Cuprins:
Ce este sosul Worcestershire – origini și istorie
Sosul Worcestershire are de fapt rădăcini regale. La începutul anilor 1800, Lordul Sandys s-a întors acasă, în comitatul Worcester din Anglia, cu un suvenir din călătoriile sale în Bengal: o rețetă pentru un sos.
Neavând niciun fel de cunoștințe de bucătărie, dar având o poftă nebună pentru gustul sosului, el a rugat doi farmaciști locali să pregătească un lot.
Numele farmaciștilor? John Lea și William Perrins.
Cei care aveau să devină în curând faimoși Lea și Perrins au urmat rețeta lui Lord Sandys, dar nu le-a plăcut rezultatul. La fel ca mulți bucătari nemulțumiți de un lot de sos, dar care nu au vrut să îl arunce, au pus borcanele în pivniță şi au uitat de ele.
După ce au trecut câțiva ani, au găsit borcanele uitate în pivniță și au decis că nu puteau fi chiar atât de rele până la urmă. Le-au desfăcut și, într-adevăr, procesul de învechire a făcut ca sosul să fie de-a dreptul delicios.
Potrivit site-ului Lea & Perrins, cei doi au fost atât de îndrăgostiți de sosul lor încât au decis să îl împartă cu lumea, dându-i numele comitatului lor, Worcester. Au început să îl îmbutelieze și să îl vândă bucătarilor din întreaga Europă, iar sosul și-a dezvoltat rapid reputația de a da o aromă senzațională mâncării și de a face ca bucățile de carne să aibă un gust mult mai bun.
În 1839, un antreprenor din New York a gustat sosul Lea & Perrins Worcestershire și a decis că trebuie să îl aducă în Statele Unite.
Sosul Worcestershire era singurul condiment îmbuteliat în SUA, iar americanii pur și simplu nu se mai săturau de el.
Din ce este făcut sosul Worcestershire
Sosul Worcestershire din comerț se face de obicei cu:
Oțet: Rețeta originală a sosului Lea & Perrins Worcestershire a fost făcută cu oțet de malț de orz. În prezent, majoritatea sosului Worcestershire se face cu oțet alb.
Melasă: Aceasta contribuie la culoarea maro închis a sosului și la dulceața bogată a acestuia.
Zahăr: Unele versiuni comerciale folosesc zahăr alb, în timp ce altele folosesc sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză pentru a îndulci sosul.
Ceapă: Sosul Worcestershire este fabricat în mod tradițional cu șalote și usturoi, iar multe rețete contemporane solicită ceapă și praf de usturoi.
Condimente: Cuișoarele, semințele de țelină și aromele naturale conferă sosului Worcestershire picanteria caracteristică – în unele cazuri cu adaos de extract de ardei iute.
Tamarind: Sosul Worcestershire poate include extract de tamarind pentru a adăuga o aromă acră.
Cât timp e bun sosul Worcestershire
Partea bună a acestui condiment este că este făcut să dureze, chiar dacă nu folosești decât o lingură din când în când. În cămară, sticla își va păstra aroma timp de aproximativ un an, în timp ce în frigider, acest interval de timp se întinde până la trei ani. Și chiar dacă sticla a depășit data de expirare, cel mai probabil este sigur de consumat – doar că nu va avea o aromă la fel de îndrăzneață.
Cum îl poți face acasă
Poți face sos Worcestershire de la zero. Deși rețeta exactă pentru versiunea Lea & Perrins este un secret bine păzit, poți obține acasă rezultate aproape imposibil de distins. Cele mai multe rețete de sos Worcestershire necesită o mulțime de ingrediente, dar, în rest, sunt destul de simplu de realizat.
În majoritatea trebuie să amesteci ceapă fermentată, usturoi, oțet de cidru de mere, sos de pește, miere, melasă, pastă de tamarind, pudră de ceapă, pudră de chili și cuișoare și vei avea o porție de sos Worcestershire propriu, care va rezista în frigider cel puțin două luni.
Cum să îl folosești
Există o sticlă de sos Worcestershire undeva în fundul cămării tale? Există multe moduri în care o poți folosi.
Dressing pentru salata Caesar: Anșoa este una dintre componentele cheie ale unei salate Caesar bune. Sosul Worcestershire este o modalitate ușoară de a aduce aroma acestora în dressing.
Bloody Mary: Acest cocktail clasic cu roșii se bazează pe sosul Worcestershire pentru un plus de umami. Dacă îți place ușoara savoare de pește a unui Bloody Mary, încearcă și Bloody Caesar.
