Sfaturi generale pentru sosul de ciuperci

Dacă nu știi să gătești, aceasta este rețeta ideală pentru tine. Este un sos pe care îl vei prepara mereu cu șnițele și fripturi, pentru că este atât de bun la gust și atât de ușor de preparat. Singurul lucru este că trebuie să ai ciuperci proaspete la îndemână.

Secretul este să prăjești suficient timp ciupercile și să nu torni prea multă smântână. 

Simte-te liber să te joci cu aromele, dar cimbrul, usturoiul și lămâia se îmbină ideal cu ciupercile. 

Dacă vrei să faci sosul cu puține calorii, înlocuiește smântâna cu lapte. Bineînțeles, sosul nu va fi la fel de bogat și cremos, dar tot va fi delicios.

Asigură-te că faci această rețetă cu tot felul de ciuperci. Începe cu champignons și apoi poți pune o varietate de ciuperci. Nu poți da greș cu mai multe feluri de ciuperci pentru că aroma lor este delicioasă.

Sos de ciuperci – cea mai bună rețetă

Gătește ciupercile: Topește untul și uleiul de măsline împreună într-o tigaie mare, apoi prăjește ciupercile până când acestea devin aurii. Pentru o aromă intensă, este important să lași ciupercile să se rumenească bine. 

Pune usturoiul și lăsați să se gătească încă 30 de secunde.

Se prepară sosul: Toarnă smântâna în tigaie. Amestecă bine, apoi toarnă laptele și amestecul de amidon de porumb. Se lasă să fiarbă până când sosul se îngroașă și orice urmă de făină a dispărut. 

(Dacă vrei, poți omite amestecul de amidon de porumb și poți reduce sosul pentru a-l îngroșa. S-ar putea să fie nevoie să începi cu mai multă smântână, totuși, deoarece acest lucru va duce la mai puțin sos, în general). Asezonează cu lămâie, sare și piper și servește.

Rețetă de sos de ciuperci ciu pătrunjel

  • 1 lingură de unt
  • 2 linguri de ulei
  • 500 g ciuperci
  • 2 crenguțe de cimbru proaspăt
  • 2 căței de usturoi zdrobiți
  • 1 cană de smântână lichidă
  • 1 cană de lapte amestecat cu 3 lingurițe de făină de porumb/amidon de porumb
  • 1-2 linguri de suc de lămâie, după gust
  • sare și piper după gust
  • 2 linguri de pătrunjel tocat

Încălzește împreună untul și uleiul de măsline.

Adaugă ciupercile în tigaie împreună cu cimbrul și asezonează cu sare și piper.

Lasă ciupercile să se prăjească până când devin aurii, apoi adaugă usturoiul și prăjește-l până când se parfumează. 

Se toarnă smântâna și laptele și se lasă să fiarbă ușor timp de 5-10 minute, până când sosul se îngroașă și se fierbe.

Se asezonează cu lămâie, sare și piper și se adaugă pătrunjelul.

Această rețetă are 132 de calorii pe 100 de grame, 11 g de carbohidrați, 5 g de proteine și 8 g de grăsimi.

De ce s-a tăiat sosul de ciuperci?

Cu utilizarea amidonului de porumb în această rețetă, sosul de ciuperci nu ar trebui să se taie, deoarece există amidon care ține împreună moleculele de apă și grăsime. 

Un sos se taie atunci când s-a evaporat prea multă apă și nu mai există nimic cu care grăsimea să se emulsioneze. Pentru a salva un sos tăiat, pur și simplu adaugă câteva linguri de apă pentru a restabili echilibrul între apă și grăsime.

De ce are sosul de ciuperci cocoloașe?

S-ar putea să fie din cauză că nu ai bătut suficient de bine amidonul de porumb și laptele înainte de a le adăuga în sos. Bate cu un tel de sârmă până la omogenizare și mai adaugă puțină supă/apă.

De ce are sosul de ciuperci o culoare palidă?

Dacă nu ai lăsat ciupercile să se rumenească bine, rezultatul final va fi un sos mai palid. Nu este nimic în neregulă cu acest lucru, dar dacă preferi un sos mai auriu, asigură-te că lași ciupercile să se rumenească bine înainte de a adăuga lichidul. De asemenea, ai grijă să nu aglomerezi prea mult tigaia, ci mai degrabă să prăjești ciupercile în loturi. 

Unele soiuri de ciuperci sunt, de asemenea, mai pigmentate. Ciupercile de tip Button sunt foarte palide în comparație cu ciupercile portabellini/castanii, așa că ar putea fi vorba și de tipul de ciuperci pe care l-ai folosit.

Cum poți consuma sosul de ciuperci

  • Paste cremoase cu ciuperci la cuptor
  • Cotlete de porc cu sos de ciuperci
  • Pui cu sos de ciuperci cremoase și sparanghel
  • Plăcintă cu ciuperci
  • Quiche cu sos de ciuperci
  • Friptură de vită la grătar cu sos de ciuperci și cartofi la cuptor
  • Musaca cu sos de ciuperci
  • Copane de pui pe grătar cu sos de ciuperci și broccoli

Rețete cu diverse soiuri de ciuperci. Savuroase și ușor de făcut

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News