Sos de muștar

Sosul de mărar cu lămâie se păstrează destul de bine și în frigider. Poți face cu ușurință sosul de mărar cu lămâie cu până la trei zile înainte și să îl păstrezi într-un recipient etanș în frigider. 

Sosul de mărar cu lămâie este un sos delicios pentru pește, pui și legume. Realizat din lămâie, mărar, usturoi și smântână, această rețetă este simplu de făcut și se păstrează ușor.

  • 2 căței de usturoi tocați mărunt
  • 1/2 cană de supă de pui
  • 2 linguri de suc de lămâie
  • 3 linguri de mărar proaspăt tocat
  • 1/2 linguriță de muștar Dijon
  • 1/2 ceașcă de smântână groasă
  • 3 linguri de unt nesărat împărțite
  • un vârf de cuțit de piper Cayenne
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță de piper negru proaspăt măcinat

Pune usturoiul, vinul sau supa de pui, sucul de lămâie și mărarul într-o cratiță mică la foc mediu. Adu la fierbere și fierbe timp de aproximativ 2 minute. 

Redu focul și adaugă muștarul și smântâna. Continuă să gătești până când se îngroașă, asigurându-te că amesteci tot timpul. Îndepărtează de pe foc și bate bucățile de unt, pe rând. Adaugă piper Cayenne, sare și piper. Servește cu o bucată de somon la cuptor și sparanghel sotat în tigaie. 

Despre mărar

Mărarul ne amintește imediat de castraveții murați de vară cu mărar, dar acesta își are locul de secole în bucătăriile din Europa și Asia. Frunzele de mărar sunt cunoscute sub numele de buruieni de mărar, în timp ce semințele de mărar sunt folosite ca și condiment. 

Mărarul proaspăt este în sezon primăvara și la începutul verii, dar este adesea cultivat în sere, astfel încât este disponibil pe tot parcursul anului.

Planta de mărar (Anethum graveolens) oferă frunze verzi, în timp ce fructele plate și ovale dau condimentul de semințe de mărar. Este o plantă anuală înrudită cu țelina, care tinde să se replanteze singură și să se răspândească pe scară largă, ceea ce este bine de știut dacă vrei să o plantezi în grădina ta. 

Semințele de mărar sunt folosite în condimente, cum ar fi în murături. Ca și alte verdețuri, mărarul este delicat și funcționează deosebit de bine cu ouă sau în salate.

Proaspăt versus uscat

Vei găsi mărar uscat vândut în secțiunea de condimente din supermarket, dar aroma este un înlocuitor palid pentru mărarul proaspăt. Dacă asta este tot ce poți procura, folosește mai multă mărar uscat pentru a obține aroma de mărar în rețeta ta. 

Semințele de mărar vor fi vândute, de asemenea, în formă uscată și aceasta este acceptabilă pentru toate utilizările semințelor.

Ce gust are

Mărarul are un gust de iarbă cu o aromă de lemn dulce asemănătoare cu cea de anason. Trebuie să știi că, odată ce vremea devine caldă, plantele de mărar înfloresc sau „încolțesc”. Această răsărire schimbă aroma frunzelor, făcându-le mai puțin aromate și mai amare. Semințele de mărar au gustul unei versiuni blânde de chimen.

Pentru că are un gust unic, o cantitate mică de mărar poate ajunge foarte departe, motiv pentru care mărarul este atât de bun de folosit ca garnitură. 

Textura frunzelor de mărar arată frumos, iar o mică crenguță de mărar poate adăuga o aromă remarcabilă unui fel de mâncare. Mărarul este, de asemenea, bun în salate și este ingredientul-cheie într-un sos de mărar pentru pește sau pui.

Atunci când este folosit la gătit, mărarul își va pierde din aromă cu cât este gătit mai mult timp, așa că trebuie adăugat doar în ultimul moment. 

Opusul este valabil pentru semințele de mărar, care dezvoltă mai multă aromă și savoare atunci când sunt încălzite. 

Rețetele cer adesea ca semințele de mărar să fie prăjite într-o tigaie fierbinte înainte de a fi adăugate. De asemenea, semințele de mărar sunt adesea folosite la murături.

 Sosuri pentru garnituri. 5 rețete rapide și ușoare

Sursa foto: 123rf.com

Vezi şi cum faci muștar de casă fără conservanți!

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News