Cuprins:
Ce este sosul de soia
Unele rețete cer sos de soia ușor, iar altele cer unul închis.
La piața asiatică, este posibil să fi văzut, de asemenea, sticle etichetate „asezonat”, „negru”, „fără gluten”, „dulce” și „subțire”. Opțiunile sunt multe și pot fi cu siguranță derutante!
Sosul de soia light este tipul la care apelăm cel mai des în cămara noastră, cu cea mai mare versatilitate atunci când vine vorba de bucătăria chinezească.
Sosul de soia este un condiment lichid, originar din China și preparat prin fermentarea boabelor de soia, a cerealelor (de obicei, grâu, motiv pentru care majoritatea sosurilor de soia nu sunt fără gluten) și a culturilor de mucegai/drojdie. Procesul poate dura luni sau, în cazul soiurilor artizanale de foarte bună calitate, chiar ani.
Diferența dintre sosul de soia light și dark
Sosul de soia light este în general mai subțire și mai deschis la culoare decât cunoscutul (japonez) Kikkoman pe care l-ai văzut pe mesele de la restaurantele de sushi.
Sosul de soia sună ca un ingredient simplu și, în mare parte, așa este. Cu toate acestea, există mai multe tipuri. Mai jos sunt descrieri scurte ale unora dintre cele mai comune soiuri pe care probabil le veți găsi la piața asiatică locală.
Cuvântul pentru soia light în chineză se traduce prin sos de soia „proaspăt”, deoarece este fabricat în mod tradițional din prima presare a boabelor de soia fermentate. Este cel mai frecvent utilizat sos în bucătăria chineză. Dacă rețetele noastre cer „sos de soia”, ne referim la cel light.
Închis (chinezesc): Mai gros și mai dulce decât sosul de soia deschis, deoarece conține adesea zahăr adăugat. Se folosește în cantități mici, atât pentru culoare, cât și pentru aromă în mâncăruri. Deși conține adesea puțin mai mult sodiu decât sosul de soia deschis (cu aproximativ 15% mai mult, mai exact), aroma sa este echilibrată de dulceață și, prin urmare, nu este la fel de intens sărat.
Tipuri de sosuri
Întunecat cu aromă de ciuperci (chinezesc): Sos de soia închis la culoare care a fost aromat cu ciuperci, folosit pentru a adăuga umami la mâncăruri.
Negru dublu (chinezesc): Fabricat cu adaos de melasă.
Tamari (japonez): Fabricat cu boabe de soia, dar cu puțin sau deloc grâu, inițial ca produs secundar al producției de miso (pastă de soia japoneză). Adesea folosit astăzi ca o alternativă fără gluten la sosul de soia, deși nu tot tamari este 100% fără gluten, așa că citiți cu atenție etichetele ingredientelor!
Dulce/Kecap Manis (indonezian): O varietate îndulcită și condimentată din Indonezia, care este aromată cu zahăr, galangal și alte plante aromatice. Este condimentul de bază pentru bucătăria indoneziană.
Subțire (thailandez): Echivalentul thailandez al soiei light chinezești. Foarte versatil, folosit pentru a adăuga sărare și aromă la amestecuri, marinade, tăiței, orez prăjit etc.
Negru (thailandez): Similar cu sosul de soia negru chinezesc și folosit pentru a adăuga culoare și aromă mâncărurilor. Ușor dulce, dar nici pe departe la fel de dulce ca soia dulce.
Dulce (thailandez): Conține caramel și zahăr, cu o aromă dulce intensă și o consistență groasă. Folosit pentru a adăuga culoare și dulceață mâncărurilor.
Cu conținut scăzut de sodiu: Sos de soia obișnuit preparat cu aproximativ 40% din sare eliminată, în funcție de marcă.
Fără gluten: Fabricat fără grâu în procesul de fermentare, mai multe mărci japoneze oferă opțiuni fără gluten.
Chimic (adică sos de soia fals): Nu este preparat sau fermentat în mod natural; realizat cu un proces chimic care implică hidroliza proteinei de soia, sirop de porumb și colorant caramel.
Cum se folosește
Sosul de soia este, probabil, cel mai important condiment din întreaga Asie. Acesta acționează ca un condiment, precum și ca un potențiator de culoare, întunecând culoarea mâncărurilor. Îl veți folosi în amestecuri, sosuri, supe, ciorbe, fierturi, umpluturi, mâncăruri cu tăiței, găluște și multe altele.
Diferitele tipuri au utilizări diferite. În general însă atunci când gătiți un anumit fel de mâncare dintr-o anumită tradiție culinară asiatică (de exemplu, chinezească), folosiți întotdeauna tipurile adecvate de soia – în acest caz, sosul de soia deschis chinezesc și sosul de soia închis.
Cumpărarea și depozitarea
Nu toate sosurile sunt create la fel. Există cele preparate/fermentate în mod natural, pe care doriți să le căutați, și apoi există versiuni chimice, de care ar trebui să stați departe.
Cel mai bun loc pentru a cumpăra acest ingredient este la un magazin alimentar chinezesc sau asiatic, dar dacă nu aveți niciunul în apropiere, poate fi cumpărat și online.
Păstrați-l într-un loc răcoros, uscat și întunecat, cum ar fi cămara sau dulapul. Nu este nevoie să îl puneți la frigider.
Pasteis de nata, cel mai iubit desert portughez. Cum se face
Sursa foto: 123rf.com