Sos ragu – ce este și cum se face 

Rețeta începe cu curățarea și tocarea cepei, morcovilor și țelinei. Legumele se prăjesc în puțin ulei de măsline extravirgin. Se adaugă carnea și se gătește câteva minute, apoi se adaugă o ceașcă de vin alb pentru a deglazura tigaia. 

 La final, se adaugă piureul de roșii cu o frunză de dafin, iar sosul se fierbe timp de două ore, adăugând puțină apă la nevoie. Când sosul este gata, se adaugă sare după gust cu câteva frunze de busuioc proaspăt și este gata de servire. 

Ragu este un topping minunat pentru o farfurie de paste. Se potrivește perfect cu tagliatelle, dar poate fi savurat și cu paste scurte, cum ar fi penne. Ragu este, de asemenea, un ingredient principal într-o altă rețetă esențială în bucătăria italiană, lasagna. Aceste straturi de paste acoperite cu ragu și sos bechamel sunt delicioase.

Rețetă sos ragu 

  • 2 linguri (30 g) de unt nesărat
  • 2 linguri (30 ml) de ulei de măsline
  • 60 g de pancetta tăiată în cubulețe 
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 baton de țelină
  • 250 g carne tocată de vită, cu aproximativ 80% grăsime
  • 250 g carne de porc măcinată
  • 235 ml de lapte integral
  • un vârf de cuțit de nucșoară măcinată
  • 1 frunză de dafin uscată sau 2 proaspete
  • 235 ml de vin alb sec
  • 60-70 g de pastă de roșii 
  • 250-350 ml de supă de pui de calitate 
  • Pentru a servi
  • 1 kg paste pappardelle de casă
  • Parmezan proaspăt ras, pentru a servi
Un profesor universitar din Sibiu e acuzat de mai multe forme de abuz asupra studenților. Reacția Universității
Recomandări
Un profesor universitar din Sibiu e acuzat de mai multe forme de abuz asupra studenților. Reacția Universității

Dacă nu ai pastă de roșii: omite stocul de pui și folosește în schimb roșii din conservă. O mărime bună pentru început este o conservă 400 g de roșii întregi decojite, adăugând mai multe dacă dorești. Tăie roșiile înainte de a le adăuga în sos.

Într-o oală cu fundul gros încălzește untul și uleiul de măsline la foc mediu-jos. 

Între timp, tăie pancetta, ceapa, morcovul și țelina într-un robot de bucătărie. Textura ar trebui să semene cu o „pulpă” cu aspect dur, care se va topi în sos. Fără bucăți mari. 

Adugă pancetta tocată și amestecul de legume în oală. Se rumenește, amestecând ocazional, timp de 10-15 minute, până când devine ușor aurie. Nu ezita să adaugi mai mult ulei sau unt, după caz, dacă amestecul pare uscat. 

Adaugă carnea tocată de vită și de porc. Folosește o furculiță pentru a zdrobi cărnurile împreună. Asezonează cu sare și piper negru. Gătește doar până când carnea își pierde culoarea roz; nu o rumeni. Acest lucru va păstra textura moale a cărnii.

Adaugă laptele, nucșoara și frunza de dafin. Fierbe până când aproape se evaporă, până la 20 de minute (sau mai mult), în funcție de mărimea vasului și de cantitatea de lichid eliberată de carne.

Anul 2024, cel mai cald din istoria măsurătorilor meteorologice. Ziua în care 24 de stații meteo din România au arătat peste 40 °C
Recomandări
Anul 2024, cel mai cald din istoria măsurătorilor meteorologice. Ziua în care 24 de stații meteo din România au arătat peste 40 °C

Toarnă vinul; fierbe la foc mic până când aproape s-a evaporat. Adaugă pasta de tomate; amestecă pentru a se dizolva. Adaugă 1 cană de supă. Se amestecă bine.

Redu focul la mic. Se fierbe sosul, cu capacul întredeschis, timp de aproximativ 1-2 ore.  Sosul trebuie doar să bolborosească ușor și nu să fiarbă rapid. Lent și încet este cheia pentru o textură care se topește în gură. 

Nu grăbi procesul de gătire. Dacă, la un moment dat, lichidul se reduce prea repede, adaugă mai multă supă  sau roșii, după caz. 

Sosul final ar trebui să arate asemănător cu chili (gros, dar nu prea gros). Se îndepărtează grăsimea de la suprafață și se condimentează cu sare, dacă este necesar.

