Cuprins:
Ce este sosul Caesar și cum se prepară
Sosul Caesar este o emulsie care se obține din ulei, ou crud, file de anșoa, dar și alte ingrediente. Se adaugă peste orice fel de salată pentru un gust ușor picant, care îmbracă fiecare frunză de salată.
Istoria sosului Caesar datează din anii 20, când Caesar Cardini, un patron de restaurant și bucătar, a creat rețeta în restaurantul său din Tijuana, Mexic.
Cine a fost Caesar Cardini
Caesar Cardini s-a născut lângă Lago Maggiore, Italia, în 1896. El și fratele său Alex au emigrat în SUA după Primul Război Mondial. Familia Cardini a locuit în San Diego, dar a operat un restaurant în Tijuana pentru a ocoli prohibiția.
Potrivit fiicei lui Caesar, Rosa, salata a fost creată într-un weekend aglomerat la restaurantul Caesar’s.
Aceasta spune că, pe 4 iulie 1924, Cardini nu mai avea provizii la restaurantul său, așa că a pregătit o salată cu ceea ce îi rămăsese: salată romaine, usturoi, crutoane, parmezan, ulei de măsline, suc de lămâie, sos Worcestershire și ouă. A amestecat ingredientele, le-a combinat cu salata și a servit-o clienților săi.
Salata a fost un succes instantaneu, iar clienții lui Cardini au început să ceară rețeta. În cele din urmă, a numit salata după numele său și a început să o servească cu propriul său dressing de casă, pe care l-a numit „Caesar dressing”.
Sosul era făcut din ingrediente similare cu cele ale salatei, dar cu adaos de anșoa.
În 1938, Cardini s-a mutat la Los Angeles, unde a deschis un magazin de produse alimentare gourmet. Clienții săi l-au urmat, sosind cu sticle de vin goale pentru ca el să le umple cu dressing. În 1948, cererea pentru faimosul dressing al lui Cardini l-a făcut pe acesta să decidă să îl îmbutelieze și să înființeze Caesar Cardini Foods împreună cu fiica sa Rosa.
Unii dintre cunoscuţii lui Caesar contestă însă această istorie. Paul Maggiora, un partener al soților Cardini, a susținut că el a pregătit prima salată Caesars în 1927 pentru aviatorii americani din San Diego și a numit-o „Aviator’s Salad”.
Livio Santini a afirmat că a făcut salata după o rețetă a mamei sale, în bucătăria restaurantului Caesar’s, când avea 18 ani, în 1925, și că Caesar a preluat rețeta de la el.
De-a lungul timpului, rețeta pentru sosul Caesar a fost adaptată și modificată, diferiți bucătari și producători adăugând propriile variante la rețeta originală.
În prezent, sosul Caesar este unul dintre cele mai populare sosuri pentru salate din lume și este folosit nu doar la salate.
Rețetă sos Caesar fără ouă crude
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt
- 2 fileuri de anșoa, tocate mărunt
- 1/2 cană de maioneză
- 1/4 cană de parmezan ras
- 2 linguri de suc de lămâie proaspăt stors
- 1 lingură de muștar Dijon
- 1 linguriță de sos Worcestershire
- Sare și piper negru proaspăt măcinat după gust
- 1/4 cană de ulei de măsline
Într-un castron mic, amestecă împreună usturoiul tocat, fileurile de anșoa tocate, maioneza, parmezanul ras, sucul de lămâie, muștarul Dijon, sosul Worcestershire, sarea și piperul negru.
Începe să adaugi încet uleiul de măsline, în timp ce bați continuu, până când dressingul devine omogen și cremos.
Gustă sosul și ajustează asezonarea după cum este necesar.
Poți păstra sosul Caesar într-un recipient ermetic în frigider pentru până la o săptămână.
Pentru a servi, amestecă pur și simplu dressingul cu salată proaspătă și crutoane. Poți adăuga, de asemenea, pui la grătar, creveți, bacon sau alte garnituri la alegere.
Sfaturi pentru cel mai bun sos Caesar
Anșoa – Acestea se găsesc de obicei în raionul de conserve de pește din magazinul tău și se vând în borcane de sticlă sau în cutii plate. Dacă nu vrei să folosești fileul, poți înlocui cu pastă de anșoa. 1 file de anșoa echivalează cu ½ linguriță de pastă de anșoa. Aceasta va da o aromă ușor diferită, dar tot funcționează.
Capere – Tot nu poți folosi anșoa? Poți folosi capere în loc, tot nu are aceeași aromă, dar va funcționa. Începe cu două linguri de capere și un strop de sos Worcestershire. Adaugă mai mult după gust.
Gălbenușuri – Dacă te îngrijorează oul crud sau ești însărcinată asigură-te că folosești ouă pasteurizate sau poți folosi maioneză ca în rețeta de mai sus.
Înlocuiește o lingură de maioneză pentru un gălbenuș.
Rețetă salată Caesar
- 1 salată romană, spălată și uscată
- 60 g de crutoane
- 20 g parmezan proaspăt ras
- Sos Caesar (rețeta de mai sus)
Spală și usucă bine frunzele de salată romană. Rupe frunzele în bucăți mai mari și pune-le într-un castron mare.
Adaugă crutoanele în castron și amestecă salata.
Stropește sosul Caesar peste salată și amestecă până când salata și crutoanele sunt acoperite uniform.
Adaugă parmezanul proaspăt ras în castron și amestecă din nou.
Servește salata Caesar imediat. Poți adăuga în salată și pui la grătar, creveți sau alt tip de proteină. Unora le place să adauge roșii cherry, dar ele nu fac parte din rețeta tradițională de salată Caesar.
Rețetă de sos Caesar tradițional
- 6 fileuri de anșoa dintr-o conservă cu ulei, scurse
- 1 cățel de usturoi mic
- sare
- 2 gălbenușuri mari
- 2 linguri de suc proaspăt de lămâie, plus mai mult
- ¾ linguriță de muștar Dijon
- 2 linguri de ulei de măsline
- ½ cană de ulei vegetal
- 3 linguri de parmezan ras fin
- piper negru proaspăt măcinat
- 3 felii de pâine
- 3 linguri de ulei de măsline
- 2 salate romane cu frunzele separate
- Parmezan, pentru servire
Se amestecă împreună fileurile de anșoa, usturoiul și un vârf de cuțit de sare. Folosește partea laterală a lamei unui cuțit pentru a zdrobi într-o pastă, apoi pune totul într-un bol mediu.
Bate gălbenușurile, 2 linguri de suc de lămâie și muștarul. Adăugând picătură cu picătură pentru început, adaugă treptat uleiul de măsline, apoi uleiul vegetal. Bate până când dressingul este gros și lucios. Adaugă parmezan. Asezonează cu sare, piper și mai mult suc de lămâie, dacă dorești.
Preîncinge cuptorul la 200 de grade. Amestecă cubulețele de pâine cu ulei de măsline și pune-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt; asezonează cu sare și piper. Coace la cuptor, amestecând ocazional, până când bucățile devin aurii, 10-15 minute.
Așază frunzele întregi de salată într-un castron mare. Folosește un curățător de legume pentru a rade subțire o cantitate mică de parmezan. Folosește mâinile pentru a amesteca ușor salata, crutoanele și dressingul. Acoperă cu fâșii de parmezan ras.
Cu ce să mănânci sosul Caesar
Ca dressing pentru salată: Cel mai comun mod de a folosi sosul Caesar este ca sos pentru salată. Dar nu trebuie să fie neapărat salată Caesar. Poate fi orice fel de salată. Doar adaugă puțin dressing și vei obține un prânz delicios. Asigură-te că adaugi proteine și carbohidrați la masa ta.
Ca sos: Sosul Caesar este un sos delicios pentru legume, chipsuri sau chiar aripioare de pui. Servește-l alături de gustările tale preferate pentru un aperitiv gustos și ușor de preparat.
Tartinabil pentru sandvișuri: Schimbă maioneza cu sosul Caesar pentru a adăuga un plus de savoare sandvișului tău. Se potrivește deosebit de bine cu pui la grătar, șuncă sau curcan.
Ca sos pentru salata de paste: Amestecă sosul Caesar cu paste fierte, roșii cherry și măsline negre feliate pentru o salată de paste rapidă și ușoară.
Ca marinată: Folosește sosul Caesar ca marinată pentru pui sau creveți înainte de a fi preparați la grătar sau la cuptor. Aromele picante vor adăuga o savoare deosebită mâncării tale.
Ca garnitură pentru pizza: În loc să folosești sosul de roșii tradițional, folosește sosul Caesar ca bază pentru pizza. Acoperă cu pui, bacon și brânză mozzarella pentru o pizza delicioasă inspirată de salata Caesar.
Ca sos de burger: Adaugă un plus de savoare burgerului tău, punând o lingură de sos Caesar pe ambele jumătăți de chifle. Se potrivește deosebit de bine cu burgeri care au bacon și avocado.
Sursa foto: 123rf.com
Citeşte şi: Ce este sosul chutney și cum se prepară. Rețete de sos chutney