Descoperă lucruri interesante și curiozități despre șopârla Gecko:
Cuprins:
Cum arată șopârla Gecko
Șopârlele Gecko sunt diferite ca aspect și dimensiune, în funcție de subsepcia din care fac parte. Cel mai mic gecko – și cea mai mică șopârlă din lume – este micul gecko pitic. Crește până la o lungime de 1,6 centimetri și cântărește aproximativ 120 mg.
Rhacodactylus leachianus leachianus, o subspecie a gecko gigant din Noua Caledonie, este unul dintre cei mai mari gecko din lume. Poate crește până la 43 cm, inclusiv coada și cântărește între 210 și 300 de grame.
Spre deosebire de celalalte reptile, șopârla Gecko poate scoate sunete specifice. În general sunt sunete asemănătoare ciripitului de pasăre, însă la unele specii poate semănă cu mieunatul unei pisici sau lătratul unui câine, în loc de hâșâitul specific celorlalte reptile.
Șopârla Gecko se poate cățăra pe orice suprafață, poate urca pe pereți și poate sta pe tavan. Asta pentru că degetele și talpa sunt acoperite de peri fini numiți „sete”, de 10-20 de ori mai mici în diametru decât un fir de păr uman. La rândul ei fiecare seta este divizată în nanostructuri numiți spatule, cu ajutorul cărora aproape că stau lipite de orice suprafață.
De asemenea, aceste viețuitoare au pielea acoperită cu sute de mii de țepi subțiri ca un fir de păr. Acești țepi captează aerul și fac să sară pur și simplu picăturile de apă de pe ei.
Ce mănâncă șopârla Gecko
Șopârlele Gecko se hrănesc cu insecte. De asemenea, șopârla Gecko mănâncă de obicei fructe, insecte și nectar de flori. Coada unui gecko economisește grăsime care poate fi folosită mai târziu atunci când mâncarea este rară.
În magazinele de specialitate se găsește mâncare specială pentru aceste șopârle..
Adultul poate fi hrănit o dată la 2 zile, iar puii, zilnic, până la 6 luni. Pentru majoritatea speciilor, seara este momentul propice pentru servirea hranei.
Unde trăiește și cum se îngrijește șopârla Gecko
Aceste șopârle se regăsesc peste tot în lume, în zonele cu un climat cald, Ecuator, Emisfera Sudică, în deșerturi, insule și păduri tropicale. Șopârlele Gecko au fost observate în ultimii ani chiar și în România. Se crede că ele au ajuns accidental la noi în țară, dar s-au înmulțit și pot fi găsite în prezent în mai multe zone din țară.
Gecko a ajuns să fie crescuta că animal de companie și la noi în țară, deoarece este ușor de întreținut și se înmulțește relativ ușor în captivitate. Ca animal dee companie, una din cele mai răspândite specii este Gecko leopard
În teritoriile lor naturale ele conviețuiesc foarte bine cu omul. Nu sunt agresive și se întâlnesc foarte des în apropierea caselor și sunt chiar acceptate în interiorul acestora pentru a curăța casa de insecte.
Fiind animale cu sânge rece, șopârlele nu își pot regla singure temperatura corpului, ci absorb căldura din mediul exterior. În spațiul în care sunt ținute trebuie să existe zona cu aer cald- în jur de 30 de grade Celsius, dar și zona cu aer mai rece- aproximativ 22-23 de grade. Temperatura nu trebuie să scadă sub 20 grade C.
Pentru șopârlele crescute în terariu nu este recomandat nisipul ca substrat. Este mai bine să fie un substrat pe bază de hârtie, mochete speciale, plăci ceramice, fâșii de linoleum, fibră de nucă de cocos. Șopârlele își fac nevoile, de cele mai multe ori, în același loc, lucru ce ușurează igienizarea terariului.
Calitatea luminii afectează în mod direct coloritul reptilei și calitarea ciclului de reproducere. Atenție la umiditate. În sălbăticie trăiesc în zone cu umiditate peste 70%, așa că este important să-i asigurați apă în permanenta și în monitorizarea umidității este critică.
Majoritatea gecko sunt nocturni. Asta înseamnă că sunt treji noaptea și dorm ziua.
- Descoperă lucruri interesante și despre alte animale sălbatice din România
Curiozități despre șopârla Gecko
- Șopârla Gecko se înmulțește prin depunerea de ouă. Femela poate fi însărcinată cu ouăle ei ani de zile înainte de a le depune. De exemplu, sarcina Gecko arlechin durează trei până la patru ani. Când ouăle sunt gata, un gecko își depune ouăle în frunze și scoarță.
- Aceste șopârle capacitatea de a-și desprinde singure o parte din coadă, dacă un prădător îi apucă. Apoi își regenerează coada.
- Aceste șopârle au picioare lipicioase care le permit să urce pe suprafețe alunecoase. Degetele de la picioare au fire de păr microscopice numite setae care le conferă această capacitate lipicioasă.
- Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences, atunci când un gecko cade, își răsuceste coada în unghi drept pentru a-i permite să aterizeze în picioare. Această cascadorie durează 100 de milisecunde.
Cât trăiesc șopârlele Gecko
Durata de viață este estimată a fi în jur de nouă ani, pe baza exemplarelor crescute în captivitate.
Pasionații de reptile pot citi mai multe despre cameleon, piton, anaconda și șarpele boa
Daniel9090 • 24.01.2024, 12:36
Deși sunt animale mici, gecko-urile atrag atenția prin diversitatea lor, comportamentul lor unic și adaptabilitatea lor
Daniel9090 • 24.01.2024, 12:35
Hrănindu-se cu insecte, aceste șopârle contribuie la menținerea echilibrului în ecosistem
Daniel9090 • 24.01.2024, 12:35
În habitatul lor natural, geckourile joacă un rol important în controlul populațiilor de insecte