Pentru pappardelle: adu o oală mare cu apă la fierbere. Se sărează generos. Adaugă pappardelle și gătește până când sunt moi și al dente, 3-7 minute, în funcție de grosime. Gustați pentru a vedea dacă sunt gata. 

Amestecă din când în când pentru ca pastele să nu se lipească între ele. După ce ai terminat, folosește clești pentru a transfera pastele direct în sos, adăugând încă un strat de unt pentru aromă. Servește cu parmezan.

Cum se păstrează

Ragu-ul proaspăt preparat se păstrează 2-3 zile la frigider, într-un recipient ermetic. Poate fi, de asemenea, congelat, caz în care se decongelează timp de o oră înainte de a-l reîncălzi. 

Strategia iubitei lui Sorin Oprescu pentru recuperarea vilei din Primăverii cumpărate pe numele ei. Statul a confiscat proprietatea
Recomandări
Strategia iubitei lui Sorin Oprescu pentru recuperarea vilei din Primăverii cumpărate pe numele ei. Statul a confiscat proprietatea

Sursa foto: 123rf.com

Sosuri pentru paste – 5 rețete simple și delicioase

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

Roxana22   •   16.09.2023, 23:33

Un articol util

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Firma românească unde un simplu șofer are un salariu mai mare decât un prefect face angajări. Ce meserii se caută
Știrileprotv.ro
Firma românească unde un simplu șofer are un salariu mai mare decât un prefect face angajări. Ce meserii se caută
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Viva.ro
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Trecutul secret al Monicăi Bîrlădeanu. Cum arăta când era chelneriță, în Iași. Care au fost bărbații cu care s-a iubit
Libertateapentrufemei.ro
Trecutul secret al Monicăi Bîrlădeanu. Cum arăta când era chelneriță, în Iași. Care au fost bărbații cu care s-a iubit
Satul de poveste din România în care locuiau cei mai tari tăietori de lemne. I se spunea Valea Ungurului, dar aici s-au așezat slovacii. Ei fac sarmale din cartofi și pălincă din cireșe amare
FANATIK.RO
Satul de poveste din România în care locuiau cei mai tari tăietori de lemne. I se spunea Valea Ungurului, dar aici s-au așezat slovacii. Ei fac sarmale din cartofi și pălincă din cireșe amare
Fostul lider WTA s-a căsătorit » Cum a cucerit-o printr-o abordare pe stradă: „Este un film total! Am știut din prima”
GSP.RO
Fostul lider WTA s-a căsătorit » Cum a cucerit-o printr-o abordare pe stradă: „Este un film total! Am știut din prima”
Animalul pe care românii știu cum să-l crească, dar de care nu se bucură mai deloc. E prea scump pentru buzunarele noastre și ajunge pe mesele bogaților. S-a dat liber la export anul acesta și fermierii sunt sfătuiți să vândă cu banii jos
FANATIK.RO
Animalul pe care românii știu cum să-l crească, dar de care nu se bucură mai deloc. E prea scump pentru buzunarele noastre și ajunge pe mesele bogaților. S-a dat liber la export anul acesta și fermierii sunt sfătuiți să vândă cu banii jos
'În biserică, cu cununiile pe cap, telefoanele sunau și amanta urla'. Anamaria Prodan, noi dezvăluiri despre separarea de Laurențiu Reghecampf. A făcut publice detalii intime din relația lor!
Unica.ro
'În biserică, cu cununiile pe cap, telefoanele sunau și amanta urla'. Anamaria Prodan, noi dezvăluiri despre separarea de Laurențiu Reghecampf. A făcut publice detalii intime din relația lor!
Horoscop financiar 14 – 20 octombrie 2024. Află cine are câștiguri în plus săptămâna aceasta!
Financiarul.ro
Horoscop financiar 14 – 20 octombrie 2024. Află cine are câștiguri în plus săptămâna aceasta!
România, sub avertizare de ploi şi vânt. Zonele lovite de valul de frig săptămâna viitoare
Observatornews.ro
România, sub avertizare de ploi şi vânt. Zonele lovite de valul de frig săptămâna viitoare
Horoscop 13 octombrie 2024. Fecioarele ar putea fi mai interesate de problemele legate de starea de sănătate sau cele de la muncă
HOROSCOP
Horoscop 13 octombrie 2024. Fecioarele ar putea fi mai interesate de problemele legate de starea de sănătate sau cele de la muncă

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI