Cuprins:
Ce este sosul gorgonzola
Sosul gorgonzola este un sos ideal pentru fripturi din mușchi de vită, pentru garnituri precum sparanghel la grill sau chiar pentru a fi combinat cu paste.
Din ce ingrediente se face
Șalotă – Sosul Gorgonzola începe cu o șalotă. Șalota face parte din familia cepei, dar are o aromă ceva mai delicată decât ceapa, cu note de usturoi. Dacă nu ai o șalotă la îndemână, poți înlocui cu un sfert de cană de ceapă roșie tocată fin și cu un cățel de usturoi în locul ei.
Smântână – Baza acestui sos bogat și cremos nu este alta decât smântâna lichidă, și este bine să nu înlocuiești cu alte produse lactate. Smântâna va fi supusă unei reduceri de 10 minute la foc mediu, iar alte lactate ar putea să se taie dacă sunt gătite atât de mult.
Gorgonzola – Nu poți avea sos gorgonzola fără brânza gorgonzola. Un tip specific de brânză albastră care provine din nordul Italiei.
Dacă nu ești mare fan brânză cu mucegai, poți încerca o brânză Gorgonzola tânără. Dar dacă brânza albastră este favorita ta, optează pentru o gorgonzola maturată. Poți încerca Roquefort sau chiar un Blue Stilton – o brânză cu mucegai puternică, ce poate fi un substitut foarte bun.
Oțet – Oțetul de vin alb însuflețește acest sos decadent, adăugând o notă plăcută de picant și aciditate la amestec. De asemenea, ai putea folosi în locul acestuia vin roșu, tarhon sau oțet alb.
Ierburi și condimente – În cele din urmă, sarea, piperul negru și arpagicul proaspăt tocat mărunt completează sosul.
Arpagicul este opțional, dar adaugă o notă minunată de prospețime la sosul Gorgonzola.
Rețetă de sos gorgonzola
- 1 lingură de unt nesărat sau ulei de măsline
- 1 șalotă, tocată mărunt
- 2 căni de smântână lichidă
- 115 grame de brânză Gorgonzola fărâmițată (sau brânză albastră pe gustul tău)
- 2 linguri de brânză parmezan rasă
- ½ linguriță de oțet de vin alb
- ½ linguriță de sare
- ½ linguriță de piper negru
- 1 lingură de arpagic proaspăt tocat mărunt (opțional)
Într-o cratiță de mărime medie, la foc mediu, se topește untul (sau se încălzește uleiul). Apoi, adaugă șalota și gătește timp de 2 minute, amestecând des.
Adaugă smântâna și mărește focul la mediu-mare. Fierbe rapid timp de aproximativ 10 minute, amestecând din când în când și lasă amestecul să se îngroașe și să se reducă ușor. Redu focul după cum este necesar pentru a nu da în clocot.
Se ia de pe foc și se adaugă brânza albastră, parmezanul, oțetul, sarea, piperul și arpagicul. Servește și savurează!
Sfaturi utile
Sărează șalota. Vei lucra cu 2 căni de smântână lichidă, așa că asigură-te că începi cu o cratiță care în care să încapă atât de mult lichid.
Apoi, fie topești untul, fie încălzești uleiul la foc mediu, adaugă șalota și gătește-o până se înmoaie. Ai grijă la foc – șalotă are tendința de a se arde ușor.
Reducerea smântânii – După ce s-a înmuiat șalota, adaugă smântâna și mărește focul. Vrei ca smântâna să fiarbă rapid timp de aproximativ 10 minute.
Acest lucru va reduce și va îngroșa crema, creând o bază puțin groasă și catifelată pentru sosul Gorgonzola. S-ar putea să fie nevoie să reduci ușor focul pentru a împiedica amestecul să dea în clocot.
Amestecă ingredientele rămase – Pentru a termina sosul, ia-l de pe foc și amestecă brânza albastră, parmezanul, oțetul, sarea, piperul și arpagic. Apoi, este timpul să servești și să te bucuri de un sos gustos.
Ce este gorgonzola
Alături de Mozzarella și Parmigiano Reggiano, Gorgonzola este unul dintre cele mai populare produse de export din Italia. Destul de remarcabil, istoria Gorgonzola poate fi urmărită până în secolul al IX-lea.
Deși originea exactă a Gorgonzola este disputată chiar și printre experții italieni în brânzeturi, aceștia sunt în mare parte de acord că aceasta poate fi urmărită până în secolul al IX-lea.
Nu este surprinzător faptul că primele mențiuni despre ea apar în micul oraș Gorgonzola, la nord-est de Milano. De fapt, Gorgonzola și Milano se află ambele în provincia cunoscută în prezent sub numele de Lombardia.
Anterior se numea Stracchino Verde
Până la începutul secolului al XX-lea, brânza pe care o cunoaștem sub numele de Gorgonzola era denumită de fapt Stracchino Verde.
