Cuprins:
Sos remoulade
Remoulade este un sos tradițional francez, preparat inițial cu ingrediente precum maioneză, ierburi, capere, murături și, poate, puțin ulei de anșoa sau hrean.
Versiunea de remoulade întâlnită pe scară largă reflectă acest lucru, schimbând condimentele și adăugând ingrediente precum muștarul și usturoiul.
Rețetă
- 1 cană de maioneză
- 2 linguri de muștar Dijon
- 1 lingură de suc de lămâie proaspăt stors
- 1 lingură de pătrunjel
- 1 lingură de sos picant
- 2 lingurițe de muștar integral
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt
- 2 lingurițe de capere, tocate mărunt
- 1 linguriță de sos worcestershire
- 1 linguriță de boia dulce
- 1 ceapă, tocată mărunt
- 1/4 linguriță de sare kosher
- 1/8 linguriță de piper Cayenne
Într-un castron mic, amestecă maioneza, muștarul Dijon, sucul de lămâie, pătrunjelul tocat mărunt, sosul picant, muștarul integral, usturoiul, caperele, sosul Worcestershire, paprika, ceapa verde, sarea și piperul cayenne. Se lasă să stea timp de 1 oră pentru ca aromele să se combine, apoi se servește sau se acoperă și se păstrează la frigider.
Ce este sosul remoulade
Remoulade este un sos rece european pe bază de maioneză. Deși este asemănător cu sosul tartar, este adesea mai gălbui, uneori aromat cu curry și uneori conține murături tocate sau capere. Poate conține, de asemenea, hrean, ardei iute, anșoa, capere și o mulțime de alte elemente.
În timp ce scopul său inițial a fost, eventual, de a fi servit cu carne, în prezent este mai des folosit ca condiment sau sos, în principal pentru fructe de mare.
Remoulade este originară din Franța, iar în prezent poate fi întâlnită în toată Europa și în Statele Unite, în special în bucătăria creolă din Louisiana. Este adesea folosită cu cartofi prăjiți, deasupra fripturilor de vită și ca un condiment pentru hot dog, deși există multe alte utilizări în întreaga lume.
Cum se folosește
În Franța, remoulade este preparată din maioneză cu oțet, muștar, șalote, capere, murături tocate și/sau ierburi proaspete (arpagic, tarhon). Este folosită în mod obișnuit la un fel de mâncare numit céleri rémoulade, care constă în bucăți subțiri de tulpină de țelină tăiate cu o remouladă cu aromă de muștar, dar și pentru a însoți carnea roșie, peștele și crustaceele.
În Belgia este folosit adesea cu cartofi prăjiți, ca street food.
Este, de asemenea, unul dintre condimentele esențiale ale unui hot dog danez. Remoulade daneză este o versiune modificată a remouladei originale în stil francez.
Este un sos pe bază de maioneză, colorat în galben aprins cu turmeric (sau cu un vârf de cuțit de pudră de curry), amestecat cu un piure de capere și castraveți sau castraveți murați și, uneori, conopidă, varză și morcovi.
Sosul remoulade danez are un gust ușor, dulce-acrișor și o culoare galbenă medie. Varietatea tipică fabricată industrial nu conține capere, ci varză tăiată mărunt și castraveți murați, cantități rezonabile de zahăr și un strop de pudră de curry (semințe de muștar, piper cayenne, coriandru, pudră de ceapă și turmeric), mai ales pentru culoare.
Ierburile proaspete sunt înlocuite de esențe de plante, de exemplu, oțet de tarhon. Ca agenți de îngroșare se pot adăuga amidon, gelatină sau proteine din lapte.
Varietățile de casă sau gastronomice pot folosi ulei de măsline (deosebit de bun cu pește), capere, murături, morcovi, castraveți, suc de lămâie, mărar, cireș, pătrunjel sau alte ierburi proaspete și, eventual, pudră de curry de diferite conținuturi.
Sursa foto: 123rf.com
Sos salsa – ce este și cum se face