Cuprins:
Despre sosul de usturoi
De obicei, este un sos picant, iar profunzimea aromei de usturoi este determinată de cantitatea de usturoi folosită. El este, de obicei, zdrobit sau tăiat mărunt. Sosul de usturoi simplu este compus din usturoi și un alt ingredient pentru a suspenda bulbul prin emulsie, cum ar fi uleiul, untul sau maioneza. Pentru prepararea sosului se pot folosi diverse ingrediente suplimentare.
El poate fi folosit pentru a da savoare multor alimente și mâncăruri, cum ar fi friptura, peștele, fructele de mare, carnea de oaie, cotletele, puiul, ouăle și legumele, De asemenea, este folosit ca și condiment. Se regăsește adesea în fast food pentru gujoanele de pui, nuggets sau cartofii prăjiți ori pui prăjit. Se poate face și din usturoi copt, însă aroma nu va fi la fel de iute, ci dulceagă.
Tipuri de sos de usturoi
Agliata
Agliata este un sos de usturoi savuros și înțepător și un condiment din bucătăria italiană folosit pentru a aromatiza și însoți carnea, peștele și legumele fierte sau la grătar. Este atestat pentru prima dată în Roma Antică și rămâne parte a bucătăriei din Liguria. Porrata este un sos similar preparat cu praz în loc de usturoi.
Aioli
Aioli este un sos mediteraneean preparat din usturoi și ulei de măsline; în unele regiuni se folosesc și alți emulgatori, cum ar fi oul.
Numele înseamnă „usturoi și ulei” în catalană și provensală. Este asociat în special cu bucătăriile de pe coastele mediteraneene ale Spaniei (Valencia, Catalonia, Insulele Baleare, Murcia și estul Andaluziei), Franței (Provence) și Italiei (Liguria).
Filfil chuma
Filfil chuma este o rețetă nord-africană a evreilor libieni care se prepară din praf de ardei dulce și iute, mult usturoi măcinat și chimen. Se folosește ca ca în bucătăria etiopiană, ca marinată pentru carne sau ca și condiment de bază pentru lucruri precum tocăniță și sosuri.
Sos de usturoi cu miere
Sosul de usturoi cu miere este un sos dulce-acrișor care are gustul unui amestec de miere și usturoi, popular în Canada. Sosul de usturoi cu miere este unul dintre multele sosuri puse pe aripioare de pui, coaste și alte alimente precum chiftelele.
Mojo
În bucătăria cubaneză, mojo se aplică oricărui sos care se face cu usturoi, ulei de măsline sau untură de porc și un suc de citrice, în mod tradițional suc de portocale amare.
Este folosit în mod obișnuit pentru a aromatiza tuberculii de cassava și este, de asemenea, folosit pentru a marina friptura de porc.
Fără oregano, sosul se numește în mod obișnuit „mojito” și este folosit pentru a înmuia chipsuri de plantain și cassava (yuca) prăjită. Pentru a crea marinada pentru carnea de porc, ingredientele sunt suc de portocale amare, usturoi, oregano, chimen și sare. Usturoiul este, de asemenea, folosit ca ingredient în alte preparate de mojo în diverse bucătării.
Mujdei
Celebrul mujdei este un sos picant din bucătăria românească, preparat din căței de usturoi zdrobiți și măcinați într-o pastă, sărată și amestecată cu apă și ulei vegetal. Aproape întotdeauna se folosește ulei de floarea-soarelui.
Se poate adăuga și smântână acră. Unii îl prepară ca pe o maioneză, emulsionând usturoiul cu uleiul, în timp ce alții îl preferă ca pe o zeamă, în care bucățelele zdrobite de usturoi plutesc. Se consumă cu pește, mămăligă, dovlecei pane, carne prăjită sau alte preparate.
Skordalia
Skordalia este un piure gros din bucătăria grecească obținut prin combinarea usturoiului zdrobit cu o bază voluminoasă – care poate fi un piure de cartofi, nuci, migdale sau pâine veche îmbibată cu lichid – și apoi bătut în ulei de măsline pentru a obține o emulsie omogenă. Adesea se adaugă oțet.
Taratoor
Se prepară din Tahini, suc de lămâie și usturoi. Taratoor este un sos cremos de usturoi din bucătăria arabă din Golful Persic și din bucătăria franceză, care este un predecesor al aioli.
Taratoor a fost descris ca fiind „parte integrantă a bucătăriei țărilor arabe din Golful Persic.
Sos de roșii și usturoi
Sosul de roșii și usturoi se prepară folosind roșiile ca ingredient principal și este folosit în diverse bucătării și mâncăruri. În bucătăria italiană, alla pizzaiola se referă la un sos de roșii și usturoi, care se folosește la pizza, paste și carne.
Roșiile suculente se dau prin răzătoare apoi se pun la prăjit în ulei de măsline încins, după care se adaugă feliuțe de usturoi sau usturoi zdrobit. Se termină cu pătrunjel sau busuioc.
Toum
Toum este un sos de usturoi gros care conține usturoi pisat, sare, ulei de măsline sau ulei vegetal și suc de lămâie, zdrobite în mod tradițional cu ajutorul unui mortar și a unui pistil de lemn.
Sos de usturoi cu chili dulce
Fabricat în toată Asia de Sud-Est, acesta folosește ca ingrediente principale ardei iute roșu, usturoi, oțet, sirop de zahăr, de obicei combinat cu un agent de îngroșare precum amidonul de porumb.
Tzatziki
Sos originar din Grecia, care se prepară din usturoi tocat, castraveți rași și iaurt. Popular mai ales în Balcani. Se rad castraveții și se scurg bine. Se combină cu iaurt grecesc, sare, piper și usturoi zdrobit bine. Se poate adăuga zeama de lamaie la nevoie.
Iaurt
Un sos de usturoi foarte simplu poate fi preparat prin adăugarea de usturoi pisat sau tocat mărunt la iaurt, maioneză sau smântână grasă. Se poate folosi suc de lămâie, sare, piper, paprika și ierburi precum mărarul pentru a conferi o aromă suplimentară.
Sos de ciuperci – cele mai bune rețete pentru un sos de ciuperci delicios
Sursa foto: 123rf.com