Stracchino este un cuvânt italian folosit pentru a descrie o serie de brânzeturi tinere și moi. Verde se referă la marmorarea verde-albăstruie și la firicelele care apar în toată brânza.
Pe măsură ce producția de brânzeturi a devenit din ce în ce mai răspândită în întreaga Italie, a fost evident că brânzeturile individuale aveau nevoie de o identitate mai puternică.
Prin urmare, acest Stracchino Verde a devenit cunoscut sub numele de Gorgonzola, ca un omagiu adus zonei sale originale de producție.
Popularitatea brânzei
La început, popularitatea brânzei albastre s-a răspândit mult mai lent decât cea a brânzeturilor moi și tari. Cu toate acestea, producția de Gorgonzola s-a extins ulterior în restul Lombardiei. În cele din urmă, a depășit aceste granițe pentru a ajunge în provinciile Piemont, Como și Pavia.
La începutul anilor 1960, autoritățile locale au stabilit prima formă de protecție a originii. De-a lungul deceniilor, aceasta avea să evolueze în forma sa actuală, DOP sau Denominazione di Origine Protetta („Denumire de Origine Protejată”).
La început, timbrul de protecție a limitat producția la zonele geografice din Lombardia și Piemont. La acea vreme, exista un control foarte mic asupra metodelor reale de producție și de maturare a brânzei.
Prin urmare, peste 100 de fabrici de lactate produceau Gorgonzola fără prea multă consecvență în ceea ce privește condițiile sanitare și calitatea.
În general, acest lucru a ajutat la creșterea producției și la satisfacerea cerințelor pieței de export către Anglia, Franța și Germania. Cu toate acestea, începea să aibă un impact negativ asupra impresiei publicului despre această brânză venerată cândva.
Denumită adesea brânză albastră, Gorgonzola este produsă exclusiv din lapte de vacă, având adesea arome mai blânde decât alte brânzeturi albastre. Ceea ce o diferențiază cu adevărat de alte brânzeturi albastre sunt rădăcinile sale profunde în meșteșugul italian, care influențează și astăzi producția.
Cum se produce gorgonzola
Cu o istorie învăluită în mister, astăzi Gorgonzola italiană este încă preparată ca la carte.
Laptele din apropiere este livrat zilnic la fabricile locale.
Monitorizarea confirmă calitatea laptelui, asigurându-se că acesta își păstrează gustul și după pasteurizare.
Un amestec de drojdii și cheag se adaugă la laptele pasteurizat, care este apoi transferat în rezervoare mari, cu scopul de a coagula laptele și de a declanșa efectul de marmorare.
La scurt timp după aceasta, laptele se coagulează până devine o pastă fermă. Cașul este apoi tăiat și separat, permițând eliberarea zerului.
Plasate în matrițe și sărate cu sare de mare, matrițele sunt puse la maturat. În timpul acestui proces, coaja este străpunsă cu ace de oțel, favorizând marmorarea în interiorul corpului.
După un minim de 50 de zile petrecute la maturare, brânza este etichetată Gorgonzola.
Gorgonzola tradițională este pasteurizată și nu conține umpluturi artificiale și gluten, dar etichetele ar trebui întotdeauna verificate în orice caz.
Cum să folosești sosul și brânza gorgonzola
Cu paste – Sosul gorgonzola este perfect cu niște paste, indiferent de forma acestora. De fapt, pot fi și gnocchi, ravioli cu spanac sau șuncă ori tortellini umpluți.
În mâncăruri dulci – Atât Gorgonzola dulce, cât și Gorgonzola piccantă se potrivesc bine cu miere, fructe uscate și vinagreturi mai dulci în salate.
În mâncăruri sărate – Mâncărurile sărate sunt probabil cele la care oamenii se referă cel mai mult atunci când se gândesc la orice brânză albastră, în special la Gorgonzola. Sosul gorgonzola poate fi mâncat cu cărnuri, cartofi prăjiți sau cu o mulțime de alte preparate.
Gorgonzola se amestecă bine cu alte tipuri de lactate cremoase pentru a face un sos. O poți amesteca cu brânză mascarpone, smântână lichidă și chiar cu puțină brânză parmezan pentru un sos bogat, perfect pentru a fi turnat peste o bucată de filet mignon.
Dacă folosești Gorgonzola dulce, amestecă un tip de brânză elvețiană, cum ar fi Gruyere, pentru o un gust mai sărat și mai ascuțit.
Brânza gorgonzola poate fi mâncată cu mămăligă fină, cu piept de pui la grătar, în tarte sărate, cu cartofi copți, legume la grătar, peste chifteluțe de pui, ca sos de pizza sau pui la rotisor.
Acest sos poate fi consumat cu piept de curcan sau de orice pasăre cu carne slabă.
Sursa foto: 123rf.com
Citeşte şi: Ce este sosul Chimichurri și cum se prepară. Rețetă de sos Chimichurri