Prăjitura cu foi încrețite și cremă intens aromata poate fi foarte ușor făcută acasă. Ca umplutură, se pot adăuga fructe după preferințe, în special fructe de dimensiuni mici precum zmeură, cireșe sau afine. Descoperă de ce ingrediente ai nevoie și cum faci rețeta de Soufra pas cu pas chiar la tine acasă.

Soufra cu zmeură

Ingrediente

  • Un pachet foi de plăcintă;
  • 250  gr smântână acră cu 25% grăsime;
  • 250 ml smântână pentru frișcă 35% grăsime;
  • 200 gr unt gras;
  • 200 gr zmeură proaspătă;
  • 150 gr zahăr;
  • 5 ouă;
  • Coaja de la două lămâi;
  • Două lingurițe esență de vanilie;
  • Zahăr pudră.

Mod de preparare

Desfă foile de plăcintă, după ce acestea s-au dezghețat complet, și grupează câte două pe masa de lucru. Unge cu unt topit câte o foaie de plăcintă din fiecare grup, apoi așază peste ea cea de-a doua foaie. Pliază latura scurtă sub formă de acordeon. Procedează la fel și cu restul grupurilor din foi de plăcintă.

Așază apoi foile concentric într-o tavă rotundă de tartă pe care ai uns-o cu puțin unt. Mai unge puțin deasupra cu unt topit și dă la cuptor pentru 15 minute, la 180 de grade.

Între timp, pregătește crema. Pune ouăle într-un bol, adaugă un praf de sare, zahărul, coaja de la lămâi și amestecă bine ingredientele. Adaugă apoi peste și cele două tipuri de smântână, esența de vanilie și amestecă până când se omogenizează compoziția.

Scoate foile de plăcintă din cuptor, toarnă deasupra crema, presară zmeura deasupra și dă la cuptor plăcinta pentru încă 30-35 de minute.

În momentul coacerii, plăcinta Soufra va crește mult la suprafață, însă revine la dimensiunile inițiale imediat după răcire.

Când prăjitura cu foi este gata, se lasă să se răcească complet și se decorează cu zahăr pudră.

Plăcinta cu foi crețe, Soufra, se aseamănă cu rețeta de prăjitură portokalopita, tot o rețetă greceacă. Iată mai jos cum se face rețeta grecească cu portocale.

Prăjitura Portokalopita – rețetă grecească de plăcintă

Ingrediente pentru umplutură

  • 400 g aluat pentru plăcintă;
  • 400 g iaurt grecesc (10% grăsime);
  • 4 ouă;
  • 100 ml ulei;
  • Coajă și suc de la două portocale (200 ml);
  • 75 g zahăr;
  • 75 g stafide;
  • Un plic praf de copt;
  • 1 linguriță extract de vanilie sau zahăr vanilat;
  • 1 g scorțișoară; 1 g sare.

Ingrediente pentru sirop

  • 300 ml suc de portocale;
  • 300 ml apă;
  • 150 g zahăr;
  • Un baton de scorțișoară.

Mod de preparare

Desfă foile de plăcintă și pune-le într-o tavă pentru cuptor, fără să le apeși prea tare, pentru a nu se aplatiza și a nu se lipi. Pune-le în cuptorul încins pentru 25 de minute, la 140 de grade.

Ele trebuie să devină crocante, dar nu să se usuce. Între timp, amestecă într-un bol zahărul cu ouăle, iaurtul, sucul de portocale și esența. Adaugă praful de copt, stafidele, scorțișoara și coaja de la portocale. Amestecă totul bine până obții o cremă omogenă.

Foile coapte de plăcintă sfărâmițează-le ușor cu mână pentru a obține bucăți diferite de aluat. Pune apoi bucățile peste crema de mai sus și se amestecă până se încorporează totul în compoziție.

Pune compoziția de prăjitură într-o tavă pe care ai uns-o cu puțin ulei, și dă la cuptor pentru 40-50 de minute, în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade.

Între timp, pregătește siropul. Pune apa, sucul de portocale și zahărul într-o cratiță. Adaugă și scorțișoara și amestecă până când zahărul se topește. Când ai scos prăjitura din cuptor, adaugă peste siropul fierbinte și așteaptă să se însiropeze prăjitura.

Poți păstra o cantitate mică de sirop pe care să o pui deasupra când prăjitura s-a răcit complet.

Citește și: Rețete de prăjituri marmorate

Sursă foto: 123rf.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News