Una dintre cele mai simple modalități de a da o nouă viață cărnurilor este să le serviți cu sosuri aromate. Dacă aveți nevoie de puțină inspirație pentru a încerca noi preparate, iată câteva idei. 

Sosuri pentru carne

Sos de vin roșu

O cină specială cu friptură necesită un sos delicios, iar un sos de vin roșu este perfect. Un sos care se prepară într-o tigaie. Puteți prepara sosul de vin roșu folosind aceeași tigaie în care ați fript fripturile, încorporând aroma sucurilor acestora, sau puteți începe de la zero cu o tigaie nouă.

  • 170 ml de vin roșu sec
  • 200 g ciuperci asortate, curățate și tăiate în sferturi
  • 170 ml smântână lichidă

Puneți tigaia pe aragaz la foc mediu. Adăugați ciupercile în tigaie și rumeniți-le timp de 3 minute. Adăugați vinul roșu și gătiți până când lichidul se reduce la jumătate.

Adăugați smântâna și gătiți până când lichidul se reduce din nou la jumătate, amestecând la fiecare minut. Serviți peste friptură și garnitură

Reducție de oțet balsamic

Dulce, picant și puțin acrișor, oțetul balsamic poate fi transformat în acompaniamentul perfect pentru friptură.

Funcționează atât ca marinată, cât și ca o glazură redusă care devine lipicioasă-dulce și delicioasă odată ce este stropită peste mâncare.

  • 2 linguri de șalotă tocată mărunt
  • 1 cățel de usturoi, tocat mărunt
  • 1/2 cană de supă de pui clară
  • 1/2 cană de smântână lichidă
  • 1 lingură de oțet balsamic
  • 1 linguriță de muștar Dijon
  • 1 1/2 linguriță de arpagic proaspăt tocat
  • 1 1/2 linguriță de pătrunjel proaspăt tocat
  • 1 lingură de unt nesărat
  • Sare și piper după gust

Lăsați zeama sau resturile de la friptură în tigaie. Se încălzește la foc mediu-mare. Adăugați șalota și sotați un minut. Adăugați usturoiul și sotați 30 de secunde. Adăugați supa de pui și fierbeți la foc mic, amestecând din când în când timp de 3 minute pentru a reduce sosul.

Se adaugă smântână, oțetul balsamic și Dijon. Se fierbe până când se îngroașă ușor, aproximativ 2 minute. Se ia de pe foc și se amestecă 1 lingură de unt până se topește, urmată de arpagic proaspăt și pătrunjel proaspăt. 

Se asezonează cu sare și piper după gust, dacă se dorește. Se toarnă peste friptură sau se servește alături.

Sos de unt

Sosurile pe bază de unt sunt simplu de preparat și sunt extrem de versatile. Puteți amesteca untul cu ierburi precum pătrunjel, rozmarin, cimbru și multe altele. Această rețetă amestecă untul cu coriandru măcinat și pătrunjel.

Puteți face sosuri cu unt și cu altceva decât ierburi. Gândiți-vă la ceapă roșie, usturoi, coajă de citrice, condimente și multe altele.

  • 3 șalote tăiate felii subțiri
  • 1 cățel de usturoi tocat mărunt
  • 1 lingură de coajă de portocală
  • 1 lingură de pătrunjel tocat
  • 1 linguriță de sare
  • ½ linguriță de paprika afumată
  • 230 g unt la temperatura camerei

Puneți untul și șalota tăiată în felii într-o tigaie. La foc mediu-mic se sotează până când ceapa este caramelizată.

Răciți ceapa la temperatura camerei și combinați-o cu restul ingredientelor în robotul de bucătărie. Pulsați câte puțin.

Puneți amestecul de unt pe o foaie de folie de plastic și rulați-l într-un cilindru strâns. Se dă la frigider sau se congelează până când sunteți gata de folosire.

Chimichurri

Sosul chimichurri verde, un amestec vibrant de pătrunjel, ulei de măsline și usturoi merge friptura marmorată cu grăsime și suculentă. Acest sos provine din Argentina, care se mândrește și cu o versiune roșie făcută cu roșii sau ardei gras.

Varianta verde include ardei iute sau coriandru și oregano.

  • 35 g usturoi tocat mărunt
  • 1 ardei iute fără semințe și tocat mărunt
  • 60 g coriandru tocat
  • 60 g pătrunjel tocat
  • 3 lămâi verzi de la care se stoarce sucul
  • 35 g ulei de măsline extravirgin
  • 1 linguriță de sare kosher
  • ½ linguriță de piper negru măcinat

Amestecați toate ingredientele într-un robot de bucătărie puternic. Pulsați până devine un sos gros și picant. Adăugați mai multă lămâie dacă e necesar.

Salsa

Sosul salsa adaugă o mare savoare la orice fel de mâncare pe care o însoțește. Friptura nu face excepție. Este grozav pentru burrito, tacos, chilli con carne sau chiar cu chorizo sau friptură de pui.

  • 4-6 roșii medii, decojite și tăiate mărunt
  • ½ ceapă roșie, tăiată foarte fin
  • 1 cățel de usturoi mic, tocat mărunt
  • un strop mic de oțet de vin alb
  • ½ lămâie verde, zeamă
  • ½ buchet de coriandru, tocat grosier

Tăiați grosier legumele.

Adăugați legumele într-un robot de bucătărie împreună cu condimentele și sucul de lime. Pulsați în reprize rapide până când este tocat fin. Serviți cu pește pane, fripturi de pui, carne de porc fâșii pentru sandvișuri sau taco. 

Sos barbeque

Este posibil să asociați sosul barbeque cu friptură de porc sau vită. Merge bine cu coaste sau orice fel de carne de porc sau vită cu os.

Există atât de multe stiluri diferite de sos barbeque, încât este greu să le înglobezi pe toate într-o singură categorie. Dar, fie că preferați sosul dulce și lipicios, fie că preferați sosul acid și piperat, există o modalitate de a vă îmbunătăți friptura.

  • ½ cană de ketchup
  • 2 linguri de zahăr brun
  • 2 linguri de sos Worcestershire
  • 1 lingură de oțet de cidru
  • 1 linguriță de sos de ardei iute
  • 1 linguriță de praf de usturoi
  • ¼ linguriță praf de muștar
  • ¼ linguriță de sare

Într-o cratiță mică, la foc mediu, se amestecă împreună ketchupul, zahărul brun, sosul Worcestershire, oțetul, sosul de ardei iute, praful de usturoi, pudra de muștar și sarea. Se aduce la fierbere, apoi se ia de pe foc și se lasă să se răcească puțin înainte de a se servi cu carne.

Ce este balik ekmek și cum se prepară

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News