O scanare a glandei tiroide constituie un pas important în drumul spre vindecare. „La 3% dintre bărbaţii şi peste 20% dintre femeile care se prezintă la o evaluare endocrinologică se identifică probleme asociate disfuncţiei glandei tiroide, fără ca pacientul să asocieze aceste aspecte; se întâmplă, de asemenea, şi invers, chiar mult mai des, să fie incriminată o patologie tiroidiană, în condiţiile unei funcţii tiroidiene normale”, ne-a spus dr. Adrian Comănici, medic endocrinolog la Clinica Mirmed Aslan din Bucureşti. Problemele tiroidei sunt adesea greu de identificat, deoarece simptomele pot fi uşor confundate cu cele generate de alte afecţiuni, iar în lipsa unei investigaţii specializate acestei zone, este neglijată atât de medic, cât şi de pacient. Frecvenţa apariţiilor problemelor tiroidei creşte odată cu vârsta.
„Tulburările cele mai frecvente ale glandei se manifestă printr-o creştere a volumului ei, printr-o hipo sau hiperactivitate, care pot afecta în mod divers organismul. Unele afecţiuni endocrine pot fi diagnosticate în faza clinică iar prin diagnosticul precoce este împiedicată progresia spre boală manifestă şi apariţia de complicaţii”, ne sfătuieşte dr. Adrian Comănici. Clinica Mirmed Aslan pune la dispoziţia pacienţilor din România un echipament care a revoluţionat piaţa medicală – Ultrasonograful Siemens Acuson S2000 ABVS – unul dintre cele două aparate disponibile în Europa de Est care permite o abordare modernă a patologiei sânului, depistarea precoce a formaţiunilor tumorale, fără iradiere şi contraindicaţii. Sistemul ultrasonografic este configurat pentru efectuarea de investigaţii complexe în întreaga patologie endocrinologică ce impune evaluare imagistică ultrasonografică, incluzând şi abordarea patologiei glandei tiroide.
CE RISCĂM DACĂ NU MERGEM LA MEDIC?
Cele mai înâlnite afecţiuni în România sunt disfuncţii de multe ori subclinice, frecvent asociate cu patologia inflamatorie cu componentă autoimună. Întâlnim, de asemenea, hiper şi hipofuncţii tiroidiene, nodulii de tiroidă şi, mai rar şi de nedorit, cancerul tiroidian. Consumul de sare iodată ajută la buna funcţionare a glandei, însă un control amănunţit este obligatoriu pentru a fi sigure că avem o tiroidă sănătoasă. Timpul necesar pentru examinarea unei paciente este de aproximativ 12 minute, iar procedura este nedureroasă şi neinvazivă.