Ministrul Pintea s-a întâlnit miercuri după-amiază cu reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență, cei ai Centrului Operativ pentru Situații de Urgență ( COSU) și managerii spitalelor aflate în subordinea MS. La întâlnire au fost invitați să participle și reprezentanții Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București din subordinea Primăriei Capitalei.
„Vreau să găsim împreună soluții pentru evitarea disfuncționalităților. Nu trebuie ca pacienții să fie plimbați între spitale. Pentru un pacient critic orice secundă contează și înseamnă o șansă în plus la viață. Avem cazuri în care pacientul grav nu este preluat din cauza faptului că medicul de gardă nu dorește. Se creează astfel sincope și întârzieri care pot să devină vitale”, a declarat ministrul Pintea în timpul întâlnirii.
Sorina Pintea a subliniat faptul că raportarea paturilor libere la Centrul Operativ pentru Situații de Urgență (COSU) este obligatorie. Zilnic, la Centrul Operativ pentru Situații de Urgență sunt între 20 și 25 de cazuri grave care necesită transfer sau internări pentru infarct, accident vascular cerebral, arși grav sau nașteri.
Totuși, managerii unităților sanitare de urgență au semnalat faptul că de multe ori primesc cazuri grave, care după ce au fost stabilizate rămân tot în aceste unități, ceea ce le blochează activitatea. De aceea ar fi necesare ” spitale de suport” care să preia pacienții stabilizați și care necesită tratament un timp îndelungat pentru ca spitalele de urgență să poată elibara locurile pentru alți pacienți, idee cu care ministrul Sănătății a fost de acord.
De asemenea, ministrul Sănătății a declarat că analizează posibilitatea ca în cadrul programelor MS-Acțiuni Prioritare să fie alocate unităților sanitare care tratează urgențe majore sume suplimentare dedicate pacieților care au nevoie de un timp mai mare de tratament.
Citește și:
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!