Aparatele cu raze ultraviolete folosite pentru bronzarea artificială sunt mult mai periculoase decât s-a crezut iniţial. Potrivit ultimului studiu publicat de IARC, expunerea la razele ultraviolete artificiale înaintea vârstei de 30 de ani sporeşte cu 75% riscul de apariţie a melanomului, cea mai agresivă formă de cancer de piele. În plus, specialiştii au constatat că cel mai mare pericol vizează persoanele care fac şedinţe de întreţinere pe toată durata anului, fixând limita considerată fără riscuri la cel mult 10 şedinţe de bronzat într-un an.
Tuburile aparatelor învechite, un mare risc
O altă problemă poate fi reprezentată de proasta supraveghere şi întreţinere a instalaţiilor care se găsesc în aceste saloane. Când tuburile care produc raze ultraviolete se învechesc, ele pot să producă o lumină şi mai periculoasă. “Soluţia nu constă în interzicere, ci în informare”, a subliniat George Reuter, preşedintele Sindicatului francez al dermatologilor, care sugerează persoanelor care doresc totuşi să se bronzeze să recurgă la produsele autobronzante. Folosirea cabinelor pentru bronzat, unde se utilizează raze ultraviolete, este o practică foarte răspândită, mai ales în rândul femeilor tinere.
Ultravioletele sunt foarte periculoase pentru aluniţe
“Melanomul sau cancerul de piele se poate dezvolta pe o aluniţă, pe un semn de naştere, dar şi pe pielea netedă. Totuşi, cea mai frecventă formă e cea dezvoltată pe aluniţe. De aceea, şedinţele de bronzare prin ultraviolete sunt contraindicate, deoarece declanşează leziuni cu potenţial cancerigen la nivelul acestora. Din cauza expunerii la solar, aluniţele suferă traumatisme amplificate de alţi factori de risc, cum ar fi frecarea de haine, astfel încât încep să dezvolte un proces de divizare anormal, schimbându-şi aspectul.
Se recomandă ca orice femeie care frecventează saloanele de bronzare artificială şi descoperă că aluniţele au început să crească în dimensiune, să aibă un contur neregulat, o culoare mai puţin uniformă sau prezintă asimetrii să se prezinte de urgenţă la dermatolog. Atenţie! E importantă şi zona în care apar, existând porţiuni ale corpului, cum ar fi gâtul, pieptul sau zona inghinală, unde frecarea de haine sau de lenjerie intimă poate agrava situaţia. Tratamentul în cazul melanomului se face doar în clinicile de dermatologie, sub supravegherea medicului”.
Vedetele ignoră sfaturile medicilor
Daniela Györfi: “Merg la solar de două ori pe lună, pentru că-mi place să am pielea bronzată. Am auzit că bronzatul artificial ar fi cancerigen, dar folosesc cremă cu factor de protecţie 30, aşa că nu mi se pare că risc ceva. N-o să renunţ deocamdată la solar”.
Oana Zăvoranu: “Acum nu prea mai merg aşa des ca înainte, că nu mai am timp, ci doar de două ori pe lună. Nu mă interesează că se spune că razele ultraviolete sunt cancerigene. Voi merge în continuare la solar. Cred că dacă gândeşti pozitiv nu te îmbolnăveşti”.
Ce spun tinerele: „Nu o să mai merg niciodată”
Ana Vlădescu, 21 de ani, studentă (foto stânga): “Am fost la câteva şedinţe de solar, dar foarte puţine, deoarece auzisem de riscuri. Acum, că s-a confirmat că favorizează apariţia cancerului de piele, în mod sigur nu o să mai merg”.
Mihaela Zamfir, 21 de ani, contabilă (foto dreapta): “Mă bronzez natural. Nu am fost niciodată la şedinţe cu ultraviolete, dar am prietene care se duc regulat. O să le spun de riscuri şi o să le rog să citească studiul de care spuneţi”.