Ce conține un sos de roșii de bază

Un sos de roșii de bază este rapid și ușor de preparat acasă, cu doar un pic de răbdare.

Acest sos universal este versatil și poate fi baza pentru un sos de paste în stil italian prin adăugarea de busuioc suplimentar, poate fi sos de pizza sau chiar pentru lasagna, dacă se adaugă carne tocată prăjită.

Acest sos se congelează bine, așa că poți face cantități mari din el.

Ingrediente pentru sos de roșii

Roșii – O conservă de roșii întregi, o ceapă și câteva ierburi și condimente fac ca acest sos să fie aromat și savuros!

Nu aveți roșii la conservă? Nici o problemă! Înlocuiți o conservă de roșii tăiate cubulețe sau zdrobite (acest lucru va schimba oarecum consistența).

Aciditatea roșiilor poate varia în funcție de marcă. Dacă sosul de roșii este acid, adăugați 1/2 linguriță de zahăr sau 1/4 cană de morcovi rași.

Condimente –  Schimbați aromele adăugând alte condimente, cum ar fi oregano măcinat, o crenguță de rozmarin sau o frunză de dafin.

Cum se prepară sosul de roșii

Sotați ceapa și usturoiul în ulei de măsline până când ambele sunt fragede. Zdrobiți roșiile cu mâinile sau cu instrument pentru piure de cartofi și adăugați-le în tigaie împreună cu sucurile și adăugați busuiocul.

Fierbeți totul împreună timp de 20 de minute la foc mediu. Amestecați până la consistența dorită.

Aveți răbdare să lăsați sosul să fiarbă la foc mic pentru ca ingredientele să se amestece.

După ce a fiert, amestecați-l cu un blender de mână. Dacă preferați, puteți lăsa acest sos cu bucăți sau îl puteți amesteca până la omogenizare completă.

Cum se îngroașă sosul de roșii

La fel ca la o rețetă de chili, cel mai bun mod de a îngroșa sosul de roșii este să îl lăsați să fiarbă. 

Pentru a se îngroșa, asigurați-vă că țineți capacul pe tigaie pe măsură ce fierbe, astfel încât lichidul să se poată evapora. Nu numai că se îngroașă, dar fierberea face sosul mai aromat!

Aveți puțin timp la dispoziție? În caz de nevoie, puteți îngroșa sosul de roșii cu o suspensie bătând o lingură de amidon de porumb în 2 linguri de apă rece (sau suc de roșii). Turnați încet în sosul care fierbe la foc mic până când ajungeți la grosimea dorită.

Cum se congelează sosul de roșii?

Sosul de roșii făcut în casă își păstrează aroma în congelator timp de până la trei luni. Asigurați-vă că este suficient de rece pentru a-l congela și pur și simplu puneți-l în pungi cu fermoar de mărimea unui litru. Nu uitați să scrieți data pe partea exterioară a pungii!

Cum poți folosi sosul de roșii

Cu ouă. Fierbeți ouăle în sos până se încheagă, pentru un mic dejun care este atât satisfăcător, cât și sănătos.

Chutney. Se sotează ghimbirul și lemongrass, apoi se adaugă sosul de roșii. Asezonați cu lămâie verde și coriandru înainte de servire și folosiți-l ca sos pentru creveți.

Cu pește. Infuzează peștele alb, cum ar fi codul, cu tone de aromă, scufundându-l în sos de roșii.

Cu risotto sau mămăligă. Turnați sosul picant într-un bol puțin adânc și puneți deasupra un risotto simplu cu ciuperci sau polenta.

Cu fasole. Mâncați ca un toscan și fierbeți scurt fasolea albă gătită în sos (asigurați-vă că fasolea este complet gătită, deoarece roșiile o împiedică să devină fragedă) pentru o cină simplă și satisfăcătoare.

Cu brânză la grătar. Întindeți un strat subțire de sos în interiorul sandvișului înainte de a-l găti.

Curry. Transformați sosul italian într-unul indian luxuriant. Prăjiți ghimbir, jalapeno, usturoi și pudră de curry, apoi adăugați sos de roșii și jumătate din cantitatea de lapte de cocos. Fierbeți la foc mic până când aromele se contopesc, apoi asezonați cu sare, zahăr și coriandru.

Tăieței cu legume. Amestecați legume tăiate julienne cu sosul de roșii pentru a le servi ca pe niște paste.

Midii și scoici. Fierbeți la aburi crustaceele în sos de roșii până când acestea se deschid – sucurile oceanice vor condimenta sosul.

Okra. Gătiți această legumă de vară târzie întreagă în sos de roșii până se înmoaie, apoi serviți-o caldă sau la temperatura camerei.

Sosuri pentru paste – 5 rețete simple și delicioase

Sursa foto: 123rf.com

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News