Cuprins:
Sosuri pentru garnituri. 5 rețete rapide și ușoare
Sos Béchamel
Făcut din făină, unt și lapte, un sos béchamel simplu este ideal pentru garnituri precum broccoli, sparanghel, cartofi la cuptor sau orice alte legume.
De fapt, este considerat unul dintre cele cinci sosuri mamă, ceea ce înseamnă că puteți crea o serie de alte sosuri populare folosind béchamel ca bază. Puteți adăuga mozarella pentru un sos de brânză demențial care să acompanieze friptura de pui cu garnitură de varză de Bruxelles sau orice alte legume.
- 100 g unt
- 100 g făină
- 1 litru lapte
- 1 praf nucșoară
- sare
- piper
Într-o cratiță puneți untul la foc și când se topește adăugați făina în ploaie, amestecând rapid cu un tel. Gătiți pun făina, apoi adăugați încet laptele, amestecând încontinuu să nu se formeze cocoloașe.
Adăugați condimente și continuați să amestecați bine. Pentru un sos fin, strecurați-l printr-o sită înainte să îl serviți. Dacă adăugați brânză, opriți focul și apoi puneți brânză rasă, amestecând bine totul.
Sos remoulade
La modul cel mai elementar, un remoulade este un sos pe bază de maioneză sau aioli care este adesea servit cu cartofi sau sandvișuri, pui prăjit sau orice alte preparate. Merge de minune cu cartofi prăjiți, copți sau în orice alt mod, dar este la fel de bun și cu legume precum conopidă, cartof dulce, morcov sau dovlecei.
- 100 g de maioneză
- 70 g de muștar
- 1 lingură de boia dulce
- 2 lingurițe de condimente Cajun
- 2 lingurițe de hrean ras
- 1 linguriță de suc de murături
- 1 linguriță de sos picant
- 1 cățel mare de usturoi, tocat mărunt și zdrobit
Combinați toate ingredientele într-un bol amestecând cu un tel. Verificați de condimente și adăugați zeamă de murături sau suc de lămâie dacă e nevoie.
Hollandaise
Deși un ou Benedict este cartea de vizită clasică a sosului Hollandaise, acesta este splendid și pe frigărui de legume sau pe o garnitură de sparanghel fraged.
Această rețetă necesită unt clarifiiat, care este creat prin fierberea untului și păstrarea grăsimii care se ridică la suprafață. Acest lucru face ca Hollandaise-ul să fie atât mai gustos, cât și mai ușor de emulsionat.
- Gălbenușuri de ou – 3 ouă
- Suc de lămâie – 1 lingură
- Muștar Dijon – 1 linguriță
- Sare – 1/4 linguriță
- Piper Cayenne – doar un vârf de cuțit
- Unt- 65 g de topit
Se topește untul în cuptorul cu microunde timp de aproximativ 1 minut, până se încălzește.
Combinați gălbenușurile de ou, sucul de lămâie, dijon, sarea și piperul Cayenne într-un blender de mare putere și amestecați timp de 5 secunde.
Începeți să strecurați încet untul fierbinte în amestec în timp ce blenderul funcționează.
Turnați sosul într-un bol mic și stropiți-l peste mâncare!
Gravy
Această rețetă este un clasic american. Piureul se mănâncă mereu la ei cu gravy, care este un sos sărat și cu aromă de carne, în funcție de supa folosită. Este ideal de mâncat peste piure, dar nu doar de cartofi, ci și de morcovi, conopidă sau mazăre.
- 30 g de unt
- 30 g cană de făină sau 2 linguri de amidon de porumb
- 800 ml de supă de pui, de vită, de curcan sau de legume clară
Într-o cratiță de mărime medie, topiți untul la foc mediu-mare. Încorporați făina până când se combină bine și nu rămân pete albe. Lăsați să se gătească 2 minute. Turnați încet supa și amestecați bine cu un tel.
Se aduce la fierbere și se încălzește până se îngroașă la consistența dorită, aproximativ 2 minute, bătând constant. Se poate strecura înainte de servire.
Sos Meuniere
Un sos pe care îl puteți servi pe orice fel de legume și garnituri, fie că vorbim despre legume la cuptor sau garnituri precum salate ori porumb la grătar
- 3 linguri de unt
- 3 linguri de zeamă de lămâie
- o ceapă verde
- o legatură patrunjel
- sare
- piper negru măcinat
- piper verde măcinat
- 2 linguri capere
Se pune untul la topit într-o tigaie și se adaugă ceapa verde tocată mărunt și pătrunjelul. Se călesc puțin și apoi se adaugă zeama de lămâie și caperele.
Se fierbe 5 minute, se adaugă sare și piper și se servește peste garnituri.
Sosuri pentru paste – 5 rețete simple și delicioase
Sursa foto: 123rf.com