Sos Tonkatsu: Sosul Tonkatsu, preparat cu ketchup și sos Worcestershire, este sosul esențial pentru tonkatsu japonez (cotlet de porc pane și prăjit). Un sos similar este servit cu cotletele de porc în stil Shanghai.
Köttbulle: Chiftelele suedeze includ de obicei sos Worcestershire în amestecul de carne. Este, de asemenea, grozav în hamburgeri și chifteluțe – practic, orice fel de mâncare aromată din carne tocată.
Marinată pentru friptură: Sosul Worcestershire conține unele dintre aceleași arome ca și sosul pentru friptură, doar că în formă concentrată. Adaugă câteva linguri la marinada pentru o friptură.
Sosul Worcestershire poate fi folosit în multe feluri în timpul gătitului sau drept condiment. Este adesea folosit ca ingredient în marinate sau este pus pe carne, pește sau păsări de curte atunci când sunt prăjite sau coapte la grătar.
Poate fi folosit la prepararea legumelor la abur, la grătar sau la prăjirea înăbușită. Sosul Worcestershire poate fi folosit ca un sos pentru sandvișuri și crustacee sau ca asezonare pentru salate. Este folosit în supe și tocănițe pentru condimentare și pentru a adăuga savoare. Practic, îl poți folosi în orice rețetă pentru un gust savuros și o aromă subtilă de pește.
Rețetă de sos Worcestershire
- 2 căni de oțet de malț
- 1/2 cană de melasă
- 1/2 cană de sos de soia
- 1/4 cană de concentrat de tamarind
- 3 linguri de semințe de muștar galben
- 3 linguri de sare kosher
- 1 linguriță de boabe de piper negru întregi
- 1 linguriță de cuișoare întregi
- 1/2 linguriță de pudră de curry
- 5 păstăi de cardamom, zdrobite
- 4 chili tocați
- 3 căței de usturoi, curățați și zdrobiți
- 3 fileuri de anșoa, tocate grosier
- 1 ceapă galbenă medie, tăiată grosier
- o bucată de ghimbir de 5 cm, curățat și zdrobit
- 1 baton de scorțișoară
- 1/2 cană de zahăr
Combină oțetul, melasa, sosul soia, tamarindul, semințele de muștar, sarea, boabele de piper negru, cuișoarele, pudra de curry, cardamomul, ardeii iuți, usturoiul, anșoa, ceapa, ghimbirul și scorțișoara într-o cratiță medie. Adu la fierbere la foc mediu mare, redu focul la mic și fierbe timp de 10 minute.
În timp ce sosul fierbe, într-o cratiță mică, topește zahărul la foc mediu-mare și gătește până când devine de o culoare chihlimbar închis și siropos, aproximativ 5 minute.
Toarnă zahărul caramelizat în sosul care fierbe și bate cu un tel pentru a combina; fierbe sosul încă 5 minute. Transferă sosul într-un borcan de sticlă cu capac etanș și pune-l la frigider timp de 3 săptămâni.
Strecoară sosul într-un bol mediu; aruncă substanțele solide. Pune sosul înapoi în borcan și păstrează-l la frigider timp de până la 8 luni.
Curiozități despre sosul Worcester
Sosul Worcestershire, popularul sos englezesc, este obținut din anșoa dizolvată. Fileurile sunt înmuiate în oțet până când se topesc complet. Sosul conține şi oasele.
Se presupune că sosul a fost creat după o rețetă transmisă de un membru al nobilimii engleze, cunoscut doar sub numele de Lord Marcus Sandys, care se pare că a învățat rețeta în timp ce era guvernator al Bengalului.
La 26 iulie 1876, o instanță a decis că Lea & Perrins nu dețin drepturile asupra termenului „sos Worcestershire”. Ca atare, au existat multe alte sosuri care poartă acest nume.
Sosul de pește fermentat numit garum a fost un produs de bază al bucătăriei greco-romane și al economiei mediteraneene a Imperiului Roman.
În Costa Rica, o variantă locală a sosului Worcestershire a fost creată în 1920 și era un condiment de bază în case și restaurante.
Versiunea mai dulce și mai puțin sărată a sosului Worcestershire a fost dezvoltată la începutul secolului al XX-lea în Dresda, Germania, unde este încă produs.
Sosul Holbrook’s Worcestershire a fost produs în Birmingham, Anglia, începând din 1875, dar numai filiala australiană supraviețuiește.
Sosul Worcestershire se face în două versiuni: Formula 1, pentru gustul asiatic, și Formula 2, pentru gustul internațional.
Sosul Worcestershire Tonkatsu este un sos Worcestershire mai gros, în stil Worcester, asociat cu acest fel de mâncare.
Sursa foto: 123rf.com
Vezi şi ce este sosul chutney și cum se prepară!