Vă reamintim că brașoveanul Călin Farcaș, care aștepta de doi ani un transplant de plămâni, a murit cu zile, având deja strânsă suma de 200.000 de euro, necesară pentru operație.
Iată și ultimul mesaj al lui Călin Farcaș, tânărul ucis de birocrație: “Dacă eram membrul oricărui stat din Europa eram salvat până acum”.
Acum, un alt tânăr aflat în situația lui Călin Farcaș acuză de pe patul de spital: ”Dosarele noastre medicale stau aruncate undeva și nu interesează pe nimeni”.
„Călin Farcaș avea o problemă foarte gravă de sănătate, identitifcată înce de acum doi ani de zile. În acești doi ani de zile puteam schimba multe. E prea târziu pentru el, dar poate nu și pentru alți pacienți. Au fost foarte multe discuții pe marginea acestui subiect, am fost implicată personal în niște decizii pe care România trebuie să le ia în transplantul pulmonar.
Primii pași s-au făcut, am modificat Ordinul 50, lucru care nu s-a mai întâmplat din 2004, asltfel încat pacienții care nu pot beneficia de un transplant pulmonar aici, să poată merge în străinatate.
Din fericire, a început transplantul pulmonar și în Romania, dar pentru pacienții în stare gravă acest ordin prevede că pot fi transplantați în străinătate.n
România are un acord perfect valabail cu Eurotransplant, încheiat în 2017. Din păcate, România nu și-a respectat atribuțiile și contribuțiile, astfel încât să poată să adere la această organizație în calitate de membru. Adică, trebuie să intre în acest circuit, să aea niște organe țărilor din Eurotransplant. Am început să facem asta în urmă cu 2 luni, când doi plămâni, incompatibili cu pacienții de pe listele de așteptare din România, au fost transferați către Eurotransplant”, a declarat Sorina Pintea marți, 3 iulie, într-o declarație de presă, în fața sediului Ministerului Sănătății.