Adormi foarte greu
Ideal ar fi să-ți tai accesul la telefon și computer cu cel puțin două ore înainte de culcare, pentru că lumina de la display-ul mobilului și cea de la monitor îți afectează ciclul somn-trezire. Evită consumul de cafea și de băuturi cu cofeină (energizante, cola), de orice băuturi carbogazoase, de ciocolată și de ceai negru cu cel puțin 6 ore înainte de culcare. Iar dacă obișnuiești să faci sport seara, schimbă-ți obiceiul, pentru că asta te energizează și e normal să nu poți adormi câteva ore bune după! Ar trebui să faci exerciții dimineața și/sau după-amiaza.
Te trezești de multe ori peste noapte
De vină pentru asta poate fi temperatura prea ridicată din dormitor. Ar trebui să dormi la 20 de grade, maximum 22, ca să te bucuri de un somn bun. Dacă ți se pare prea puțin, mai bine te învelești cu o pătură mai groasă decât să crești temperatura din cameră! O altă cauză a somnului întrerupt poate fi consumul de alcool.
Te trezești foarte greu dimineața
Ca să nu mai fie un calvar trezitul, trebuie să faci două lucruri: să te culci mai devreme și să setezi alarma telefonului sau a ceasului la aceeași oră în fiecare zi. După câteva zile, îți va fi mult mai ușor să te ridici din pat!
Sforăi
În acest caz, evită pernele foarte moi (alege una mai tare și mai înaltă!) și încearcă să dormi pe o parte, nu pe spate.
Te trezești cu dureri de umăr, de gât sau de spate
În primul caz, e recomandat să dormi pe spate, nu pe o parte și în nici un caz pe partea cu umărul dureros. Așază-ți brațul cu probleme într-o poziție confortabilă, ajutându-te de o pernă.
Dacă ai dureri de spate, trebuie să eviți dormitul pe burtă. Așază-te pe spate și pune-ți o pernă sub genunchi sau, mai bine, dormi pe o parte, în poziție fetală, cu genunchii trași spre piept; ți-ar mai putea fi de ajutor și o pernă micuță așezată între genunchi. Ia în considerare și schimbarea saltelei, dacă este cumva prea moale și nu-ți susține corect coloana vertebrală.
În cazul durerilor de gât, e recomandat să alegi o pernă ortopedică sau un rulou. Dacă dormi pe spate, așază-ți câte o pernă sub fiecare braț – așa, vei reduce presiunea exercitată asupra gâtului -, iar dacă dormi pe o parte, alege o pernă potrivită ca înălțime (cam 15 cm). Dormitul pe burtă este contraindicat, dar dacă nu poți renunța la el, alege cea mai subțire pernă posibilă.
Crampe musculare
Le poți preveni făcând yoga și masându-ți picioarele înainte de culcare, dar dacă ți se întâmplă des să te trezești cu crampe, mergi la doctor pentru un control. Trebuie să știi că poți scăpa de ele dacă faci sport în mod regulat și îți asiguri necesarul zilnic de vitamine și minerale!
Ai probleme cu somnul? Cum adormi repede – sfaturi pentru un somn odihnitor
Tot pentru a te asigura că vei dormi bine, caută modalități de a scăpa de stres și de a te relaxa, înainte de culcare – o muzică liniștitoare, în surdină, este unul dintre trucurile care nu dau greș! Este esențial să te odihnești și să dai astfel un restart organismului, fiindcă altfel riști să te îmbolnăvești.