Ce este sosul carbonara și cum se prepară

Sosul carbonara este delicios. Se prepară cu gălbenușuri, brânză pecorino sau parmezan și guanciale. Conține doar câteva ingrediente, dar este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate sosuri din lume.

Se prepară foarte ușor. Practic, doar trebuie să amesteci brânza cu ou și puțin piper. În rest, sosul se va transforma într-o emulsie datorită apei de la paste. El se amestecă în tigaie cu pastele fierte, dar focul trebuie să fie oprit. Amestecând totul, vei obține un sos subțire și catifelat. 

În zilele noastre, vei găsi sos carbonara îmbuteliat. Chiar dacă e departe de gustul pe care ar trebui să îl aibă, acesta poate fi o soluție dacă ai poftă de o porție de paste rapide, fără efort.

Istoria carbonara

Rețeta în sine apare pentru prima dată în cartea de bucate neopolitană „Cucina Teorico Pratica”, scrisă de Ippolito Cavalcanti, în 1839. 

Autorul nu oferă o istorie a originii, dar numele alla carbonara oferă câteva indicii. Termenul este definit ca fiind „în stil cărbunar”, dar nici măcar acest lucru nu este atât de simplu pe cât pare.

Unii istorici culinari fac legătura cu lucrătorii din industria cărbunelui, care aveau nevoie de un prânz ușor de pregătit în timpul turelor de lucru. 

ANALIZĂ Scenariile pentru noul Guvern după suceala PSD în doar 16 ore
Recomandări
ANALIZĂ Scenariile pentru noul Guvern după suceala PSD în doar 16 ore

Alții susțin că numele denotă petele de piper negru din preparatul în sine, care seamănă cu petele de cărbune.

Poate Carbonara își are rădăcinile în Munții Apenini, o regiune din centrul Italiei cunoscută pentru bucătăria sa consistentă. Potrivit acestei povești, carbonara a fost inițial preparată de către lucrătorii care lucrau cu cărbuni și care găteau paste cu șuncă, ouă și brânză pe foc. Se spune că felul de mâncare ar fi fost numit după cărbunele de lemn, sau „carbone” în italiană, pe care îl foloseau muncitorii.

Alții spun că acest fel de mâncare a fost inventat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial de italieni, care au murit de foame până când forțele aliate i-au eliberat și au oferit populației ouă și șuncă, ce au fost transformate în acest fel de mâncare devenit acum emblematic.

O altă teorie este că acest sos a luat naștere în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când soldații americani staționați în Italia le cereau adesea bucătarilor locali să pregătească mâncăruri folosind ingredientele pe care le aveau la îndemână. Se spune că unii bucătari întreprinzători au inventat Carbonara ca o modalitate de a folosi surplusul de șuncă, ouă și brânză.

Ce se ascunde în spatele deciziei PSD de a renunța la negocierile pentru formarea guvernului
Recomandări
Ce se ascunde în spatele deciziei PSD de a renunța la negocierile pentru formarea guvernului

Unii cred că Ancel Keys, „inventatorul” dietei mediteraneene, a fost cel care a creat un fel de mâncare din praf de gălbenuș și șuncă cu spaghete pentru a crește aportul de carbohidrați al soldaților americani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Dar nimeni nu știe cu adevărat cum au luat naștere celebrele paste carbonara.

Indiferent de teorie, există câteva ingrediente-cheie care sunt esențiale pentru orice rețetă de Carbonara.

Din ce se face sosul carbonara – Ingrediente

Pastele carbonara sunt compuse din guanciale (guşă de porc), ouă și mult piper negru proaspăt măcinat. În timpul procesului de gătire se adaugă, de asemenea, o brânză tare italiană, Pecorino Romano ascuțit fiind prima alegere, dar parmezanul sărat și mai moale poate fi folosit la nevoie.

Dar, așa cum am mai spus, sosul devine cu adevărat un sos atunci când este combinat cu pastele fierte și cu puțină apă în care acestea au fiert.

Apa de la paste ajută combinația de ou cu pecorino să devină un sos catifelat care să îmbrace fiecare spaghetă.

Se adaugă piper proaspăt măcinat și pecorino deasupra. Totodată, guanciale adaugă un plus de gust și textură. 

