Competiția, metodă greșită de educație

Psihologul Cristina Ion-Rădulescu observă că, în urmă cu câțiva ani, în familiile din țara noastră exita o situație foarte des întâlnită: aceea ca părinții să încurajeze concurența dintre frați, considerând-o a fi benefică evoluției lor. Ei bine, remarcă specialistul, această stare de fapt îl favoriza doar pe copilul care deținea, conform regulilor părinților, primul loc. Celălalt rămânea cu impresia că nu este suficient de bun, impresie care putea deveni la maturitate un mod de viață. Adică, tânărul avea tendința de a împlini „profețiile” părinților care îi spuneau că nu va reuși, că nu este atât de bun ca fratele sau sora lui. De aici, frustrări nenumărate. La femei, spiritul de competiție duce, mai mult ca la bărbați, la invidie și gelozie, iar consecințele pot fi, dacă nu catastrofale, oricum, neplăcute și de natură să strice relațiile în familie.

Regulile tale, mai importante

Ceea ce trebuie să înțeleagă surorile, dar mai ales cea care se simte a fi pe locul II, este că această competiție nu este făcută după regulile și valorile lor. Este frustrant să îți clădești viața după preceptele altcuiva. Fiecare om are propriile pasiuni și obiective pe care le consideră importante. Se consideră fericit și împlinit doar în anumite condiții, pe care nu i le poate impune cineva din afară. De aceea, „cel mai bine ar fi să identifici care sunt valorile după care tu te ghidezi și să ignori criteriile arbitrare după care ești judecată”, te sfătuiește Cristina. Nu da atenție aparențelor. Nu invidia bunăstarea surorii tale, ci încearcă să apreciezi succesul ei, dar și să te bucuri de ceea ce trăiești tu.

APRECIAZĂ LUCRURILE BUNE DIN VIAȚA TA

„Dacă îți pare rău că nu ai o carieră, iar sora ta pare făcută pentru așa ceva, nu este cazul să o invidiezi. Timpul pe care îl petreci alături de copiii tăi este un lucru mai important decât reușita profesională. Oricum ar fi situația, ar fi bine să faci un inventar al lucrurilor bune pe care le ai, al oamenilor dragi din jurul tău și al întâmplărilor frumoase pe care le-ai trăit. Poți chiar să ți le notezi într-un caiet și să recitești ce ai scris seara înainte de culcare. Astfel, vei ajunge la concluzia că ai o viață frumoasă. Crește-ți sentimentul propriei valori și nu va mai conta cine și de ce este mai bun, mai frumos sau mai deștept.”
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei

 
 

Urmărește-ne pe Google News