Cuprins:
Somonul poate fi gătit copt, prăjit sau fiert la abur. Orice rețetă se gătește ușor, iar gustul final este unul savuros. Mai jos ți-am pregătit câteva repede aromate pentru somon la airfryer. Idei de rețete cu somon pe care să le încerci pentru prânz sau cină g[tite la friteuza cu aer cald.
Idei de rețete pentru somon la airfryer
Somon la airfryer cu legume
Ingrediente
- Două fileuri de somon proaspăt;
- 2 morcovi;
- un broccoli;
- două linguri de ulei de măsline;
- zeama de la o lămâie;
- oţet balsamic;
- sare, piper, o legătură de pătrunjel verde.
Mod de preparare
Se pun la înăbuşit într-o tigaie încăpătoare morcovii tăiaţi rondele şi se lasă la foc mic până se pătrund puţin. Se adaugă bucheţelele de broccoli, sare, piper şi se lasă la foc mic, amestecând din când în când ca să nu se prindă.
Peste rondelele de somon se pune sare, piper, ulei şi zeamă de lămâie şi se pun la airfryer, la 180 grade C, pentru 10-12 minute, în funcție de cum vrei să îl consumi. Dacă este nevoie, la jumătatea timpului, poți întoarce somonul și pe cealaltă parte pentru a-și forma crustă.
Somonul gătit la airfryer se consumă cu garnitura de legume la tigaie, peste care se adaugă zeama de la o lămâie, puţin oţet balsamic şi pătrunjel verde proaspăt tocat.
Somon cu sparanghel la airfryer
Ingrediente
- 2 fileuri de somon proaspăt;
- O legătură sparanghel;
- O lămâie;
- Un praf bicarbonat de sodiu;
- Un cub de unt, sare, piper.
Mod de preapare
Unge somonul cu puțin unt, într-un strat fin și condimentează-l după gust. Spală bine lămâia și rade puțină coajă deasupra peștelui.
Opărește sparanghelul în apă fierbinte pentru un minut. Adaugă în apă praful de bicarbonat. Scoate-l din apă, presară zeamă de lămâie și condimentează după gust.
Pune somonul în tava de la airfryer și pornește la 200 de grade, pentru 10 minute. Cu 3 minute înainte de finalizarea rețetei, adaugă și sparanghelul lângă somonul din friteuză și lasă să se gătească împreună.
Când timpul se oprește scoate preparatul și consumă cald.
Somon cu hrean si miere la airfryer
Ingrediente
- Un file de somon;
- Două cuburi de unt;
- 2 lingurițe de miere;
- Sare, piper, praf de hrean;
- O jumătate linguriță fulgi de chili;
- Un cățel de usturoi;
- O jumătate de lămâie;
- Pătrunjel proaspăt.
Mod de preparare
Unge somonul cu untul topit, cu miere și condimentează după gust cu toate ingredientele de mai sus. La final, pune peste somon felii subțiri de lămâie și dă la friteuza cu aer cald, la 190 de grade pentru 12 minute.
La final, vei vedea cum somonul și-a format o crustă crocantă și aromată. Poți servi somonul cu o garnitură de legume trase la tigaie sau cu un piure de mazăre.
Somon in crustă de susan la airfryer
Ingrediente
- 2 fileuri de somon;
- 2 linguri de muștar Dijon;
- Seminșe de susan alb;
- Semințe de susan negre;
- O linguriță usturoi granulat; o linguriță fulgi de ceapă;
- Sare, piper, puțin ulei de măsline.
Mod de preparare
Unge fileul de somon cu muștarul Dijon. Amestecă toate condimentele într-un bol, apoi presară pe tot somonul, pe toate părțile.
Pune bucățile de somon în tava de la airfryer și lasă la gătit pentru aproximativ 10 de minute, la 190-200 de grade Celsius.
Când somonul este gata, stropește-l cu zeamă de lămâie și servește-l cald cu o garnitură de piure de cartofi.
Barcute cu somon la airfryer
Ingrediente
- 2 fileuri de somon;
- 4 cartofi;
- 4 linguri ulei de măsline;
- 2 linguri sos de soia;
- Sare, piper, ierburi aromatice.
Mod de preparare
Taie cartofii în cubulețe mici și amestecă-i cu sare, piper și ierburi aromatice. Presară puțin ulei peste și amestecă bine.
Pentru a face coșulețe, bărcuțe, ia o foaie de copt și pliază ca un evantai, legat la capete. În forma de bărcuțe obținută împarte cartofii și pune peste câte o bucată de somon pe care ai tăiat-o și ai condimentat-o după gust.
Întinde peste fiecare bucată de somon și puțin sos de soia și o lingură ulei de măsline.
Dă tava friteuzei cu bărcuțele cu somon la interior și lasă pentru 15 minute, la 200 de grade C. La jumătatea timpului de gătire, inversează poziția tăvii, pentru a se coace uniform toate ingredientele.
Alimentele prăjite în airfryer reprezintă o alternativă sănătoasă față de alimentele ce sunt gătite, prăjite în baie de ulei, datorită conținutului mai scăzut de grăsimi și calorii. Spre deosebire de gătirea în ulei, atunci când alimentele sunt scufundate complet în ulei, prăjirea cu aer la friteuză constă în folosirea unei cantități mici de ulei, o lingură, pentru a se obține o textură similară cu cea a alimentelor prăjite în ulei în mod clasic.
Citește și: Rețete de pâine pufoasă
Sursă foto: 123rf.com