Ce este guanciale

Guanciale este un tip de carne care este folosită în mod tradițional în bucătăria italiană. Se prepară din fața sau obrazul porcului și este considerată una dintre cele mai gustoase și mai apreciate bucăți de carne din bucătăria italiană.

Elena Lasconi, reproșuri și condiții pentru PSD după ce Marcel Ciolacu a anunțat ieșirea din negocierile pentru Guvern: „Mint în continuare”
Recomandări
Elena Lasconi, reproșuri și condiții pentru PSD după ce Marcel Ciolacu a anunțat ieșirea din negocierile pentru Guvern: „Mint în continuare”

Guanciale se prepară în mod obișnuit prin frecarea cărnii cu sare, piper negru și, uneori, alte condimente, cum ar fi usturoiul și cimbrul. Carnea este apoi lăsată la macerat timp de câteva săptămâni sau chiar luni, în funcție de nivelul dorit de aromă și textură.

Spre deosebire de pancetta, care este un alt produs italian popular de carne de porc conservat, guanciale nu este afumat, având o textură și o aromă mai delicate. Atunci când este folosit la gătit, adaugă o aromă bogată și savuroasă unor preparate precum carbonara, amatriciana și pasta alla gricia.

Guanciale poate fi dificil de găsit în afara Italiei sau a magazinelor alimentare de specialitate, dar merită căutat dacă vrei să experimentezi aromele autentice ale bucătăriei italiene tradiționale și în special pastele carbonara.

Rețetă de paste carbonara autentică

  • 400 g spaghete
  • 200 g guanciale tăiată în cubulețe
  • 4 gălbenușuri
  • 100 g brânză pecorino romano, rasă
  • piper negru proaspăt măcinat

Se fierb spaghetele într-o oală mare de apă clocotită cu sare până când sunt al dente. Păstrează o cană de apă pentru paste, apoi scurge spaghetele.

În timp ce pastele se fierb, încinge o tigaie mare la foc mediu. Adaugă bucățile de guanciale și gătește-le până când devin crocante și se rumenesc, aproximativ 8-10 minute. Se îndepărtează de pe foc.

Într-un castron mare, bate împreună gălbenușurile, brânza pecorino romano rasă și un vârf de cuțit de piper negru proaspăt măcinat.

Adaugă pastele fierbinți în tigaie cu guanciale și amestecă-le pentru a le combina. Dacă guanciale a lăsat prea multă grăsime, poți îndepărta o parte din ea, dar nu toată, pentru că acolo este multă aromă. Oprește focul. Acest pas este crucial pentru un sos carbonara fin, netăiat și neted.

Adaugă treptat amestecul de ouă în paste, amestecând constant pentru a acoperi pastele în mod uniform. În acest moment, amestecă încontinuu, astfel încât ouăle să se tempereze și să nu se facă omletă de la căldură. Dacă sosul este prea gros, adaugă puțin din apa rezervată pentru paste pentru a-l subția.

Ar trebui să obții un sos de culoare gălbuie, puțin subțire, neted și catifelat, care acoperă fiecare spaghetă în parte. Servește imediat, cu brânză pecorino romano rasă deasupra și piper negru proaspăt măcinat.

Sfaturi pentru a face paste carbonara perfecte

Iată câteva sfaturi și trucuri pentru prepararea pastelor carbonara ca la carte.

Folosește ingrediente de bună calitate: Deoarece carbonara are foarte puține ingrediente, este important să folosești ingrediente de cea mai bună calitate pe care le poți găsi. Caută paste de înaltă calitate, o guanciale bună și brânză Pecorino Romano originală.

Folosește ouă la temperatura camerei: Acest lucru va ajuta ouăle să se încorporeze mai ușor în paste și le va împiedica să se gătească prea repede și să devină omletă.

Rezervă puțină apă pentru paste: Păstrează o ceașcă de apă de la paste înainte de a scurge pastele. Este posibil să ai nevoie de ea pentru a subția sosul dacă este prea gros.

Adaugă amestecul în tigaie cu focul oprit: Îndepărtează tigaia de pe foc înainte de a adăuga brânza rasă și amestecul de ouă pentru a preveni ca aceasta să se topească prea repede și să facă cocoloașe.

Folosește piper negru proaspăt măcinat: Acesta va adăuga mai multă savoare preparatului decât piperul măcinat în prealabil.

