%. Este bogat în acizi grași și nu conține colesterol.
- Felii – felii sau cuburi de soia ce sunt folosite pentru a pregăti șnițele.
- Păstăi de soia Edamame – păstăi de soia verde care se aseamănă cu fasolea și se gătesc timp de câteva minute, maxim 5, pentru a nu-și pierde calitățile nutritive.
Soia fermentată și nefermentată
În timpul procesului de fermentație, planta este descompusă în substanțe ce ulterior sunt mult mai ușor de digerat. Astfel, soia este transformată într-un probiotic ce ajută intestinul cu bacterii benefice și facilitează procesul digestiv.
Pentru fermentare este folosită toată planta și rezultă un aliment bogat în substanțe nutritive și o mulțime de beneficii pentru sănătate.
- Produse obținute din soia fermentată sunt: sosul de soia, tempeh, miso, natto sau tamari.
Produsele nefermentate sunt derivate din soia, fabricate și transformate în alte substanțe, care nu reflectă leguma originală. Aceste produse pot conține aditivi, grăsimi sau surplus de zahăr.
- Produsele obținute din soia nefermentată sunt: laptele de soia, brânza sau carnea de soia.
Soia – proprietăți
Consumul leguminoasei este recomandat în caz de:
- Reumatism;
- Diabet;
- Gută;
- Hepatită;
- Surmenaj;
- Convalescență;
- Dislipidemii;
- Ateroscleroză;
- Hipertensiune arterială;
- Obezitate;
- Cardiopatie ishemică;
- Acțiune emolientă;
- Acțiune hepatoprotectoare;
- Efecte antitumorale.
Valori nutriționale pentru 90 de grame de boabe de soia
- 127 kilocalorii;
- 11,12 grame proteine;
- 5,76 grame grasimi;
- 9,95 grame carbohidrati;
- 3,8 grame fibre.
Beneficiile consumului de soia
Protejează sănătatea inimii
Pentru că este o sursă bogată de grăsimi nesaturate, boabele de soia ajută la scăderea colesterolului rău și protejează inima de bolile cardiace. Consumul reduce semnificativ colesterolul rău și trigliceridele și crește valorile colesterolului bun (HDL).
Reduce riscul de apariție a cancerului
Boabele și produsele din plantă au un conținut bogate de acizi fenolici, inhibatori de proteaze și genisteină, iar asta ajută la protejarea celulelor și menținerea lor sănătoase.
Ameliorează simptomele menopauzei
Boabele de soia sunt o sursă bogată de izoflavoni, esențiali pentru buna funcționare a sistemului reproducător al femeilor. Pentru că în perioada menopauzei nivelul de estrogen din organism scade, atunci intervin simptome specifice precum bufeuri, dureri sau schimbări bruște de dispoziție, însă izoflavonii combat aceste stări și ajută la o stare generală mai bună.
Reglează digestia
Pentru că au un conținut ridicat de fibre, planta incluse în alimentație favorizează tranzitul intestinal și reglează digestia pe cale naturală.
Îmbunătățesc circulația sanguină
Boabele leguminoasei au în compoziție cupru și fier, minerale ce sunt esențiale pentru formarea celulelor roșii și pentru funcționarea optimă a circulației sanguine și oxigenarea organismului.
Previne apariția diabetului
Consumul de soia poate crește receptivitatea organismului la insulină, iar asta duce la scăderea riscului apariției diabetului.
Alte beneficii
- Remediază tulburările de somn;
- Întărește sistemul osos;
- Combate boala Parkinson;
- Îmbunătățește sănătatea tiroidei;
- Sursă bogată de proteine.
Contraindicații
Consumul în exces de soia ar putea determina iritații gastrointestinale, dezechilibre tiroidiene, tulburări ale menstruației sau stări de vomă. Este recomandat consumul cu moderație atât a boabelor de soia,cât și a produselor derivate din aceasta.
Sursă foto: Shutterstock.com