Uneori arată atât de îmbietor, încât suntem tentaţi să le mâncăm fără să ne obosim să le spălăm. Alteori, le gustăm direct de pe tarabe, pentru a ne asigura că sunt dulci şi proaspete, înainte de a le cumpăra. Facem asta fără a şti că fructele şi legumele care nu au fost bine curăţate pot ascunde milioane de bacterii şi germeni care provoacă boli grave. Dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii Puls, ne spune care sunt aceste afecţiuni şi cum ne putem feri de ele.
Potrivit dr. Laurenţiu Luca, persoanele care nu spală bine fructele şi legumele înainte de a le mânca riscă afecţiuni grave ale sistemului digestiv şi ale ficatului. „Cele mai frecvente sunt bolile diareice acute, declanşate de bacteriile care se transmit pe cale orală. Acestea provoacă dureri de burtă şi pot fi însoţite de diaree, greaţă şi chiar vărsături”, ne-a explicat directorul Clinicii Puls.
Specialistul susţine că vărsăturile frecvente pot duce la deshidratare, la scăderi importante ale tensiunii arteriale şi chiar la pierderea cunoştinţei. „În cazurile cele mai grave poate apărea chiar necesitatea internării”, a subliniat dr. Luca.
Iată de ce ne putem îmbolnăvi:
Hepatita acută virală de tip A
Aşa-numita boală a mâinilor murdare e una din formele contagioase ale virusului şi se poate transmite prin contact direct cu microbii, în special din cauza consumului de apă şi alimente contaminate sau a mâinilor nespălate cu săpun. Cei mai predispuşi la acest tip de contaminare sunt copiii, persoanele care petrec foarte mult timp în colectivităţi şi cele care, din cauza programului de la serviciu, sunt nevoite să mănânce în fugă, ce găsesc la îndemână.
Deşi nu este la fel de gravă ca alte tipuri de hepatită, această formă a bolii afectează ficatul şi poate determina pierderea apetitului, dureri de stomac, greaţă, febră, oboseală sau îngălbenirea pielii şi a ochilor.
Contaminarea poate fi prevenită prin vaccinare.
Chistul hidatic
Este o afecţiune parazitară foarte gravă, determinată de consumul de apă, fructe sau legume contaminate cu resturi de fecale provenite de la câini.
Odată ingerat, oul parazitului se transformă în larvă şi ajunge, prin sânge, în ficat şi în plămâni, formând chisturi.
Problemele cauzate de acestea sunt dintre cele mai grave.
Giardioza
Este una din cauzele frecvente de diaree acută şi cronică, transmisibilă pe cale digestivă, prin consum de apă sau de alimente contaminate. Boala se manifestă prin diaree însoţită de dureri abdominale, balonare, greţuri, vărsături şi stare de rău.
OxiurIaza
Este o parazitoză intestinală şi se transmite prin ingestia de ouă parazitare, care se pot găsi pe fructe şi legume nespălate. Boala se manifestă prin mâncărime la nivelul anusului, accentuată noaptea, iar în formele severe, acesteia i se adaugă astenia şi oboseala. Cei mai afectaţi sunt copiii.
Toxoplasmoza
Boala se manifestă prin febră, dureri musculare, dureri articulare şi cefalee.
Ascaridioza
Este determinată de Ascaris Lumbricoides (limbric), un vierme cu lungimea de 15-35 cm. Boala se manifestă prin tulburări digestive, malnutriţie, greţuri, vărsături, crampe şi balonare. În cazul migrării la nivelul orificiilor respiratorii, boala poate duce la asfixiere.
CUM NE FERIM DE MICROBI
Potrivit dr. Laurenoeiu Luca, metodele prin care ne putem feri de parazitozele care pot fi transmise prin intermediul fructelor murdare sunt cât se poate de simple şi de necostisitoare. Spălatul este suficient pentru anihilarea viermilor şi parazioeilor. De asemenea, la spălatul mâinilor şi al vaselor în care mâncăm trebuie folosit obligatoriu săpunul sau detergentul.