Amestecă rapid pastele și sosul: De îndată ce adaugi pastele în tigaia cu sos, amestecă totul rapid pentru ca ouăle să nu se gătească prea mult. Amestecatul rapid va ajuta sosul să devină o emulsie catifelată.

Servește imediat: Carbonara se servește cel mai bine imediat după ce a fost gătită, cât timp pastele sunt fierbinți și sosul cremos. Nu lăsa pastele să stea prea mult timp, altfel vor deveni uscate, iar sosul își va pierde din savoare și textură. În plus, guanciale gătită rece va fi sleită și nu va mai fi crocantă, așa cum trebuie într-o carbonara. 

Există o zi dedicată carbonara

Ziua Națională Carbonara este o nouă sărbătoare. Prima Zi Națională Carbonara a fost sărbătorită în 2017 de Barilla Pasta, un brand care produce paste și sos pentru paste. A fost modul lor de a aduce un omagiu celui mai mare export al Italiei și unuia dintre cele mai iubite feluri de mâncare din întreaga lume.

Italienii spun că o carbonara autentică ar trebui să conțină doar patru ingrediente: guanciale, pecorino, ou și piper. 

Există o întreagă controversă cu privire la rețeta de carbonara. Mulți oameni, inclusiv din restaurantele din România, folosesc smântână de gătit în rețeta de paste carbonara. 

Italienii ar rămâne uimiți dacă ar vedea o rețetă tradițională de carbonara „măcelărită” cu astfel de ingrediente. 

Dar, ca orice rețetă, și pastele carbonara pot fi „adaptate”. Se poate folosi pancetta în loc de guanciale și spaghetele pot fi înlocuite cu tonarelli – un tip de spaghete mai groase și dreptunghiulare. Orice altă adaptare se îndepărtează foarte mult de rețeta adevărată de paste carbonara. 

Sursa foto: 123rf.com

Vezi şi ce este sosul Meuniere și cum se prepară!

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (8)

Costica2023   •   12.12.2023, 13:26

Cremos, delicios, auriu, bogat, arome intense, rețetă tradițională italiana

Nicoleta1807   •   16.11.2023, 15:32

Pastele carbonara sunt preferatele mele

Nicoleta1807   •   16.11.2023, 15:31

Minunatul sos carbonară!!!

Vezi toate comentariile (8)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Gestul făcut de George Burcea, după ce s-au încheiat toate procesele cu Andreea Bălan și s-au întâlnit la serbarea fiicei lor, Ella. Cum s-au fotografiat și ce a urmat după eveniment
Viva.ro
Gestul făcut de George Burcea, după ce s-au încheiat toate procesele cu Andreea Bălan și s-au întâlnit la serbarea fiicei lor, Ella. Cum s-au fotografiat și ce a urmat după eveniment
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Filmul de pe Netflix la care să te uiți în perioada Crăciunului. E o comedie diferită de cele cu care te-ai obișnuit
FANATIK.RO
Filmul de pe Netflix la care să te uiți în perioada Crăciunului. E o comedie diferită de cele cu care te-ai obișnuit
Radu Vâlcan, mesaj de dragoste pentru soția lui, Adela Popescu. Ce i-a transmis prezentatorul TV: "Eu înnebunesc aici..." FOTO
Elle.ro
Radu Vâlcan, mesaj de dragoste pentru soția lui, Adela Popescu. Ce i-a transmis prezentatorul TV: "Eu înnebunesc aici..." FOTO
O celebră prezentatoare TV a murit la doar 28 de ani. Colegii Anei au anunțat decesul ei într-o transmisiune live emoționantă
Unica.ro
O celebră prezentatoare TV a murit la doar 28 de ani. Colegii Anei au anunțat decesul ei într-o transmisiune live emoționantă
Cât costă patru nopţi de cazare cu mic dejun inclus de Crăciun, în staţiunea Cavnic. Gradul de ocupare este de 100%
Observatornews.ro
Cât costă patru nopţi de cazare cu mic dejun inclus de Crăciun, în staţiunea Cavnic. Gradul de ocupare este de 100%
Horoscop 19 decembrie 2024. Berbecii se văd azi nevoiți să se ocupe mai mult de cei dragi, de nevoile și de solicitările lor
HOROSCOP
Horoscop 19 decembrie 2024. Berbecii se văd azi nevoiți să se ocupe mai mult de cei dragi, de nevoile și de solicitările lor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI